Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Gula – ikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Anda suka makan Pulut Pangganginti Sambal Kelapa, jom cuba buat guna resipi perkongsian Opah Mas Cotek. Sangat sedap dan mudah sahaja resipinya. Sesuai bagi anda yang baru nak belajar buat kuih Pulut Panggang ini, sesuai sangatlah. Cukup rasa dan sangat sempurna. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Wow! Hanya guna 3 bahan ringkas sahaja, anda boleh hasilkan kek keju sedap yang lembut dan gebu. Ramai yang dah cuba tau. Malah resipi ni juga telah dikongsi hampir puluhan ribu kali di Facebook. Jangan tak percaya. Rata-rata yang dah ‘try’ tu bagi feedback yang bagus. Jom cuba resipi perkongsian saudari Norlizah Mohd Yacob ni. Bolehlah buat untuk keluarga di hari cuti nanti
RESIPI KEK KEJU SEDAP HANYA GUNA 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
120gm krim keju
3 biji telur gred B
120gm susu pekat manis
CARA MEMASAK: Langkah 1:
Pukul krim keju dan susu pekat hingga berkrim dan tidak berketul.
Dalam bekas berlainan, asingkan putih dan kuning telur.
Pukul putih telur hingga jadi meringue.
Masukkan kuning telur ke dalam adunan krim keju. Pukul lagi hingga sebati.
Langkah 2:
Campur adunan meringue dengan adunan kerim keju. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah dialas dengan baking paper.
Langkah 3:
Panaskan ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
Letak acuan kek dalam loyang dan isi air. Bakar kek secara ‘water bath’.
Setkan suhu 160C dan bakar kek selama 30 minit menggunakan api atas bawah.
Kemudian turunkan suhu kepada 150C dan bakar kek selama 25 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza ikut jenis ketuhar masing-masing.
Cucuk lidi pada kek. Jika kek tidak melekat, itu tandanya kek sudah masak.
Biarkan kek sejuk selama 15 minit sebelum dikeluarkan dari ketuhar.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...