Untitled design (70)

Siapa yang tidak menginginkan kulit wajah halus dan sihat? Demi mendapatkan kulit yang halus, ramai orang sanggup berhabis duit untuk mendapatkan perawatan kulit yang terbaik. Usah membazir wang, ni min kongsikan beberapacara menghaluskan kulit wajah secara alami yang boleh anda cuba.

Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Cara menghaluskan wajah secara alami

Kehalusan kulit sebenarnya ditentukan oleh banyak faktor. Mulai dari usia, persekitara udara, cara merawat kulit, hingga tabiat makan. Untuk menjaga kehalusan kulit secara alami, langkah awal yang boleh dilakukan adalah mengamalkan kaedah rawatan semulajadi ini.

1. Serbuk kopi

Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Langkah pertama menghaluskan wajah secara alami adalah dengan menggunakan serbuk kopi sebagai 'scrub' (pengelupasan). Serbuk kopi tidak mudah larut dalam air. Jadi, anda dapat menggunakan butirannya untuk menghilangkan lapisan kulit mati secara efektif.

Untuk membuat scrub kopi, campurkan bahan-bahan berikut:

30 gram bubuk kopi segar
30 gram brown sugar
Perahan lemon secukupnya, sesuai kekentalan scrub yang anda kehendaki
Gunakan scrub pada kulit wajah setiap 3 hari sekali setelah mandi. Biarkan scrub mengering selama beberapa minit, lalu bilas hingga bersih.

2. Avokado

Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Mengandungi banyak nutrisi yang diperlukan kulit. Di antaranya vitamin A, vitamin D, vitamin E, omega-3, kalium, dan lesitin. Disebabkan khasiat inilah avokado kerap digunakan sebagai salah satu cara menghaluskan kulit wajah secara alami.

IKLAN

Untuk menghaluskan kulit, kupas satu bini avokado dan ambil kulitnya. Gosokkan bahagian dalam kulit alpukat pada wajah anda selama beberapa menit. Biarkan di atas kulit wajah anda selama 15 minit. Kemudian, bilas wajah anda dengan air hangat.

3. Minyak kelapa

Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Minyak kelapa juga dapat digunakan sebagai salah satu cara menghaluskan kulit wajah secara alami. Minyak ini dapat meningkatkan kelembapan kulit dan menambah jumlah lemak pada permukaan kulit.

Cukup siapkan satu sendok makan minyak kelapa. Letakkan pada kedua tapak tangan anda, kemudian usap hingga terbentuk lapisan nipis. Sapukan lapisan tipis ini pada seluruh wajah dan leher. Biarkan selama semalaman, lalu bilas pada esok harinya.

4. Lidah buaya

IKLAN
Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Cara alami lain yang juga dipercayai berupaya menghaluskan kulit wajah adalah dengan menggunakan lidah buaya. Lidah buaya mengandung antioksidan, beberapa enzim, vitamin A dan C, serta senyawa anti keradangan yang dapat melembutkan kulit.

Sebelum menggunakan bahan alami yang satu ini, titikkan setitik gel lidah buaya pada pergelangan tangan. Tujuannya, memastikan anda tiada alergi terhadapnya.

Jika tidak ada reaksi alergi, bolehlah oleskan gel lidah buaya pada wajah. Oleskan setiap beberapa jam sesuai keperluan.

5. Oat

Nak Kulit Wajah Yang Halus & Licin, Amalkan Guna 5 Bahan Alami Ni.

Bahan alami lain yang juga dipercayai mampu menghaluskan kulit wajah adalah bijirin oat. Oat dapat menyerap minyak berlebihan dan mengunci kelembapan kulit sehingga kulit wajah sentiasa terasa halus.

IKLAN

Kandungan saponin dalam oatmeal juga membantu menjaga kehalusan kulit dengan berfungsi sebagai pembersih alami.

Anda dapat memperoleh manfaat tersebut dengan membuat masker oat. Bahan-bahan yang diperlukan terdiri atas:

MASKER OAT

60 mL air hangat
40 gram oatmeal
2 sudu makan yogurt tawar (plain)
2 sudu makan madu
1 butir putih telur
Campurkan air hangat dan oatmeal hingga rata. Setelah 1-3 minit, tambahkan yogurt, madu, dan putih telur. Oleskan tipis pada wajah dan biarkan selama 15 minit. Kemudian, bilas wajah hingga bersih.

Banyak bahan-bahan yang dapat digunakan sebagai cara menghaluskan wajah secara alami. Namun, ingat bahwa hasilnya bukannya segera.

Jadi, Anda harus bersabar dan memakainya dengan rutin. Jika anda mampu mengamalkan secara rutin, kulit yang sihat dan halus bukan lagi sekadar impian.

Sumber : hellosehat.com

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI