Kuih Tako Sengkung ni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan tinggi terutamanya jika di bulan puasa. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
RESIPI KUIH TAKO SENGKUANG
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
- 100gm tepung jagung
- 850ml air pandan – (beberapa helai daun pandan dikisar)
- 400gm gula pasir
- 5 biji sengkuang cina – dikupas dan dipotong dadu kecil
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.
2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
- 100gm tepung jagung
- 2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
- Daun pandan
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
2. Kemudian masak atas api hingga pekat.
3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.
4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Maria Bentalib
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Limas Mirip Tepung Pelita Tapi Rasa Berbeza
Kuih Limas, sekali imbas tengok macam tepung pelita, tapi bukan ye. Rasanya berbeza. Katanya terdapat di negeri Perak saja dan merupakan kuih tradisi Perak.
Resipi kuih limas ini mudah je, hanya guna tepung gandum. Mengikut resipi yang dikongsikan oleh puan Fatimah Saari ini, dapatlah anggaran dalam 8-10 biji saiz sederhana besar.
Kuih Limas
Bahan-Bahan:
Gula – boleh beli online di sini
Air
Kelongsong daun
Bahan-Bahan (Adunan Warna Hijau):
2-4 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan cair
Bahan Adunan Putih:
½ cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
1 cawan santan pekat
½ cawan air
Cara Membuat:
Kisar daun pandan dengan santan cair. Tapis.
Masukkan tepung gandum kacau sebati.
Sediakan acuan kelongsong daun pisang (temalong). Letak sesudu gula di dalam temalong.
Kemudian tuang adunan hijau. Kukus 10 -12 minit dengan api perlahan.
Buka penutup kukusan dan tuang adunan putih pula. Kukus kira-kira 12 minit lagi.
Dah siap kukus, boleh sejukkan dulu sebelum makan.
Letak dalam peti sejuk makan sejuk-sejuk lagi sedap. Rasanya ada lemak, manis dan masin. Sedap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Lepat Jagung, Tiada Daun Pisang Pun Boleh Menjadi. Gunakan Ini
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Apam Susu Gebu. Sangat Mudah & Tak Guna Banyak Bahan
Jom buat Apam Susu yang sangat gebu dan enak ini. Sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan.
Nampak cantik dan gebu kan Apam Susu ni? Selain corak tembikai begini, boleh sahaja buat corak lain mengikut kreativiti masing-masing. Kalau tak cukup masa, buat satu warna sahaja pun boleh tau.
Nak cuba? Saudari Zuraita Mohd Anua ada kongsikan cara-caranya yang beliau cuba dari resipi perkongsian saudari Izzafaiqainaa Mohd Nor.
CARA MEMBUT APAM SUSU YANG SEDAP & GEBU
BAHAN A:
1 cawan gula
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1 penutup esen vanilla – beli online disini
4 biji telur gred A
BAHAN B (AYAK):
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
BAHAN C:
4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
6 sudu makan minyak masak
3 sudu makan susu cair – beli online disini
BAHAN D:
Pewarna pilihan
Marjerin @ minyak
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A kemudian pukul guna mixer pada kelajuan tinggi sampai kembang. Anggaran dalam 5-7 minit.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan B yang telah diayak. Pukul lagi hingga sebati.
3. Perlahankan mixer kepada low speed. Masukkan bahan-bahan C iaitu susu pekat manis, minyak masak dan susu cair. Pukul lagi.
4. Bila campuran sudah sebati, berhentikan mixer.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Kemudian warnakn mengikut kreativiti masing-masing.
6.Ambil acuan dan sapu marjerin atau minyak. Tuang adunan apam tadi mengikut kreativiti sendiri.
7.Kukus adunan selama 40 minit menggunakan api sederhana atau kukus hingga masak.
8. Angkat, telungkupkan apam dengan perlahan-lahan untuk mengeluarkannya dari aduan. Apam Susu sedia untuk dinikmati.
Petua: Selain sapu minyak atau marjerin, boleh juga tabur sedikit tepung pada acuan yang telah dioles tadi. Ia bertujuan supaya adunan tidak melekat di loyang.
Kredit foto: Zuraita Mohd Anua
Kredit resipi: Izzafaiqainaa Mohd Nor
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Resipi Nasi Briyani Udang Mudah & Sedap Boleh Masak Sempena Deepavali
Tak Perlu Kisar Rempah, Resipi Kari Ayam Sedap Ni Memang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
4 Kuih Tempatan Dari Tepung Beras Kekal ‘Favourite’ Zaman Berzaman.
Bila disebut kuih tempatan pastilah kuih tradisional yang terbayang di ingatan. Ya, kuih tempatan ialah kuih yang menggunakan bahan tempatan yang mudah didapati di negara kita.
Kuih tempatan biasanya dihasilkan dengan menggunakan bahan asas seperti tepung beras, tepung pulut, tepung ubi kayu, gula melaka, santan dan sebagainya. Yang pastinya bahannya murah tapi dari segi rasa terjamin sedap. Sesuai dibuat sarapan dan minum petang.
Pemilik KUEH Kafe, Mohamad Ezwan Mohamad Zain sudi berkongsi keenakan kuih di kafenya ,seksyen 13, Shah Alam. Esok cuti kan jom kita cuba esok, .
1.PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN :
- 4 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung pulut
- 1 cawan air
- 1 cawan gula halus atau kaster
- Kain kasa/ kain kapas lembap sebagai alas acuan masa mengukus
Bahan inti :
- Gula Melaka atau gula kabung secukupnya/diracik
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut.
2. Gaul rata. Tuang air dan ramas hingga nampak berketul.
3. Kisar kering hingga halus dan ayak.
4. Campurkan gula kedalam tepung yang diayak tadi.
5. Gaul hingga sebati, sementara itu panas air kukusan hingga mendidih
6. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan biar separuh sahaja.
7. Masukkan inti gula kabung/Melaka, kemudian tambah adunan di atasnya.
8. Alas kain lembap pada acuan dan kukus hingga masak.
INFO : Versi inti asal putu tradisional dari Perak ini adalah kelapa parut dan garam, tetapi ramai yang sudah mengubahsuai inti dengan gula kabung atau gula Melaka untuk rasa yang manis
2. KUIH LAPIS PELANGI
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 8 cawan santan sederhana pekat (dari 1 1/2 biji kelapa parut)
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu teh esen ros
Pewarna merah, hijau, putih, kuning biru, ungu , merah jambu cukupkan 7 (jumlah warna ikut suka,)
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian warna asal, dan 7 bahagian lagi masukkan pewarna yang berlainan.
3. Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar.
4. Masukkan satu senduk adunan putih dan kukus selama 5 minit hingga masak.
5. Lapiskan pula satu senduk adunan merah dan kukus lagi 5 minit.
6. Ulangi langkah 4 berselang seli adunan warna asal dan adunan berwarna hingga habis.
7. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dan kukus selama 25 minit. Balut penutup dengan tuala dapur agar air tidak menitik ke atas permukaan kuih.
8. Setelah masak, angkat biarkan sejuk, Bila sudah betul-betul sejuk barulah boleh dipotong menggunakan pisau plastik atau pisau potong kek.
INFO : Pastikan setiap lapisan yang dikukus itu membeku. Kadang-kadang lapisan yang tengah perlu dipanjangan sedikit masa kerana lapisan dah tebal. Sekiranya adunan tak membeku ia akan tercampur
dengan warna lain dan tidak cantik lapisannya.
3. KUIH TEPUNG PELITA ASLI
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan hijau /bawah:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
- 1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
1. Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
2. Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
3. Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
1.Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
2.Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
4. KUIH TOPI
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
INFO : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.