Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Gula – ikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
Ads
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Kudapan viral untuk minggu ini. Apa kata sediakan bahan kita buat untuk minum petang nanti, mesti berebut dibuatnya. Cekodok stick sangat mudah penyediannya bahan pun senang dapat, kalau tak nak buat stick bukan cekodok stick lah namanya hehe.. Sedap,rangup di luar,lembut di dalam, jom buat!
RESIPI CEKODOK STICK
2 cawan air*
1 ketul kiub pati ayam*
2 sudu besar minyak masak*
1 sudu kecil maggi cukup rasa*
sedikit serbuk kunyit*
2 cawan tepung gandum
Bahan2 di bawah ni didadu halus ye
1 batang sosej
1 pokok daun sup
3 tangkai cili kering ( dibuang biji)
2 hiris carrot
2 biji bawang merah
Cara2nya
Masukkan bahan yg Bertanda(*)ke dlm periuk…
Masak sehingga mendidih..
Kemudian masukkan tepung gandum,kacau dgn senduk kayu..nmpk adunan berketul2..tutup api
Sambung kacau lagi,sehingga adunan jadi doh..( Ala2 macam nk buat creampuff gitu😜)
Keluarkan doh cekodok td,masukkan dlm bekas lain..
Gaul dgn bahan2 yg di dadu..gaul sebati ( agak liat sedikit ye) gaul ala kadar je…doh dah suam2,boleh pegang dgn tgn boleh uli sekejap nk bg bahan2 dadu masuk dlm doh je..
Bulat2kan doh kpd 3 bahagian..(nk buat bentuk 4 segi pun boleh)
Sediakan alas utk nk gelek adunan..& sekeping plastik utk alas bahagian atas doh..
Ambil seketul doh,lapik plastik atas doh..gelek sehingga leper..( jangan nipis sangat)
Potong & kemaskan bahagian tepi sehingga jadi bentuk segiempat
Potong memanjang,kemudian gentel @ gelek dgn kedua2 belah jari,sehingga jadi macam keropok lekor..
Ulang sehingga doh habis
Panaskan minyak yg banyak di dlm kuali,
Apabila minyak dah betul2 panas..goreng sehingga masak
Hidangan manisan memang wajib ada di sebarang majlis keraian. Tanpanya, ibarat tak lengkap majlis yang dianjurkan. Tatkala sudah menikmati aneka makanan enak, manisan tentunya dicari sebagai pencuci mulut. Khas buat anda yang bakal mengadakan majlis rumah terbuka, RASA kongsikan aneka resipi manisan mudah yang boleh dicuba.
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm serbuk milo
250gm mentega
3 sudu makan serbuk koko
1 tin susu pekat manis
Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. CHEESE TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aising
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN CREAM CHEESE:
350gm cream cheese / krim keju
10 sudu makan susu pekat manis
5 sudu makan gula aicing
1 biji telur gred C
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
Tambahkan telur dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh dan tekankan kedalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20/25 minit.
CARA MEMASAK CREAM CHEESE:
Pukul dengan mixer semua bahan dan pastikan tidak berketul.
Paipkan atas pastry tart.
3. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
150ml susu penuh krim
250gm tepung gandum
1 cawan gula kastor
3 biji telur gred A (sejuk)
3 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovelatte
CARA MEMASAK:
Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih.
Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana.
Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan.
Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot.
Kukuskan selama 15 minit.
4. PUDING CARAMEL
BAHAN CARAMEL:
1 cawan gula
1/2 cawan air
BAHAN PUDING:
5 biji telur gred A
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
3 sudu makan gula
CARA MEMASAK CARAMEL:
Panaskan gula hingga menjadi hangus dan masukkan air.
Kemudian letakkan dalam loyang.
CARA MEMASAK PUDING:
Pecahkan telur ala-ala manja asalkan kuningnya tidak pecah.
Panaskan susu cair dalam periuk api sederhana dan tambahkan gula.
Tuangkan adunan tadi ke dalam telur yang telah dipecahkan dan kacau sebati.
Tapiskan adunan ke dalam loyang yang berisi caramel dan bakar selama 45 minit menggunakan cara stim bath suhu 160 darjah.
Setelah masak letakkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum dihidangkan.
5. PUDING BUAH – BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
1 tin buah-buahan koktail
150gm gula kastor
600ml air
1 tin susu cair
1 sudu teh perasa mangga
CARA MEMASAK:
Didihkan air dan masukkan susu cair dan gula kastor.
Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan perasa mangga masakkan selama 3 minit.
Tutupkan api dan masukkan buah-buahan koktail.
Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum di hidang.
6. PIC CUSTART TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aicing
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1sudu teh esen vanilla
BAHAN KASTARD:
1 cawan tepung kastard
3 1/2 cawan air suam
10 sudu makan susu pekat manis (ikut tahap manis kesukaan)
1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
Buah pic dalam tin
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sehingga kembang dan putih.
Masukkan esen vanila dan telur kacau lagi.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh dan tekankan dalam acuan.
Bakar doh selama 20/25 minit 170C.
CARA MEMASAK KASTARD:
Bancuh tepung kastard air dan susu.
Kemudian masak atas api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
Masak hingga pekat dan mendidih.
Tutup api dan paipkan dalam pastry tart, hias dengan buah pic.
7. EGG TART
BAHAN PASTRY:
170gm mentega
50gm gula aising
1 biji telur gred C
280gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN FILLING:
1 cawan susu cair
4 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1 cawan air suam
1 sudu teh esen vanila
2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK PASTRY:
Pukul gula dan mentega sampai kembang dan putih.
Tambahkan telur dan esen vanilla.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh dan tekankan ke dalam acuan kemudian bakar dengan suhu 170C selama 20-25 minit.
CARA MEMASAK FILLING:
Larutkan gula dalam air suam.
Satukan semua bahan lain ke dalam air gula dan kacau sebati.
Tapiskan bahan dan tuangkan ke dalam pastry tart.
Bakar tart selama 25 minit pada suhu 160 darjah.
8. PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN PUDING:
8 keping roti
2 cawan susu segar / cair
4 sudu makan gula kastor
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan mentega |cairkan
1 kotak kecil kismis
BAHAN SOS KASTARD
1 tin susu cair
1/4 tin | gula dan susu
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK PUDING:
Masukkan susu, gula, esen vanilla dan kacau sebati.
Masukkan pula telur dan kacau lagi.
Carikkan roti kepada 4 bahagian biar serap sekejap , masukkan butter cair tadi dan letak separuh kismis.
Letakkan marjerin dalam bekas loyang dan letakkan dalam loyang.
Taburkan lebih kismis di atas roti dan bakar 180C selama 30 minit.
CARA MEMASAK SOS KASTARD:
Satukan semua bahan dalam periuk. Larutkan dahulu sebelum api dinyalakan.
Setelah rata,panaskan periuk dan kacau sehingga masak sampai sos menjadi pekat.
9. PUDING SUSU
BAHAN-BAHAN:
10gm agar-agar
600ml air
1/2 tin susu pekat
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Masak agar-agar dan air hingga larut.
Masukkan susu pekat dan pewarna.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
10. PUDDING PEACH CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
3 cawan air
1 cawan susu cair
100gm gula
15gm agar-agar kering
1 sudu makan tepung kastard
Hirisan buah pic secukupnya
CARA MEMASAK:
Rendam agar-agar kering selama 30 minit.
Didihkan agar-agar bersama air dan gula hingga larut sepenuhnya.
Tapis dan tuang semula ke dalam periuk. Masukkan susu cair, tepung kastard dan didihkan lagi dengan api yang kecil (sampai hampir mendidih). Pastikan bancuhan tidak berketul.
Di dalam acuan, susun beberapa hirisan pic lalu tuang bancuhan puding tadi.
Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
11. CHOCOLATE PIE
BAHAN-BAHAN A:
280gm tepung gandum
115gm shortening
115gm mentega
1 biji telur
2 sudu makan air sejuk (berais)
Sedikit garam
BAHAN-BAHAN B (ISIAN):
120gm coklat masakan
140gm gula perang
55gm mentega
3 sudu makan golden syrup
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dan uli hingga sebati. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
Untuk membuat isian pai; cairkan coklat masakan, mentega dan golden syrup dengan kaedah ‘double boil’ hingga likat. Angkat mangkuk coklat cair dari kuali berisi air panas dan masukkan telur, esen vanila dan gula. Kacau sebati. Ketepikan.
Keluarkan doh dari peti sejuk. Canaikan doh hingga menjadi kepingan yang agak nipis dan letak doh di dalam acuan mini pai/tat. Bakar selama 10 minit terlebih dahulu. Sejukkan.
Tuang bancuhan coklat ke dalam acuan doh yang dibakar dan disejukkan tadi.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga keperang-perangan. Sejukkan pai.
Sejukkan di dalam peti sejuk selama sejam sebelum dihidangkan.
Anak-anak yang memilih makan ni pasti merisaukan ibu bapa. Bukan apa, bimbang diri mereka kekurangan zat yang sepatutnya diterima. Ada idea yang geng mak-mak boleh cuba. Di pasaran, ada banyak dijual capati sejukbeku kan? Capati bukan sahaja boleh dinikmati bersama kuah dhal, malah jika anda inginkan kelainan, doh capati sejukbeku boleh dijadikan ‘base’ untuk piza. Menarik kan? Anak-anak comfirm suka. Malah, selain capati sejuk beku, boleh juga menggunakan paratha sejuk beku untuk hidangan ini. Memang mudah dan cepat disediakan.
BAHAN-BAHAN:
1 keping capati sejuk beku | dimasak hingga keperangan
1 keping isi dada ayam | dihiris nipis
20gm bawang putih | dicincang
1/2 cawan bawang besar
3 sudu makan puri tomato
1 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh oregano
1/4 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh lada hitam
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
HIASAN PIZZA:
1/2 biji bawang besar | dihiris
1/4 cawan keju mozarella
1/4 cawan lada benggala hijau dan kuning | dihiris memanjang
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan tumis isi ayam yang telah diperap bersama garam dan lada hitam sehingga separuh masak.
Masukkan puri tomato sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan garam,oregano, serbuk cili dan lada sulah.
Dalam kuali berasingan, tumiskan bawang besar dan lada benggala untuk hiasan pizza sehingga sedikit layu. Angkat.
Sudukan isi ayam dan kuah tomato yang di masak tadi ke atas capati.
Hiaskan dengan bawang besar,lada benggala dan taburkan keju mozarella dengan secukupnya.
Bakar pada suhu 180°C selama 5 minit atau sehingga keju cair. Siap untuk dihidangkan.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.