Bagi penggemar karipap, resipi karipap gergasi perkongsian saudari Liyana Ahmat ni pastinya wajib dicuba. Nampak sedap malah ia juga menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan tidak memerlukan kos yang banyak. Jadi bolehlah cuba buat untuk anak-anak di musim cuti sekolah ni. Pasti laris.

 

RESIPI KARIPAP GERGASI INTI TELUR

BAHAN DOH:

  • 1kg tepung gandum
  • 5 sudu makan tepung beras
  • ½ cawan minyak masak
  • 3 sudu makan marjerin
  • Sedikit air – bancuh dengan garam secukupnya

BAHAN INTI:

  • Telur
  • Bawang secukupnya
  • Daun sup secukupnya
  • Lada sulah berperisa secukupnya – jika suka

CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung gandum dan tepung beras. Gaul.

2. Panaskan minyak dan marjerin. Kemudian tuang ke dalam bekas tepung tadi. Uli dan masukkan air bergaram sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Perap doh selama 1 jam.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Leperkan doh dan letak dalam pinggan supaya telur tidak melimpah.

4. Pecahkan telur dan tabur bawang, daun sup serta lada sulah berperisa jika suka.

5. Kelim bahagian tepi karipap dengan kemas supaya intinya tidak terkeluar.

6. Goreng dalam minyak panas Biar dalam 5 saat dan terbalikkan supaya bentuk karipap menjadi cantik dan tidak bengkok.

7. Masak guna api perlahan sehingga masak. Tanda inti karipap dah masak ialah apabila ia menjadi ringan. Angkat dan enak dinikmati bersama sos.

8. Jika nak buat karipap yang kembung, pukul telur, bawang, cili dan daun sup seperti membuat telur dadar sebelum dimasukkan ke dalam doh. Hasilnya karipap akan jadi kembung.

Kredit resipi & foto: Liyana Ahmat