Teringin nak makan dumpling tapi kurang yakin tentang halal jika nak makan di restoran? Usah khuatir kerana anda boleh hasilkannya secara homemade. Mudah je. Boleh beli kulit pastri readymade dan anda hanya perlu buat inti sahaja. Mudah kan? Lagipun jika buat sendiri, boleh letak inti banyak-banyak, lebih puas makan dan lebih jimat. Jom cuba!
DUMPLING DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 biji bawang holland – dicincang
5 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dicincang
Daging kisar secukupnya
Lobak merah – dicincang. Boleh gandi dengan kubis cincang
Cendawan King Oyster – potong dadu
Daun bawang secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung
2 batang sosej – cincang
Kulit dumpling ( boleh guna Japanese Gyoza Pastry. Ada jual di tesco.)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan (kecuali Gyoza Pastry) di dalam bekas. Adun hingga sebati.
2. Ambil sekeping Japanese Gyoza Pastry dan letakkan inti ditengahnya. Kelim dengan kemas mengikut kreativiti anda.
Ads
3. Lakukan sehingga habis adunan inti.
4. Untuk memasak, anda boleh pilih sama ada nak rebus, stim atau goreng. Semuanya sedap!
Sedapnya Onion Ring. Snek ringan yang diperbuat daripada gegelang bawang. Malah boleh dijadikan kudapan anak-anak. Orang dewasa pun suka. Walaupun asasnya adalah bawang tetapi bila digoreng, memang tak terasa pun. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nad Nouyu ni. Mudah dan enak.
1.Bancuh tepung serbaguna dengan air. Kalau suka pedas, beli yang pedas. Kalau tak suka pedas, boleh guna tepung perisa original. Bancuh tepung macam nak buat lempeng.
2. Bersihkan bawang, potong bulat. Masukkan ke dalam bancuhan tepung serbaguna tadi.
3. Kacau sebati. Pastikan semua bawang disalut dengan tepung dengan rata.
4. Seterusnya masukkan bawang yang sudah disalut dengan tepung ke dalam serbuk roti. Salutkan lagi sampai semua bahagian kena serbuk roti.
5. Ulang langkah sama hingga habis bahan dan adunan.
6. Sebanyak ini hanya guna sebiji bawang holland sahaja.
7. Bila sudah siap disalut, panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas. 8. Masukkan ggelung bawang dan goreng guna api perlahan hingga garing keemasan. 9. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
NOTA: Tip untuk salutan yang sempurna, masukkan gegelung bawang satu persatu. Jangan masuk banyak-banyak. Nanti tidak disaluti sempurna dengan serbuk roti. Hasilnya nanti tidak sedap bila makan bawang semata-mata.
Nak belajar cara-cara membuat Kuih Bulan & Roti Homemade? Jom sertai Kelas Online RASA bersama bersama Chef Shafee Madianuddin, pemilik Restoran Mangkuk.
Kelas Online Kuih Bulan Pandan Lotus & Roti Salted Egg
Tarikh: 8 Oktober 2022 (Sabtu) Masa: 10.30 pagi Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join?FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Sedapnya waffle homemade ni. Kalau dapat makan panas-panas, memang layan. Kanak-kanak pun sangat suka makan waffle. Kalau beli, sekeping dalam Rm3- RM3.50. Mahal… Bayangkan kalau nak kena beli untuk 5 orang anak. Buat sendiri lagi jimat. Satu adunan ni anda boleh dapat dalam 7 keping waffle. Cukup untuk sajian minum petang satu keluarga. Jom cuba resipi perkongsian saudari Salina Saad ni. Mudah & pasti menjadi.
RESIPI WAFFLE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
1 biji telur
3 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1/2 paket mauripan ( yis segera)
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan minyak masak
2 sudu makan susu tepung
Esen vanilla
2 cawan air
Jem kegemaran/mentega kacang/coklat/nutella
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, tepung jagung, telur, gula, mauripan, susu tepung dan baking powder. Gaul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan minyak, esen vanilla dan air. Kisar atau adun hingga sebati. Lagi mudah jika adun guna blender.
3. Setelah siap mengadun, pastikan adunan betul-betul sebati dan tidak berketul. ( TIP RASA: kalau berketul boleh tapis)
4. Panaskan mesin waffle dan oles sedikit minyak dipermukaannya.
5. Tuang 1 senduk atau penuhkan permukaan acuan waffle. Tutup penutup dan biarkan masak.
6. Buka penutup waffle untuk pastikan waffle sudah masak atau tidak. Biar dalam 3-4 minit.
7. Bila waffle dah masak, angkat dan sapukan dengan jem, mentega kacang, coklat atau Nutella. Boleh juga nikmati dengan krim putar serta hirisan buah-buah. Terpulang pada citarasa.
8. Sedia untuk dinikmati.
Nak cuba resipi ni tapi tak ada mesin Waffle? Boleh pilih DISINI. Barangan kelengkapan rumah yang lain pun ada. Bolehlah pilih mana yang berkenan. Harga pun murah. Pasti puas hati.
Ayam Popcorn rangup memang menjadi kegemaran anak-anak. Senang nak disediakan anak-anak pun puas makan kalau buat sendiri.
Mak ayah pun boleh tumpang sekali, makan panas-panas dengan cili sos dan mayonis sangatlah sedap.
Isi ayam yang dipotong kecil dan digoreng ranggup dengan bahan perapan yang istimewa. Saiz yang kecil seakan popcorn membuatkan ia senang dikunyah terutama kanak-kanak.
Boleh juga buat banyak-banyak dan bekukan. Simpan stok dalam peti sejuk anak-anak nak makan boleh goreng dalam air fryer.
AYAM POPCORN
BAHAN-BAHAN:
7 Ketul isi ayam (potong dadu)
BAHAN-BAHAN 1:
* 6 ulas bawang putih
* 2 batang serai
* 1 sudu kecil lada hitam
* halia seinci
BAHAN-BAHAN 2
4 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk kari daging
BAHAN-BAHAN 3:
2 biji telur
BAHAN-BAHAN 4:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh soda bikarbonat
Garam secubit
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan ayam yang sudah dipotong dadu bersama garam dan kunyit.
2. Kisar bahan bertanda * dengan sedikit air. Tuangkn bahan kisar ke dalam ayam tadi. Masukkan bersama bahan ke 2 gaul sebati. Perapkn sejam @ lebih.
3. Pecahkan telur dalam bekas asing.
4. Satukan bahan 4 dan gaul sebati
5. Celup isi ayam satu ke dalam telur kemudian celup ke dalam tepung. Terus masukkan ke dalam minyak panas satu persatu. Buka api perlahan goreng sehingga masak dan tos.
Kredit: norhayu hanafi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: