
Dok pikir bau apa la manis2.Rupa2nya, bau tapai. Lupa plak mlm jumaat bru ni aku buat tapai ni..
Nasib Xde semut 😂Alhamdulillah, manis sgt. Simpan dlm peti dulu, esok mkn. Nikmatnya mkn sejuk2..
Sape suka? 😘
Tapai Pulut Manis

Bahan-bahan:
1kg beras pulut
1 biji ragi (Seeloknya jemur terlebih dahulu, tp yg ni sy xjemur pon. Hancurkan ragi, sy letak dlm plastik dan ketuk guna alu lesung, nnti nak guna baru ayak guna penapis teh)
-bekas dadih/daun getah/daun pisang. (sy guna bks dadih je)
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam..
2.Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min..
3.Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air, sambil kaup balik.. (sy xalihkan pulut kedalam bekas, sy siramkan air trus dr pngukus)
4.Kukus semula pulut tadi dalam 10min/sehingga naik wap..
5.Tutup api dan alihkan pulut yg telah masak kedalam dulang besar utk disejukkan. (Ratakan pulut td, supaya cpt sejuk)
6.Biarkan pulut betul2 sejuk..
7.Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi keatas pulut, balik2kan pulut td, ayak ragi keatas pulut skli lg.. (agak2 ragi rata pd pulut)
8.Sudukan pulut td kedalam bekas dadih/daun getah.
9.Susunkan ke dalam bekas sesuai. (sy letak dlm besen)
10.Balut besen tersebut dgn Kain..
Simpan di tempat yg gelap slma 2hari..
Selepas 2 hari, baru tgk tapai tu ye..
InsyaAllah, menjadi.. Tapai manis dan berair.. 😋
Selamat mencuba 😊
credit : Siti Norizan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
 sekarang!
sekarang!
Puding Jagung & Susu Coklat Lemak Manis. Sedap Dimakan Ketika Sejuk

Ada yang mengidam nak makan yang manis-manis? Enak juga kalau dapat puding jagung dimakan pula dengan susu coklat. Lebih sedap puding jagung ini disimpan di dalam peti sejuk dan dimakan sejuk. Nikmatnya akan terasa. Resipi ini dikongsikan oleh Roshima Ibrahim Shima dengan cara ringkas penyediaannya.
BAHAN-BAHAN:
Puding Jagung:
- Setengah peket agar-agar tali
- 3 cawan air
- 4 sudu besar gula pasir
- 1/2 tin susu cair-BELI ONLINE DI SINI
- 3 sudu besar susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
- 4 sudu besar gula pasir
- 2 sudu tepung kastard
- 1 1/2 tin air
- 1/2 tin jagung
TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Mango Baked Cheesecake
CARA MEMBUAT PUDING:
- Masak agar dengan air hingga agar-agar hancur. Kemudian masukkan gula pasir. Masak hingga gula betul-betul larut. Tutup api dan ketepikan dulu.
- Dalam periuk lain, masakkan air, susu cair, susu pekat dan gula, Kemudian masukkan tepung kastard. Kena sentiasa kacau hingga mendidih sebab kalau biarkan nanti akan berketul-ketul.
- Tapiskan agar-agar yang dimasak tadi ke dalam periuk puding. Kemudian masukkan jagung.
- Masukkan bancuhan tadi ke dalam bekas lompang kalau nak nampak comel-comel. Kalau nak gunakan loyang pon boleh.
- Biarkan puding sejuk. Kemudian baru boleh keluarkan dari acuan.
BAHAN SUSU COKLAT SAJI:
- 1/2 tin susu coklat
- 1/2 tin air masak.
CARA MEMBUAT:
- Campur kedua-dua bahan. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat. Sedang-sedang sahaja.
- Hidangkan di dalam mangkuk. Nikmati bersama puding jagung tadi.
Kredit resipi & gambar: Roshima Ibrahim Shima via MAHN
INGIN MENUKAR HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
INGIN MENCARI PERKAKAS DAPUR & RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH ANDA, JOM LAYARI DI SINI.
Cheesy Chicken & Mushroom Puff, Boleh Aje Guna Pastri Lapis Segera
Resipi Kuih Muih Kampung Yang Tetap Menjadi Pilihan Ramai

Kuih muih kampung tetap menjadi pilihan walaupun banyak lagi kuih-kuih yang sedang viral di media sosial. Kami kongsikan beberapa resipi kuih yang tetap menjadi pilihan ramai untuk dinikmati ketika minum petang.
1. KUIH CARA MANIS PANDAN

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan kelapa (saya guna santan kotak)
- 2 biji telur
- 10 helai daun pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
- Gula pasir secukupnya (untuk inti)
- Garam secukup rasa (untuk rasa lemak masin)
- Sedikit minyak masak (untuk diletak pada acuan)
CARA PENYEDIAAN:
- Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
- Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapu sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
- Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaan acuan dengan tudung atau penutup periuk. Masak hingga kuih tidak melekat bila disentuh atau lekang daripada acuan.
- Berhati-hati semasa nak keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
2. TEPUNG GOMAK

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut
- Sedikit garam
- 2/3 cawan air
CARA PENYEDIAAN:
- Campurkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
- Bulatkan adunan ini (besar 2 kali dari onde-onde gula melaka).
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA MANIS:
- 1 biji kelapa parut/kelapa segera/kelapa kering (guna sedikit air panas untuk lembapkannya)
- 1 biji gula melaka
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja
- Daun pandan disimpul
CARA PENYEDIAAN:
- Masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir, daun pandan dengan sedikit air.
- Masak sehingga gula melaka hancur, kemudian tapis.
- Masukkan kelapa parut tadi. Kalau tiada kelapa parut, boleh guna kelapa kering. (Kelapa kering tambah sedikit air panas untuk lembapkannya)
- Masak sekejap atas dapur. Agak-agak dah kering, masukkan bancuhan tepung gandum tadi. Masak sehingga ia lembap-lembap, kemudian sejukkan.
- Bulatkan inti-inti tersebut.
BAHAN-BAHAN SERBUK TEPUNG GOMAK:
- 1 cawan kacang hijau
CARA PENYEDIAAN:
- Bersihkan kacang hijau dan goreng sebentar. Goreng sekejap sahaja, jangan sampai hangit.
- Kemudian, kisar kacang sehingga hancur.
- Tapis atau ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak. Lebihan tepung boleh disimpan.
CARA PENYEDIAAN KUIH TEPUNG GOMAK:
- Masukkan inti kelapa yang telah dibulatkan ke dalam adunan tepung dan bulatkan.
- Sementara itu, panaskan air dan rebus adunan ini.
- Bila dah terangkat, angkat dan toskan ia.
- Salutkan adunan ini dengan tepung kacang hijau yang telah diayak tadi.
- Siap!
Kredit resipi & foto: Pn. Tahrunnisah Jali
3. KUIH BOM BIJAN

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut *
- 1/2 cawa tepung gandum *
- 1 sudu besar gula *
- Secubit garam *
- Air secukupnya *
- Bijan
- Inti ikut suka
CARA PENYEDIAAN:
- Sediakan bekas dan masukkan semua bahan-bahan bertanda *.
- Uli sehingga rata. Pastikan adunan tidak terlalu lembik.
- Kemudian, isi inti ke dalam adunan dan golekkan ke dalam bijan. Bulat-bulatkan bagi rata semua bijan tadi.
- Perap di dalam peti ais selama 1 jam.
- Goreng di atas api sederhana.
- Siap!
Kredit resipi & foto: Sis Eita Emie
4. BINGKA UBI

BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu siap diparut
- 2 cawan santan pekat daripada sebiji kelapa
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan oven pada suhu 200 ℃ api atas bawah, masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inch. Gaul semua bahan sehingga santan sekata dan gula hancur. Ratakan.
- Masukkan loyang dalam oven dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bingka hingga 1 jam atau 1 jam setengah atau hingga bahagian atas bingka keperangan (20 minit terakhir bakar, sy tukar api atas sahaja untuk dapatkan kerak pada bahagian atas bingka)
- Setelah siap bakar, keluarkan bingka. Tunggu bingka sejuk, baru potong. Siap untuk dimakan.
Kredit resipi & foto: Ruhana Parmen
5. KUIH ABUK-ABUK

BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan sagu biji
- 1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
- Garam secukup rasa
- Gula melaka (dipotong halus) atau gula merah
- Daun pisang
- Lidi (kerat kecil) untuk sematan
CARA PENYEDIAAN:
- Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
- Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
- Masukkan campuran biji sagu tadi untuk penuhi kelongsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong).
- Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
- Kukus selama 10-15 minit.
Kredit resipi & foto: Illyani Mokhtar
6. KUIH KOCI LABU BERSANTAN

BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung pulut
- Labu (guna separuh sahaja)
- 1 sudu kecil garam
- Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
- Kukus labu sehingga empuk. Sejukkan seketika.
- Satukan labu yang telah disejukkan bersama tepung pulut dan garam. Uli seketika untuk sebatikan sahaja.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik ya. Masukkan inti kelapa dan bulat-bulatkan.
CARA MEMASAK:
- Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Bila doh dah terapung, maknanya doh dah cukup masak.
BAHAN-BAHAN INTI:
- 1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih sahaja)
- Gula melaka/gula merah (saya guna 1 1/2 gula kabong)
- 2 sudu besar gula pasir
- Air setengah cawan untuk larutkan gula
- 1 sudu besar tepung gandum dicampur dengan sedikit air (untuk pekatkan inti)
CARA MASAK:
- Masukkan air dan gula merah atau gula kabong. Masukkan juga gula pasir, biar gula mendidih bersama air sehingga larut.
- Kemudian, masukkan kelapa parut.
- Akhir sekali, masukkan tepung yang telah dilarutkan dengans sedikit air tadi. Biarkan kering seketika, kemudian sejukkan.
BAHAN UNTUK SANTAN CAIR:
- 2 cawan (saya tambah sedikit air supaya tak terlalu pekat)
- 3 sudu besar tepung beras
- Sedikit garam
CARA MASAK:
- Satukan semua bahan. Kena sentiasa kacau ya. Masak menggunakan api perlahan sehingga pekat.
- Kemudian, dah boleh masukkan koci yang telah direbus tadi ke dalam adunan santan.
- Seterusnya, boleh mula membungkus koci.
TIP UNTUK MEMBUNGKUS KUIH KOCI:
- Semasa nak bungkus koci, sapukan sedikit minyak pada daun pisang yang telah dilayurkan terlebih dahulu.
- Kemudian, ambil doh yang sudah dimasukkan ke dalam santan tadi menggunakan sudu, letak di tengah-tengah daun pisang.
- Lipatkan daun pisang (cara melipat daun boleh rujuk di Google atau YouTube)
- Dah siap lipat, panaskan air dalam kukusan. Pastikan air betul-betul dah mendidih dengan api perlahan. Kukus kuih koci selama 7 minit supaya aroma daun pisang naik.
- Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
SUMBER: ORESEPI
Artikel menarik untuk anda:
Ini Resipi Kuih Lopes Yang Sedap & Mudah, Hanya Tekap Guna Cawan
Resipi yang boleh anda cuba di rumah:
Buat Sendiri Biskut Tart Nenas Guna Minyak Sapi, Memang Sedap!

Walaupun bulan puasa belum menjengah dan Raya dijangka pada April nanti, namun sudah ramai yang menguar-uarkan iklan biskut raya.
Tak lupa juga ada yang dah mula kumpul dan simpan resipi-resipi biskut raya.
Nah, jom kita cuba resipi biskut tart nenas minyak sapi oleh Puan Habsah Ngah. Mesti sedap kan bila kita buat sendiri biskut raya tahun ni.
BISKUT TART NENAS MINYAK SAPI

BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini
2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
2 sudu besar susu tepung
1 ½ sudu besar minyak sapi – beli online di sini
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 senduk gula halus/kastor – beli online di sini
1 cawan mentega/planta/marjerin
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur+pewarna oren/kuning (untuk disapu atas biskut)
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMBUAT:
1. Kacau mentega/planta, minyak sapi, gula, kuning telur dan esen vanilla.
2. Kacau hingga sebati. Saya guna senduk kayu sahaja. Jangan kacau lama-lama, nanti adunan jadi lembik, banyak nak kena pakai tepung nanti.
 3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung susu yang telah diayak bersama terlebih dahulu.
 3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung susu yang telah diayak bersama terlebih dahulu.
4. Uli manja-manja sampai jadi doh. Adunan memang lembut. 
5. Bagi adunan rehat 30 minit atau 1 jam nanti tekstur lagi cantik kalau bagi dia rehat dulu.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
 6. Selepas itu, baru boleh dibentuk. Sapu minyak di loyang.
 6. Selepas itu, baru boleh dibentuk. Sapu minyak di loyang. 
7. Paipkan kulit tart. Letak inti dan gulung. Gulung. Susun atas loyang dan sapu dengan telur tadi.
  8. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C api atas bawah, selama 15-20 minit. Atau pun kalau nak tahu dah masak, bila tolak dah tak lekat, dah masaklah.
8. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C api atas bawah, selama 15-20 minit. Atau pun kalau nak tahu dah masak, bila tolak dah tak lekat, dah masaklah.
Kredit resipi: Pn Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Buat Sendiri Jem Nenas Cara Orang Lama, Puas Hati Warna Cantik
Senang Betul Nak Masak Bendi Sambal Kering Macam Di Restoran
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:

 


