Cara buat kuih cara manis ini memang enak sekali hasilnya. Sedap manis berlemak di bahagian dalam, di luar pula sedikit garing. Kuih cara beginilah yang dicari-cari.
Lagi satu, resipi kuih cara ini dikongsi oleh Fateema Azzahra ini juga air gulanya tak meleleh bila dimakan. Menurutnya lagi kuih ini juga boleh dijadikan bahan jualan bagi suri rumah kerana mudah disediakan serta tak memerlukan modal yang banyak.
Ads
Cara buat kuih cara manis yang sedap
Bahan-bahan
1 cawan air pandan
2 cawan tepung
2 biji telur
Secubit garam
2 cawan santan (untuk santan kotak campur 1/2 kotak dengan 2 cawan air)
Pewarna (jika suka)
Gula -untuk letak di tengah kuih
Cara memasak
1) Satukan semua bahan di atas kecuali gula dalam pengisar.
2. Masukkan air dulu kemudian masukkan bahan lain supaya mudah dikisar.
3. Kisar hingga semua bahan sebati, kemudian tapis untuk dapat bancuhan yang halus dan lembut.
Ads
3) Panaskan acuan kuih cara atas dapur kemudian tuang bancuhan. Letak satu sudu kecil gula pada setiap biji kuih cara.
4) Tutup permukaan acuan dengan penutup periuk, masak hingga garing. Alihkan menggunakan sudu besi.
TIP
Titik sedikit minyak dalam bancuhan untuk menghasilkan permukaan yang cantik dan berkilat.
Celup jari, pastikan bancuhan cair tak melekat pada jari. Bancuhan yang pekat dan melekat, akan menghasikan kuih cara jadi KERAS.
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang, pekat. 2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup saja dengan spatula, tak perlu whisk/putar. 3. Kaup sampai sebati dengan telur. Masukkan juga esen vanila. 4. Tuang ke dalam mangkuk berasingan, masukkan pewarna dan kaup dengan spatula untuk gaul/sebatikan.
5. Panaskan acuan di dalam ketuhar pada suhu 200°C lebih kurang 5 ke 10 minit. Keluarkan, sapukan minyak ke dalam acuan (boleh taburkan tepung kalau melekat untuk bakaran yang seterusnya).
6. Bakar pada suhu 200°C atau mengikut suhu ketuhar anda (125 ke 200°C). 7. Laras/kurangkan suhu bila nampak bahulu semakin cepat masak (masak dalam 10 ke 15 minit).
Sedapnya Kuih Kaswi / Kosui Gula Merahni. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian saudari NorDiana Mat Desa ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Resipi ni memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum – beli online disini 1/2 cawan tepung ubi – beli online disini 1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini 1 cawan gula merah – beli online disini 1 helai daun pandan 3/4 cawan gula pasir – beli online disini 5 cawan air Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja Sedikit garam garam
CARA MEMASAK: 1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk. 2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan. 3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis. 4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8. 5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit. 6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
7. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
8. Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kuih muih Melayu memang enak dimakan bila-bila masa. Sebagai pencuci mulut, kudapan petang mahu pun sarapan pagi memang terbaiklah.
Ni min kongsikan resipi kuih bingka ubi kelapa ceri, kuih bakar kacang hijau, apom betawi dan tiga lagi sajian kuih istimewa dengan sedikit olahan baru. Lapang-lapang nanti bolehlah buat.
1. BINGKA UBI KELAPA CERI
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu | parut
2 cawan santan
1 cawan gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
1/2 cawan buah ceri
Sedikit mentega
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati. Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dgn sedikit mentega 2. Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas. 3. Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Info chef: Buah ceri boleh dibeli di kedai bakeri dan bukan yang segar. Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 2 jam 30 minit Jenis hidangan : Kuih muih Keistimewaan : Rasa lemak santan dan ubi yang sedap Cara memasak : Bakar
2. KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu makan minyak sapi
3 biji telur
Secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja. 2. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana. 3. Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata. 4. Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata. 5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi. 6. Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak.
Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 1 jam 30 minit Jenis hidangan : Kuih muih Keistimewaan : Rasa kacang hijau yang sedap Cara memasak : Bakar
3. APOM BETAWI
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur
1 ¼ cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh ovalette
Sedikit esen vanila
Pewarna kuning dan pink secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur bersama gula, esen vanila dan ovelatte sehingga kembang 2. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dengan warna pink, satu bahagian warna kuning dan satu bahagian tidak diwarnakan. 4. Oles loyang dengan minyak dan masukkan adunan secara berselang seli hingga selesai. Kukus selama 45 minit hingga 1 jam.
Info chef: Gunakan loyang bersaiz 7 x 7 inci. Saiz hidangan : 6-8 orang Waktu memasak: 2 jam 30 minit Jenis hidangan : Manisan tradisional Keistimewaan : Rasa lemak santan, manis dan gebu Cara memasak : Kukus
4. LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang masak ranum
Tepung gandum secukupnya
Gula secukup rasa
Secubit garam
Jem strawberi secukupnya
Hirisan pisang secukupnya
Sedikit minyak sayur
CARA MEMASAK: 1. Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya. 2. Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya. 3. Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai. 4. Sedia dinikmati.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Lauk pauk Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas Cara memasak : Tumis dan reneh
5. PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
250gm tepung gandum
300gm gula
2 sudu teh ovallate
1 sudu teh baking powder
250ml santan
Pewarna pink secukupnya
2 sudu teh kordial air sirap
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan kukusan. 2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu. 3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati. 4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan. 5. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit. 6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik. Saiz hidangan : 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Lauk pauk Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas Cara memasak : Tumis dan reneh