
Roti yang ‘fresh baked’ memang sedap. Lembut, gebu dan wangi. Pendek kata memang layan lebih-lebih lagi kalau makan panas-panas. Nak cuba buat roti secara homemade? Jom cuba resipi perkongsian saudari Eiyjarn Aziean AnGah.
ROTI BAKAR BERINTI BUTTERMILK
BAHAN A:
- 220ml air suam
- 11gm yis
- 1 biji telur
- 5 sudu besar gula
* Satukan air,gula dan yis. Rehatkan sampai kembang, baru masukkan telur. Gaul rata.
BAHAN B:
- 500gm tepung roti
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bun softener
- 75gm marjerin
* Ramas bahan B sampai jadi seperti serbuk roti.
BAHAN INTI BUTTERMILK:
- 100gm mentega bergaram ( salted butter )
- 120gm susu tepung
- 2 biji kuning telur
- 30ml susu pekat manis
- 3 sudu makan penuh tepung gandum
- 70gm gula ising
* Pukul gula dan mentega sampai kembang. Masukan kuning telur, putar lagi. Masukan susu pekat dan susu tepung. Putar sebati. Kemudian masukan tepung. Putar lagi. Siap.
CARA MEMBUAT:
1. Tuang bahan A ke dalam bahan B sedikit semi sedikit . Gaul rata sehingga menjadi doh.
2.Uli doh sampai licin dan elastik. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
3.Tumbuk doh yang dah kembang tadi untuk keluarkan angin. Timbang doh 30 gram setiap satu.
4.Isikan inti buttermilk ke dalam doh dan bulatkan. Susun di dalam tray,pastikan ada jarak diantara doh. Rehatkan lagi selama 30-40 minit sehingga doh kembang.
5.Bakar doh selama 20 minit menggunakan suhu 170C . Harus diingat, lain ketuhar lain suhunya. Anda perlu perhatikan agar roti anda tidak hangit.
6.Setelah roti masak, sapu mentega di atas permukaan roti yang masih panas supaya nampak licin dan berkilat.
7.Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!
Info chef: Bread improver dan bun softener boleh dibeli di kedai-kedai menjual bahan bakeri.
Kredit resipi & gambar: Eiyjarn Aziean AnGah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Bakar Ala Kopitiam, Mudah Sangat Nak Buat Sendiri Di Rumah

Isi Kandungan
ToggleRoti bakar ala kopitiam ini mudah sangat nak buat sendiri. Bahkan ia rangup dan sedap rasanya. Selalunya nak makan roti macam ni kenalah ke kopitiam. Tapi kini tak perlu lagi. Buat sendiri kat rumah. Boleh makan puas-puas.
Tak susah nak membuatnya. bagi ibu-ibu bekerja, masih boleh menyedikan pada hari bekerja kerana ia sangat mudah disediakan. Tak perlu masa yang lama.
Untuk bekal anak-anak ke sekolah pun sesuai sangat. Untuk mak-mak bawa ke pejabat pun boleh.
Cubalah resipi yang dikongsikan oleh puan Izz Aishah ini ye. Bahan pun tak banyak diperlukan. Yang penting, sedap. Gandingkan pula dengan kopi. Aduh, macam duduk di kopitiam. Selamat mencuba!
Roti Bakar Ala Kopitiam
Bahan-bahan:
Roti gardenia
Sekaya – boleh beli online di sini
Mentega – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Potong bahagian tepi roti. Sapu kaya dekat roti.
Kemudian potong mentega dan letak di atas roti (tengok gambar).
Setelah itu bakar pada suhu 190C selama 7-10 minit menggunakan air fryer. Kalau pakai oven, rasa suhu sama je. Guna api atas bawah.
Siap!! Mudah sangat kan?
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sandwic Telur Simple, Begini Cara Potong Roti Sandwic Yang Kemas
Resipi Tart Telur Portugis Sedap Lemak Berkrim, Guna Air Fryer Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Pizza Roti Burger 2 Dalam 1. Menu Sahur Paling Sedap Dan Ringkas!

Isi Kandungan
ToggleNampak mudah nak buat pizza roti burger ni, amat sesuai untuk dijadikan sebagai menu sahur atau berbuka nanti, mesti anaka-anak suka. Boleh berjimat, mudah nak buat dan cepat disediakan. Selamat mencuba!
RESIPI PIZZA ROTI BURGER
Bahan-Bahan:
- Roti burger rm4.50 (10biji belah 2)
Bahan sos:
- Tomato puree (kecil) jenama Tesco rm2.80
- Lobak merah 2btg potong dadu rm1.50
- Bawang besar potong dadu
- Bawang putih 3 ulas dadu
- 3 sudu sos cili
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Daun sup 3btg hiris
- Garam secukup rasa
- Sosej ayamas sebungkos kecil potong nipis boleh letak byk2 rm3
- Mayonis
- Cheddar Mozarella sebungkos rm15
Cara-Cara:
- Tumis bwg merah, putih . Agak2 naik bau, masukkn lobak merah, serbuk lada hitam. Letak air sikit utk bg cpt lembut lobak merah.
- Masukkn daun sup. Naik aroma daun sup, msukkn tomato puree dan sos cili 3 sudu. Garam secukup rase.
- Susun roti pd dulang pembakar.
- Letakkn sos rata. Jgn membukit nanti melimpah pulak. Adunan ni boleh dapat 14 biji ngam2 tau xyh bajet2 letak
- Susun lapisan sosej td. Sy suka potong serong cmni. Cantik dan nmpk penuh. Gigit nti biar terasa sosej
- Letak sikit sos cili buat2 rase. Jgn isi byk nti meleleh je mase nk gigit mkn. Sos cili kena cair
- Letak mayonis lebih sket xpe sbb nti bakar, mayo ni agk keras sket ala2 chesse. Rse pon lemak2 sedap
- Tabur mozarella. Buat sendiri xyh kedekut. Puas mkn. Sy bubuh sampai abis sepeket mozarella ni. Tarik2 pnjang masa gigit.
- Tabur jgn lebih dr roti. Nti masa bakar akan cair pstu dh sejuk akn mengeras. Tapi tetap sedap. Cheese kan. Mmg puas mkn
- Dah siap tabur camni susunan pizza mini
- Panaskn oven dlu 10min. Masuk teros loyang bakar 14ketul roti burger ni. Sekali jln
Bakar suhu 160 utk 20min dah cukup. - Siap dah bakar. Meleleh-leleh mozarella tu kan.
Kongsi resipi: Zaiyurah Mohd Radi
CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:
http://www.rasa.my/buat-sendiri-doh-pizza-homemade-dengan-bahan-bahan-yang-sangat-mudah/
Roti Cheezy Pizzaria. Hidangan Minum Petang Yang Pasti Buat Anak-Anak Ulang Makan Banyak Kali.
Bosan Nikmati Roti Sandwic Cara Biasa? Pizza Cones Berkeju Ni Pasti Buat Anda Berselera.
5 Aneka Roti Bijirin Enak dan Gebu. Mampu Ceriakan Waktu Sahurmu

Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni. Boleh bawa sahur nanti, cicah dengan sup dan kari
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 20gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 120gm Serat gandum kasar
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Roti yang menyihatkan
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 50gm Serat Gandum kasar
- 150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 250gm Air sejuk
- 30gm serbuk teh hijau
- 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
- 150gm Oat
- 100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 30gm Black Charcoal Powder
- 20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic