
Kuih muih tradisi jadi kesukaan ramai. Tidak kurang juga yang menyukai manisan seperti bubur ataupun pengat. Kebetulan ada pula pisang tanduk di dapur yang masak ranum, sedap juga dibuat pengat. Tambah sagu di dalamnya , pasti tak berhenti menghirup dan nikmati isinya. Jom kita buat.
PENGAT PISANG
Bahan-bahan:
5 biji pisang tanduk
3 sudu besar sagu
3 senduk kecil gula pasir
Secubit garam
1 batang kulit kayu manis- BELI ONLINE DI SINI
2 helai daun pandan
Cara memasak:
1.Rebus air dan larutkan gula bersama garam.
2.Masukkan biji sagu.
3.Masukkan daun pandan dan kulit kayu manis dan kacau hingga sagu kembang.
4.Masukkan pisang dan juga santan.
6.Kacau rata biar santan dan kuah mendidih.
7.Tutup api dan pengat sedia dihidangkan panas atau sejuk.
Kredit: Rozel Linda
INGIN MENUKAR PERIUK NASI, BOLEH LIHAT DI SINI.
Agar-agar Kemiyan Cantik Aje Rupanya. Sedap Lagi Buat Berbuka.
https://www.rasa.my/tak-berkunjung-ke-mana-pun-makanlah-maruku-rangup-kat-rumah-cuti-deepavali-ini/
Resipi Pulut Dakap Sedap & Rendang Ayam Padu. Kalau Teringin, Boleh Cuba.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mini Makaroni Bakar. Bubuh Dalam Cawan Lebih Memudahkan

Isi Kandungan
ToggleMini makaroni bakar ini diletakkan di dalam cawan. Jadi, lebih mudah bila nak dihidangkan untuk sebarang jamuan. Apatah lagi di hari-hari akhir Syawal ni. Tentu banyak majlis pejabat dan rumah terbuka.
Selain itu, ia juga comel kan? Boleh ikut resioi yang dikongsikan oleh puan Nuralia Idayu ini ye. Resipi ini untuk 55-60 cup ye. Selamat mencuba.
Mini Makaroni Bakar
Bahan-bahan:
400gram makaroni – boleh beli online di sini
1 tin sos Prego (Traditional)
1 tin sos Prego ( Cendawan)
3-4 ketul cendawan butang (potong dadu) – boleh beli online di sini
Ayam cincang jenama Ramly (nak guna daging cincang pun boleh)
Sosej (Optional. Potong dadu)
1 labu bawang besar (cincang)
Serbuk oregano/parsli (tak ada pun tak apa)
4-5 biji telur
Kepingan keju cheddar – boleh beli online di sini
Keju mozarella ( untuk topping ) – boleh beli online di sini
Air
2-3 sudu teh minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh garam – boleh beli online di sini
Cup /cawan kertas saiz kecil
Cara Memasak:
Rebus makaroni sampai lembut. Boleh letak garam dan minyak untuk elakkan melekat nanti bila masak. Dah lembut, toskan.
Tumiskan bawang sampai naik bau. Masukkan ayam cincang, kacau sampai masak, letak sosej dan cendawan. Tuangkan sos Prego, kacau rata. Kalau pekat, tambah air sikit je. Letak garam gula secukup rasa.
Gaulkan macaroni sampai sebati, matikan api. Tuang macaroni ke dalam bekas asing sebab nak gaul dengan telur. Pecahkan telur dan gaul sebati dengan makaroni.
Bila dah gaul sebati dengan telur, agihkan dalam cup kecil.
Letak kepingan keju cheddar dan mozarella di bahagian atasnya. Kemudian, tabur sikit serbuk parsli.
Bakar suhu 170C 30 minit. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Roti Bakar Ala Kopitiam, Mudah Sangat Nak Buat Sendiri Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
10 Minuman Segar Elok Buat Di Musim Panas Ni!

Nikmati kesegaran jus dan minuman sejuk yang enak untuk meredakan rasa dahaga. Pastinya jika disediakan sendiri di rumah lebih jimat dan menepati cita rasa keluarga.
1. BANDUNG STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan sirap
- 5 sudu makan susu cair
- 1 biji strawberi ] dibelah 4
- 5 biji laici dalam tin
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula dalam air.
2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3.Masukkan strawberi dan laici.
4.Tambahkan air dan ais. Sedia diminum.
INFO: Masam strawberi membantu mengurangkan muak sirap bandung
2. SODA SERAI BERMADU
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan madu
- 1 cawan soda
- 1 batang serai (diketuk)
CARA MEMBUAT:
1.Letakkan madu di keliling dinding gelas.
2.Masukkan soda.
3.Masukkan serai. Biarkan seketika.
4.Letakkan ais (jika suka). Sedia untuk diminum.
Info Chef: Harum serai memberikan rasa segar pada minuman.
3. AIR KATIRA
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu makan sirap hijau
- 2 helai daun pandan
- 1 liter air
- 1 tin susu cair
- 250 ml soda
- Sedikit katira ] getah anggur
- Sedikit sagu
- 1 sudu makan cendol
- 1 sudu makan cincau
- 1 sudu makan gajus
- 1 sudu makan badam
- 1 sudu makan kacang tanah ] digoreng
- 1 sudu makan kurma
- 3 biji buah kabung
- 1 sudu makan kismis
- 1 csudu teh biji selasih
- Sedikit buah semangkuk
- Gula batu secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Jerang sirap hijau, gula batu dan daun pandan dalam 1 liter air.
2.Kemudian masukkan semua bahan. Biarkan 30 minit supaya semua bahan sebati.
3.Sejukkan dalam peti sejuk atau tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain gula batu, boleh juga gunakan gula pasir.
4. JUS MANGGA PUDINA
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji mangga
- 2 sudu besar yogurt
- 2 gelas air
- 1 biji limau kasturi
- Sedikit daun pudina
CARA MEMBUAT:
1.Kupas mangga dan hiris buahnya. Kisar mangga dan yogurt bersama 2 gelas air.
2.Tuangkan jus mangga ke dalam gelas.
3.Hiris limau kasturi dan masukkan ke dalam gelas.
4.Tambah air gula jika suka.
5.Masukkan ais dan letakkan daun pudina.
INFO: Mangga harumanis lebih sedap digunakan kerana rasanya yang sedap dan baunya pula harum.
5. PEPPERMINT LEMONADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
- 3 tangkai pudina
- 500ml air
- 2 biji lemon ] di perah jus dan tapis
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula, garam dan pudina ke dalam bekas. Isikan air. Kacau sehingga gula larut dan daun pudina agak hancur.
2.Masukkan jus lemon.
3.Tambahkan ais. Siap untuk diminum.
INFO CHEF: Renyuk-renyukkan daun pudina untuk lebih membangkitkan aroma mint dalam minuman.
6. JUS STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji strawberi
- 1 cawan air
- 4 sudu makan gula
- 5 biji laici
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Kisar halus strawberi dengan 1 cawan air dan gula.
2.Masukkan jus yang telah dikisar ke dalam cawan.
3.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan laici dan ais. Kacau sekejap. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain laici, boleh gunakan buah manis lain seperti ceri, mangga atau rambutan.
7. AIR KELAUT
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 2 gelas air
- 1 sudu teh pewarna biru
- 50gm tembikai ] potong dadu
- 1/2 biji epal hijau ] potong dadu
- 1/2 biji belimbing ] potong dadu
- 1/2 biji oren ] dipotong dadu
- 2 keping nanas dalam tin
- 1 sudu makan biji selasih ] direndam
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula ke dalam air dan kacau sehingga larut. Masukkan pewarna.
2.Masukkan semua buah yang dipotong dadu, nanas dan biji selasih. Kacau sebati.
3.Masukkan ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Boleh pelbagaikan buah-buahan mengikut kegemaran anda.
8. JUS LIMAU ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 3 biji asam boi
- 3 biji limau kasturi
- Air secukupnya
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Buat air gula dalam periuk kecil. Ketepikan.
2.Rebus asam boi dalam sedikit air. Ketepikan.
3.Belah dua limau kasturi. Kisar bersama secawan air dengan kulitnya. Tapis.
4.Masukkan air yang telah ditapis dalam cawan.
5.Masukkan air gula, asam boi dan ais. Sedia diminum.
INFO: Jangan guna air rebusan asam boi dalam minum. Bimbang jika terlalu masam.
9. CINCAU MILO TABUR
BAHAN-BAHAN:
- 4 sudu makan serbuk Milo
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1/2 cawan air panas
- 1/2 cawan air sejuk
- 3 sudu makan cincau
- Ais secukupnya
- 3 sudu makan Milo ] untuk tabur
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut.
2.Tambah air sejuk. Kacau lagi.
3.Masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo.
4.Tambahkan ais. Sedia diminum.
INFO: Tidak perlu masukkan gula kerana Milo sudah sedia manis.
10. SIRAP LONGAN MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu makan sirap
- 2 gelas air
- 6 biji longan dalam tin
- 1 biji lemon
- Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula di dalam air.
2.Masukkan sirap. Kacau sebati.
3.Masukkan longan.
4.Belah 2 lemon. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
5.Tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Buat sendiri sirap menggunakan gula, pewarna merah dan daun pandan lebih menyedapkan minuman anda.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Nugget Ayam Homemade Guna Nasi Sejuk Dan Roti

Isi Kandungan
ToggleNugget ayam homemade ini lebih mengenyangkan. Kalau anak-anak makan satu pun dah boleh kenyang. Mungkin kerana ada nasi dan roti di dalamnya.
Bila buat sendiri, kita boleh pastikan bahan-bahan yang dimasukkan itu lebih sihat untuk dimakan oleh famili kita. Selain itu, lebih istimewa kerana saiz nugget juga terpulang kepada kita yang tentukan.
Macam-macam versi nugget ayam homemade. Apa kata kali ini cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Zuraini Ramli ini pula. Antara bahan asasnya ialah nasi sejuk dan roti.
NUGGET AYAM HOMEMADE
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk – Kisar hingga halus dengan 1 cawan lebih sikit air masak.
4 keping roti – carikkan halus-halus
3 sudu besar tepung beras – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – boleh beli online di sini
Sedikit isi ayam dicincang halus (ikut selera nak letak banyak mana)
Setangkai daun bawang – racik halus
2 ulas bawang putih – ditumbuk halus – boleh beli online di sini
1sudu besar gula – boleh beli online di sini
Garam secukupnya
Sedikit serbuk roti – boleh beli online di sini
Serbuk perasa (pilihan)
Minyak untuk menggoreng – boleh beli online di sini
Cara Memasak Nugget Ayam Homemade:
Masukkan nasi sejuk yang dikisar dengan air tadi dalam satu mangkuk. Tambahkan semua bahan lain ke dalamnya kecuali serbuk roti dan mnyak masak. Gaul kesemuanya hingga sebati.
Adunan ini akan sedikit lembik. Jadi, kena guna sudu untuk cedok dan bentukkannya.
Kemudian letakkan di dalam bekas berisi serbuk roti..Tekan-tekan bagi leper. Ulangi langkah hingga selesai.
Setelah siapkan semua, baru panaskan minyak. Goreng nugget di dalam minyak hingga kekuning-kuningan.
Angkat dan toskan. Siap untuk dimakan!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Mudah Buat Kuih Lepat Jagung Yang Sedap, Balut Guna Kulit Je
Makaroni Bakar Ni Memang Padu Rasa,Sekali Makan Memang Nak Lagi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official