Kuih muih tradisional memang sedap dan jadi kegemaran ramai. Namun ramai yang tak berani nak cuba kerana menyangkakan ianya susah dan renyah untuk dihasilkan. Bagi peminat KuihNagasari, ini ada resipi yang sangat mudah perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan yang anda boleh cuba. Malah ia juga tidak perlu dikukus. Masak je dalam periuk. Mudah kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara pembuatannya.
KUIH NAGASARI JAGUNG TANPA KUKUS
BAHAN-BAHAN:
1 tin jagung (jenis kernel) – ditoskan airnya dan tak perlu basuh
6. Sudukan 2 sudu makan adunan ke atas daun pisang. Bungkus dengan kemas. Jika tiada daun pisang, boleh guna plastik kuih atau letak dalam loyang/acuan/bekas bersesuaian.
Ads
7. Biar hingga sejuk dan kuih jadi kental kemudian bolehlah dinikmati.
INFO: Kuih Nagasari Jagung ini boleh bertahan selama 2 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. Jika simpan diluar, tahan sehari sahaja.
Biarpun kuih muih moden banyak di pasaran, kuih muih tradisional tetap menjadi pilihan. Antara yang ingin dikongsikan di sini adalah dua menu kuih tradisi negeri Pahang. Kuih bunga Telipok dan Kuih Badak Kubang, Dominasi santan,kelapa dan tepung pulut antara bahan utama yang menjadi penyedapn rasa kuih tradisi ini. Jika anda ingin mencuba berikut resipinya, bolehlah cuba.
KUIH BADAK KUBANG BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut putih
2 cawan tepung pulut hitam
Gula Melaka | potong dadu kecil
Sedikit air
Daun pisang secukupnya
BAHAN KUAH PUTIH:
1 cawan tepung beras
4 cawan santan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung kedua-dua jenis tepung pulut dan campurkan dengan sedikit air.
2. Adun menjadi doh seperti kuih Melaka.
3. Bulat-bulatkan dan letakkan gula Melaka di tengahnya.
4. Susun dalam loyang yang di alas dengan daun pisang yang telah disapu minyak masak.
5. Kukus lebih kurang 10 minit.
6. Keluarkan dan tuangkan bahan kuah putih yang sudah dicampur dan dikacau rata.
7. Kukus lagi selama 10 minit. Angkat dan sejukkan seketika sebelum sedia dihidangkan.
KUIH TELIPOK BAHAN-BAHAN: BAHAN UNTUK BUNGA TELIPUK
300gm tepung pulut
Air secukupnya
Sedikit minyak
Daun pisang
BAHAN KUAH HIJAU:
50 gm tepung gandum
10 sudu makan gula pasir
750ml santan
8 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Untuk bunga telipok putih: Bancuh tepung dengan air sehingga bancuhan tidak lekat ditangan.
Kemudian bentuk bulat dan empat segi bunga telipot dan lubang di tengah.
Susun dalam loyang beralaskan daun pisang
Untuk kuah hijau, satukan semua bahan dan kacau rata.
Kemudian tapiskannya.
Tuangkan dalam loyang yang disusun dengan tepung pulut yang dibentuk seperti bunga telipok.
Kukus lebih kurang 20 minit.
Setelah masak, angkat dan sedia dihidangkan panas-panas atau sejuk.
Sekarang ni kuih tepung boko ubi kayu tengah viral kan. Sana sini orang mula buat dan jual untuk dapatkan pendapatan sampingan.
Kalau nak rasa tepung boko ubi kayi yang asli, ini resipinya. Cubalah. Orang kata, resipi tradisi ni biar berpanjangan. Kan?
TEPUNG BOKO UBI KAYU
Bahan-bahan
3 cawan air
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
3 cawan ubi kayu (diparut)
Cara membuat
1. Isikan air dalam periuk. Masukkan gula merah, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
2. Campur dengan 3 cawan ubi kayu parut. Gaul rata. Kukus 30 minit.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan santan pekat boleh guna santan kara.
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
Cara membuat lapisan atas
1. Satukan semua bahan. Gaul sebati dan masak atas api kejap sahaja sambil kacau. Api kecil.
2. Bila dah pekat sikit tutup api. Kacau sebati dan tuang atas ubi yang dikukus tadi. Siap.
Ramai yang teringin buat donut gebu. Namun ada kala impian tak jadi kenyataan. RASA kongsikan tip untuk buat donut jadi gebu secara mudah. Dah tahu rahsia, senanglah nak buat, kan?
DONAT GEBU MUDAH (Bahan mudah didapati!)
Bahan-bahan
500 gram tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam
Setengah cawan air sejuk yang ada ais.
Bahan Rahsia Pelembut Donat
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air masak
*Masak tepung gandum dalam air di atas kuali dengan api yang kecil sampai likat.
Bahan Bancuhan Yis
1/2 peket yis
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar gula
*Bancuhkan yis, gula, susu pekat manis ke dalam setengah cawan air masak. Kacau dan tutup. Tunggu sehingga berbuih.
Cara membuat donut
1. Masukkan tepung gandum, minyak masak, garam ke dalam bekas. Gaulkan.
2. Masukkan pula tepung yang dimasak di atas kuali. Gaul lagi.
3. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit.
4. Akhir sekali masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sampai tidak lekat di tangan. Jika lembik tambahkan tepung.
Nota
Uli sampai licin dalam tempoh 15 minit. Tutup doh dengan pinggan atau kain basah selama 30 minit. Bentukkan dengan apa-apa bentuk yang anda suka. Misalnya buat bentuk ring dan bentuk jalin.
Tip Donat Montok Gebu Lajak
– Bulatkan donat macam nak buat pau tu.
– Rehatkan di dulang selama 10 minit.
– Kemudian, menggunakan jari telunjuk, tekan di tengah donat.
– Rehatkan lagi selama 15 minit dan baru goreng.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...