Cara buat roti kukus yang lembut dan gebu, sedap makan begitu saja.
Kalau dah jemu dengan roti bakar atau roti goreng, apa kata cuba pula resipi roti kukus gebu ini.
Menariknya, roti ini hanya guna secawan lebih tepung gandum sahaja, tapi hasilnya lembut, gebu dan wangi. Sesuai dijadikan menu sarapan atau minum petang.
Roti kukus ini juga boleh dinikmati dengan pelbagai cara, tapi makan begitu sahaja pun dah sedap. Nak cicah dengan kari, sambal sardin atau sapu dengan butter dan tabur gula pun boleh. Lagi best kalau dimakan panas-panas sebaik sahaja siap dikukus.
Cara Buat Roti Kukus Lembu Gebu
Bahan-Bahan
150g tepung gandum
2 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
1 sudu besar minyak masak
Gula & butter cair untuk topping
Ads
Cara Penyediaan
1. Satukan tepung gandum, yis, gula, garam dan telur dalam bekas. Kacau dengan spatula hingga sebati.
2. Masukkan minyak masak dan uli hingga doh licin. Perap sehingga doh naik dua kali ganda.
Ads
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Bulatkan dengan tangan dan susun dalam loyang 6 inci.
4. Biarkan doh kembang semula sehingga 2 kali ganda.
5. Kukus dengan api sederhana selama 35–40 minit. Balut penutup pengukus dengan cling wrap, tapi jangan terlalu ketat supaya roti boleh mengembang.
Ads
6. Setelah masak, sapu dengan marjerin atau butter cair, tabur gula dan sedia untuk dihidang.
Tip Ekstra
Jika doh lambat kembang, jangan panik. Tunggu sehingga ia naik sepenuhnya, baru kukus.
Semasa mengukus, pastikan penutup tidak terlalu rapat agar wap boleh keluar dan roti mengembang cantik.
Roti kukus boleh dibekukan selepas masak. Bila nak makan, kukus semula untuk hasil lembut gebu seperti baru.
Panggil roti tapi seakan lempeng dan makan dengan kuah kari daging hancur. Roti kerca makanan orang Kedah dan dahulu lebih terkenal dikalangan kerabat Kedah. Sungguh mudah dan terbaiklah bila dijadikan menu sahur
Bagi mereka yang tak nak makan nasi masa sahur, boleh jumpa roti kerca nih.
ROTI KERCA
BAHAN-BAHAN:
Bahan kuah kari daging:
1 keping daging cincang,
1 biji kentang, potong dadu kecil,
1 tin kecil tomato puri,
3 sudu besar rempah kari daging,
1 biji bawang besar India,
2 ulas bawang putih,
1/2 inci halia,
1 batang kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga,
1 kotak kecil santan,
2-3 cawan air.
Secubit garam.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan semua rempah kayu manis, bunga lawang serta buah pelaga. Tumis sampai bawang layu.
2. Campurkan sedikit air dengan rempah, gaul rata kemudian masukkan ke dalam kuali tadi.
3. Masukkan santan dan air. Kacau rata ya. Kalau masih pekat, tambah lagi ya
4. Sudah mendidih, masukkan daging cincang dengan kentang sekali. Jenama apa pun boleh.
5. Gaul rata dan pastikan daging masak.
6. Dah mendidih elok, masukkan tomato puri. Kacau lagi.
7. Dah mendidih beriya, masukkan garam.
8. Kalau sudah masak & kuah memekat boleh tutup api.
ROTI CERCA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
Secubit garam
3 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Sekarang, kita buat rotinya pula. Masukkan tepung gandum, telur, secubit garam dan air dalam pengisar. Kisar sampai betul-betul sebati.
2. Beginilah selepas dikisar.
3. Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan dalam sesenduk adunan. Buat nipis seperti lempeng.
4. Kemudian gulungkan seperti ini.
5. Gunting atau potong menyerong.
6. Tuang kuah daging tadi.
7. Tambah bawang goreng dan daun sup.
INFO: Kalau tidak makan daging boleh tukar kepada isi ayam kisar.
1. Dalam satu mangkuk, masukkan air, yis dan gula. Kacau-kacau dahulu. Diamkan selama 5 minit.
Dapatkan Hommy 3 Tier Adjustable Trolley dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
2. Pecahkan 1 biji telur dalam satu mangkuk kecil. Kacau-kacau. Bila adunan yis dah nampak berbuih, masukkan tepung high protein. Kacau lagi.
3. Masukkan telur dan sedikit garam. Kacau guna spatula dulu. Bila tepung dah semua bercampur rata, masukkan mentega. 4. Uli lagi. Nak guna tangan pun boleh atau nak guna spatula pun boleh. Tak perlu uli lama-lama. Bila adunan dah tak melekat, tutup dengan tuala selama 15 minit. 5. Buka penutup, uli lagi. Kalau tak nak melekat pada tangan, letak minyak zaitun atau minyak jagung sikit. Tutup lagi, perap lagi 10 minit.
6. Kemudian buka lagi penutup. Uli lagi sekejap. Kemudian perap lagi 10 minit. Bila doh dah mengembang, tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. 7. Keluarkan dari dalam bekas. Leperkan adunan. Potong dengan pisau plastik. Ikut besar saiz mana yang nak, bulatkan dulu. Kemudian perap lagi 5 minit.
Daun bawang 2 sudu besar minyak zaitun Secubit garam Serbuk lada
CARA BUAT:
1. Potong daun bawang. Masukkan ke dalam bekas bersama minyak zaitun, garam dan serbuk lada. Gaul rata. 2. Leperkan sikit doh. Letak daun bawang. Tutup dan lipat jadi tiga segi.
3. Susun dalam loyang. Tutup sekejap dengan tuala bersih selama 5 minit. 4. Bila dah nak kukus, sapu sedikit dengan kuning telur. Tabur sikit lagi daun bawang, lada benggala dan mozzarella cheese. Kukus selama 25 minit.
Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan. 3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit. 4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar. 5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya 6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF :Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK : 1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis. 2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis. 4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama. 5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar. 6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda. 7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang Waktu memasak: 20 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2.Masakkan di atas api sederhana 3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair. TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG