Hidangan tauge Ipoh atau tauge celur ini selalu kita makan di restoren masakan Cina dan juga restoren nasi ayam yang popular di negara ini.

Walau nampak ringkas saja tapi tauge Ipoh ini memang sedap. Cuma bila ada yang cuba buat sendiri, tak menjadi pula.

Nak buat menu taugeh ini memang ada tekniknya, boleh guna cara yang dikongsi Nurul Asyikin ini.

Cara buat tauge Ipoh ala restoren The Chicken Rice Shop

Bahan-bahan:

Tauge
1 cawan air
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram
1 kiub ayam
Minyak bijan
2 ulas bawang putih -dicincang
Daun bawang- dipotong
Cili merah dipotong
Bawang goreng

Cara Masak Tauge Ipoh Macam Restoren Nasi Ayam Popular

IKLAN

Cara membuat: 

 

1. Celur tauge separuh masak. Kemudian toskan & bubuh dalam pinggan.

IKLAN

2. Sediakan 1 cawan air. Masukkan 1 sudu kicap, sos tiram, minyak bijan & 1 kiub pati ayam ke dalam cawan berisi air tadi. Kacau bagi sebati.

3. Sementara itu tumiskan seulas dua bawang putih yang telah dicincang hingga naik bau.

4. Kemudian curahkan bancuhan air tadi ke dalam tumisan dan biarkan mendidih sekejap.

IKLAN

5. Akhir sekali siram kuah ke atas tauge yang telah dihiaskan dengan daun bawang, hirisan cili dan bawang goreng. Siap!

Selamat mencuba

Sumber: Nurul Asyikin

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI