Mi homemade ni memang sedap dan boleh hasilkan macam-macam menu. Biasanya kita beli je kan tapi menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau kongsikan cara-cara buat mi homemade tanpa pengawet yang sangat mudah. Paling penting tidak menggunakan bahan pengawet seperti Asid borik, air kapur mahupun perasa tambahan. Hanya guna 4 bahan utama iaitu, tepung gandum, serbuk kunyit, garam dan dan air. Jom cuba! Anda pasti kagum bila lihat hasilnya.

RESIPI MI HOMEMADE TANPA PENGAWET

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!

BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung gandum – diayak
Secubit serbuk kunyit
Secubit garam halus
Air – tiada sukatan tepat tapi air perlu dituang sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh

CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung, serbuk kunyit dan garam. Gaul.

Ads

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambal uli tepung hingga menjadi doh.
3. Bila selesai menjadi doh, rehatkan selama 10 minit.
4. Uli doh kembali secara berulang kali sehingga menjadi doh yang sebati. Kemudian leperkan dan gelek menggunakan mesin mee manual sebanyak 3 kali.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
5. Hasil doh yang digelek tadi menjadi kepingan seperti kain. Selain dibuat mi, kepingan doh ini juga boleh ditekap untuk dijadikan kulit dumpling.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
6. Selaraskan mata mesin dan lalukan kepingan doh untuk menghasilkan mi.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
7. Gumpalan mi yang siap dipotong.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
8. Didihkan air dan rebus mi selama 6 minit. Kemudian tos dan rendam sekejap dalam air sejuk. Ia bertujuan untuk mengekalkan tekstur kekenyalan mi.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!
9. Mi yang siap tadi boleh dimakan bersama sup. Sup yang empunya resipi buat ini adalah Sup Sayur sahaja. Sesuai untuk dimakan oleh anak-anak.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!

 

RESIPI SUP SAYUR

BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih – diketuk 
1 sudu makan minyak masak
Air secukupnya
Sedikit serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Sawi jepun
Lobak merah

CARA MEMASAK:

Ads

1.Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya diikuti serbuk pati ayam dan garam halus.
3. Bila kuah mendidih, masukkan sawi jepun dan lobak merah. Masak hingga sayur lembut.
4. Angkat dan hidangkan bersama mi.

Cara Buat Mi Homemade Gebu Guna 1 Cawan Tepung Gandum, Confirm Jadi!

Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Boko Pandan Ubi Kayu Sedap Buat Tak Guna Banyak Bahan

Ads

Resipi Bubur Merah Putih. Manisan Tradisi Paling Mudah & Sedap

Cara Masak Honey Chicken Wings Sedap Guna Rempah Homemade

Uli Guna Tangan. Begini Cara Buat Roti Paung Terengganu Terlajak Lembut & Gebu

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI