Nak makan ‘dessert’ istimewa sentuhan dari hotel terkemuka. Ni min kongsikan kompilasi pencuci mulut dari tiga hotel berprestij di ibu kota.
Hotel Royale Chulan KL, Kinrara Resort dan dari Hotel The Pearl Kl menampilkan manisan pencuci mulut yang diolah dan ‘dimodenkan’ dari manisan tradisi dan tempatan.
Jom cuba resipi yang super sedap…yummy…
1.PIR REBUS BERSAMA JALA EMAS DAN SOS VANILA PIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan pir :
2 biji buah pir
1 batang kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
200 gm gula perang
500 ml air
Beberapa titik pewarna merah (jika suka)
Bahan jala emas :
2 biji telur itik
100 gm gula pasir
50 ml air
1 helai daun pandan
Bahan vanila sos :
1 liter susu segar
1 liter krim masakan
300 gm gula
60 gm tepung kastad
1 sudu teh esen vanila
Beberapa titik perasa buah pic
CARA MEMASAK : 1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya. 2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan 3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudian masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak. 4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih. 5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi. 6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan. 7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat. 8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.
INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic. Saiz hidangan : 2 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Rebus dan didih Keistimewaan : Jala emas menjadikan pencuci mulut ini menjadi sajian fusion Anggaran kos :RM 20
Resipi : Hotel Royale Chulan KL
IKLAN
2. CINNAMON EGG PUDDING
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
6 biji telur
6 biji kuning telur
2 liter krim masakan
120 gm gula halus
Bahan B:
500 gm gula
200 ml air
Bahan C: Sedikit serbuk kulit kayu manis (untuk ditabur)
CARA MEMASAK : 1. Cara membuat bahan A : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tapis. 2. Cara membuat bahan B : Masak air dan gula sehingga menjadi keperangan 3. Cara membuat puding telur :Bahan B yang masih panas dituangkan ke dalam cawan anggaran satu sudu makan. 4. Selepas selesai tuang bahan B tuangkan pula bahan A tadi dan tabukan sedikit kulit kayu manis. 5. Kukus selama satu jam dan sejukkan di dalam peti ais dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF : Enak dihidangkan bersama hiasan buah-buahan seperti strawberri, mangga dan buah kiwi.
Saiz hidangan : 2- 3 orang Waktu Memasak : 15 minit, kukus 1 jam Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Pencuci mulut
IKLAN
Resipi : Kinrara Resort
3. PUDING JAGUNG KOKTEL
BAHAN-BAHAN :
70 gm tepung kastad
1 cawan jagung berkrim
5 gm sudu makan serbuk agar-agar
500 ml santan kotak
400 ml air
100 gm gula pasir
Garam secukup rasa
Bahan koktel :
1 tin buah-buahan koktel campuran
390 gm (1 tin) susu cair
CARA MEMASAK : 1. Masakkan air dan agar-agar hingga larut. 2. Masukkan santan, gula dan garam, di atas api sederhana 3. Masukkan kastad dan kacau atas api perlahan hingga pekat 4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan dan biar keras. 5. Simpan di dalam peti sejuk. 6. Hias bersama buah-buahan koktel.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Didih dan ‘chill’/dingin Keistimewaan : Enak dimakan sejuk, rasa lemak berkrim Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF:Anda boleh menambahkan buah-buah beri jika suka. Pilih agar-agar tali jika mahu cepat keras.
IKLAN
Resipi : Kinrara Resort
4. LOMPAT TIKAM VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan kek velvet :
2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1 cawan buttermilk
1 cawan gula halus
1 sudu makan pewarna merah
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla Bahan lapisan bawah :
1 cawan tepung beras
3 1/4 cawan air daun pandan /dikisar dengan air
Bahan lapisan atas :
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/3 cawan santan sederhana pekat
1 1/2 sudu teh garam
Bahan air gula :
Gula merah/kerek secukupnya
Air secukupnya
1 helai daun pandan /disimpul
CARA MEMASAK : 1. Red Velvet : Untuk membuat buttermilk campurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar. 2. Sediakan mangkuk dan ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. 3. Di mangkuk yang lain satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang dan masukkan buttermilk tadi. Masukkan pewarna merah dan esen vanilla dan pukul lagi. 4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 5. Griskan loyang pembakar dengan mentega dan tepung. Tuang adunan dan bakar 45 minit dalam oven yang sudah dipanaskan suhu 170 celcius 6. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata dan tapiskan. Masak di dalam kuali atau periuk dengan api sederhan dengan sentiasa dikacau sehingga pekat dan berkilat. 7. Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. 8. Bancuh bahan lapisan atas hingga rata dan tapiskan. 9. Masak seperti lapisan bawah tadi dengan sentiasa dikacau sehingga menjadi pekat dan berkilat. 10. Tuang di atas lapisan pertama tadi dan ratakan.Biarkan seketika. 11. Masak gula merah dengan air secukupnya, tapisan dan letak dalam gelas. 12. Tuangkan air gula sebelum dihidangkan
Saiz hidangan : 12 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Kek dibakar dan lapisan dimasak atas api. Keistimewaan : Dihidang sejuk dan rasa manis berkrim dengan kelembutan rasa kek Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Lompat tikam ialah sejenis kuih dan ‘dessert’ tradisional yang diberi sentuhan barat dengan menggunakan kek velvet, ilham dam inovasi kreatif daripada Chef Hotel The Pearl.
Permintaan anak.Katanya tgh viral skrg ni.Haritu pergi beli.. try rasa,sedap.Tapi agak mahal, sebatang hmpir rm10.. Cuba buat sendiri… alhamdulillah boleh la daripada tak jadi langsung… sy share resipi..
CORN DOG Bahan-bahan:
Sediakan sosej dan mozarela blok..
Potong panjang2….
Cucuk sosej dulu, pastu cucuk mozarela..
asingkan… buat bancuhan tepung…
1.kacau bg sebati adunan tepung, dan salut pada sosej dan mozarela yg dh cucuk td..
2.kemudian salut pulak breadcrumb dan goreng dgn api panas..
3.curah sos cili, sos blackpepper, cheese powder dan mayonis..
Biskut macam ni bukan hanya dimakan masa raya je. Boleh je kalau nak buat untuk dinikmati bersama seisi keluarga pada bila-bila masa. Hanya guna tiga bahan, korang dah boleh buat biskut yang sedap.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
2. Masukkan nutella dan telur ayam.
3. Gaul semua bahan sehingga sebati dan menjadi doh.
4. Ambil adunan dan bulatkan. Letak di atas baking paper.
5. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 10 minit.
6. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kuih muih kampung tetap menjadi pilihan walaupun banyak lagi kuih-kuih yang sedang viral di media sosial. Kami kongsikan beberapa resipi kuih yang tetap menjadi pilihan ramai untuk dinikmati ketika minum petang.
1. KUIH CARA MANIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (saya guna santan kotak)
2 biji telur
10 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya (untuk inti)
Garam secukup rasa (untuk rasa lemak masin)
Sedikit minyak masak (untuk diletak pada acuan)
CARA PENYEDIAAN:
Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapu sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaan acuan dengan tudung atau penutup periuk. Masak hingga kuih tidak melekat bila disentuh atau lekang daripada acuan.
Berhati-hati semasa nak keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
2. TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
Sedikit garam
2/3 cawan air
CARA PENYEDIAAN:
Campurkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
Bulatkan adunan ini (besar 2 kali dari onde-onde gula melaka).
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA MANIS:
1 biji kelapa parut/kelapa segera/kelapa kering (guna sedikit air panas untuk lembapkannya)
1 biji gula melaka
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja
Daun pandan disimpul
CARA PENYEDIAAN:
Masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir, daun pandan dengan sedikit air.
Masak sehingga gula melaka hancur, kemudian tapis.
Masukkan kelapa parut tadi. Kalau tiada kelapa parut, boleh guna kelapa kering. (Kelapa kering tambah sedikit air panas untuk lembapkannya)
Masak sekejap atas dapur. Agak-agak dah kering, masukkan bancuhan tepung gandum tadi. Masak sehingga ia lembap-lembap, kemudian sejukkan.
Bulatkan inti-inti tersebut.
BAHAN-BAHAN SERBUK TEPUNG GOMAK:
1 cawan kacang hijau
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang hijau dan goreng sebentar. Goreng sekejap sahaja, jangan sampai hangit.
Kemudian, kisar kacang sehingga hancur.
Tapis atau ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak. Lebihan tepung boleh disimpan.
CARA PENYEDIAAN KUIH TEPUNG GOMAK:
Masukkan inti kelapa yang telah dibulatkan ke dalam adunan tepung dan bulatkan.
Sementara itu, panaskan air dan rebus adunan ini.
Bila dah terangkat, angkat dan toskan ia.
Salutkan adunan ini dengan tepung kacang hijau yang telah diayak tadi.
Siap!
Kredit resipi & foto: Pn. Tahrunnisah Jali
3. KUIH BOM BIJAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut *
1/2 cawa tepung gandum *
1 sudu besar gula *
Secubit garam *
Air secukupnya *
Bijan
Inti ikut suka
CARA PENYEDIAAN:
Sediakan bekas dan masukkan semua bahan-bahan bertanda *.
Uli sehingga rata. Pastikan adunan tidak terlalu lembik.
Kemudian, isi inti ke dalam adunan dan golekkan ke dalam bijan. Bulat-bulatkan bagi rata semua bijan tadi.
Perap di dalam peti ais selama 1 jam.
Goreng di atas api sederhana.
Siap!
Kredit resipi & foto: Sis Eita Emie
4. BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu siap diparut
2 cawan santan pekat daripada sebiji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan oven pada suhu 200 ℃ api atas bawah, masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inch. Gaul semua bahan sehingga santan sekata dan gula hancur. Ratakan.
Masukkan loyang dalam oven dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bingka hingga 1 jam atau 1 jam setengah atau hingga bahagian atas bingka keperangan (20 minit terakhir bakar, sy tukar api atas sahaja untuk dapatkan kerak pada bahagian atas bingka)
Setelah siap bakar, keluarkan bingka. Tunggu bingka sejuk, baru potong. Siap untuk dimakan.
Kredit resipi & foto: Ruhana Parmen
5. KUIH ABUK-ABUK
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan sagu biji
1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa
Gula melaka (dipotong halus) atau gula merah
Daun pisang
Lidi (kerat kecil) untuk sematan
CARA PENYEDIAAN:
Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
Masukkan campuran biji sagu tadi untuk penuhi kelongsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong).
Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
Kukus selama 10-15 minit.
Kredit resipi & foto: Illyani Mokhtar
6. KUIH KOCI LABU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung pulut
Labu (guna separuh sahaja)
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
Kukus labu sehingga empuk. Sejukkan seketika.
Satukan labu yang telah disejukkan bersama tepung pulut dan garam. Uli seketika untuk sebatikan sahaja.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik ya. Masukkan inti kelapa dan bulat-bulatkan.
CARA MEMASAK:
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Bila doh dah terapung, maknanya doh dah cukup masak.
BAHAN-BAHAN INTI:
1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih sahaja)
Gula melaka/gula merah (saya guna 1 1/2 gula kabong)
2 sudu besar gula pasir
Air setengah cawan untuk larutkan gula
1 sudu besar tepung gandum dicampur dengan sedikit air (untuk pekatkan inti)
CARA MASAK:
Masukkan air dan gula merah atau gula kabong. Masukkan juga gula pasir, biar gula mendidih bersama air sehingga larut.
Kemudian, masukkan kelapa parut.
Akhir sekali, masukkan tepung yang telah dilarutkan dengans sedikit air tadi. Biarkan kering seketika, kemudian sejukkan.
BAHAN UNTUK SANTAN CAIR:
2 cawan (saya tambah sedikit air supaya tak terlalu pekat)
3 sudu besar tepung beras
Sedikit garam
CARA MASAK:
Satukan semua bahan. Kena sentiasa kacau ya. Masak menggunakan api perlahan sehingga pekat.
Kemudian, dah boleh masukkan koci yang telah direbus tadi ke dalam adunan santan.
Seterusnya, boleh mula membungkus koci.
TIP UNTUK MEMBUNGKUS KUIH KOCI:
Semasa nak bungkus koci, sapukan sedikit minyak pada daun pisang yang telah dilayurkan terlebih dahulu.
Kemudian, ambil doh yang sudah dimasukkan ke dalam santan tadi menggunakan sudu, letak di tengah-tengah daun pisang.
Lipatkan daun pisang (cara melipat daun boleh rujuk di Google atau YouTube)
Dah siap lipat, panaskan air dalam kukusan. Pastikan air betul-betul dah mendidih dengan api perlahan. Kukus kuih koci selama 7 minit supaya aroma daun pisang naik.
Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.