Baki kulit popia biasa kita simpan dalam bahagian sejuk beku. Tapi bila dikeluarkan untuk guna kembali ia kulit popia ini jadi keras dan kering.

Sudahnya ramai yang membuangnya walaupun belum sampai tarikh luput. Sebenarnya kulit popia yang kering dan keras ini boleh dilembutkan semula. Tak perlu buang! Caranya dikongsi oleh Bee Keng.

Cara lembutkan kulit popia yang keras & kering

1. Dalam kuali atau periuk stim/pengukus lapiskan lubang-lubang dulang pengukus dengan kain bersih yang lembap (bukan basah). Maksudnya ia perlu diperah hingga betul-betul kering tiada air menitis langsung.

2. Letakkan kulit popia tersebut dan tutupkan dengan satu lagi kain bersih yang lembap.

3. Pastikan air tidak terlalu banyak atau dekat dengan dulang pengukus, kalau tak semasa air mendidih basah pula kulit popia tersebut. Stim selama 10-15 minit.

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering Bila Simpan Dalam Freezer

4. Buka penutup stim dan pastikan ia betul-betul lembut, kalau tak stim sekejap lagi.

Hasilnya…Dah boleh guna!

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering Bila Simpan Dalam Freezer

INFO

  • Sewaktu alihkan kulit popia ke pinggan, angkat sekali  kain atas bawah tersebut ke dalam pinggan bagi mengekalkan kelembapannya.
  • Namun ia tidak boleh dibiarkan terlalu lama sehingga berseharian, sebab kain lembap boleh menyebabkan kulit popia tersebut basi.

Sumber: Bee Keng

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI