Kebiasaannya, kita akan lihat dumpling yang kulitnya jernih dan lutsinar. Namun kali ini kita tukar kepada dumpling yang menggunakan tepung dan air panas saja.
Menerusi perkongsian daripada Ida Alina Salleh ini, dumpling jenis ini tidak lutsinar seperti dumpling ‘har gow’.Sebaliknya, hanya canai senipis yang boleh.
RESIPI DUMPLING WRAPPER HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
160gm tepung gandum – beli online di sini 90ml air panas (tak mendidih, dalam 65-70 darjah C)
1. Campurkan guna sudu sebab panas. Bila dah tak panas, uli sampai tak melekat dan adunan licin (dalam 3-4 minit).
2. Biarkan dalam bekas bertutup 45 minit. Kemudian, jadikan 12 bebola kecil. Saya guna tortilla press untuk leperkan. Kalau tak mahu melekat antara satu sama lain, tabur tepung jagung. 3. Kalau nak saiz serupa, guna acuan/mulut cawan untuk potong bulat-bulat sekata.
*Kenapa best buat sendiri kulit ni? Sebab bahan memang ada di rumah, dapat ketebalan yang macam kita suka, saiz yang kita nak, dan boleh buat cukup-cukup untuk kita nak makan. *Kalau nak buat wrapper gyoza, canai adunan senipis yang boleh. Kalau kulit wantan tak perlu nipis sangat.
*Untuk 12-16 wrapper (ikut berapa nipis dicanai dan saiz) *Adunan ni lembut, senang nak canai. Tapi mesti rehatkan sekurangnya 45 minit, jadi bila dicanai dia tak mengecut.
CARA BUAT INTI GYOZA AYAM HOME MADE
INTI CHICKEN GYOZA:
350gm isi ayam *Saya proses isi ayam dengan 2 ulas bawang putih dan sedikit halia 3 helai daun kobis | dilayur sikit & dicincang 2 cendawan shiitake kering | rendam & hiris – beli online di sini 3 daun bawang 1 sudu kecil minyak bijan – beli online di sini 1 sudu kecil kicap cair – beli online di sini Garam & black pepper
*Campur semua inti dan uli hingga warnanya pucat dan inti mula melekit.
SOS: 1 sudu besar cuka + 1 sudu besar kicap cair
CARA MASAK GYOZA:
Ads
1. Panaskan sikit minyak dalam non-stick pan. Bila dah panas, susun gyoza, masak hingga kekuningan di bawah. Masukkan ¼ cawan air panas. Tutup kuali, biar gyoza berkukus hingga air mula kering.
2. Buka penutup. Bila air kering. Letak sedikit minyak bijan. Angkat dan hidang.
CARA BEKUKAN GYOZA LEBIHAN / DUMPLINGS YANG BELUM DIMASAK
1. Susun dalam bekas/tray. Bekukan dalam freezer. Bila dah keras betul, baru masukkan dalam freezer bags agar tak melekat-lekat antara satu sama lain.
Ads
2. Kalau nak defrostkan, keluar dan susun macam ni balik. Baru defrost dan masak. 3. Bekukan dulu dalam dulang. Dah beku, boleh masukkan dalam plastik.
Tempe dan tauhu kedua diperbuat daripada kacang soya. Masaklah apa sahaja, waima digoreng sahaja pun sudah cukup menaikkan selera. Ni min kongsikan 5 resipi , tempe dan tauhu yang sentiasa jadi kesukaan ramai.
Cubalah nanti, senang aje buatnya…
1. SAMBAL TEMPE GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN :
300 gm hati ayam
200 gm kacang panjang
6 keping tauhu | digoreng dan dipotong dadu
4 keping tempe | digoreng dan dipotong dadu
100 gm ikan bilis | digoreng dan dipotong dadu
100 gm fucuk | direndam dahulu
150 gm soo hoon | direndam dahulu
20 ml kicap manis
100 gm pes cili kering
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan dihiris :
200 gm bawang merah
100 gm bawang putih
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Kemudian masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan kacang panjang, tempe, tahuhu, ikan yang digoreng, soo hoon, fucuk serta hati ayam.
4. Masukkan kicap manis , dan perasakan dengan sedikit garam.
5. Setelah sayur masak, sajian sudah boleh dihidangkan.
Saiz hidangan : 5 orang makan
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis hidangan : Lauk utama, sayuran
Keistimewaan : Sambal goreng jawa lebih enak ditambah hati ayam.
INFO CHEF : Sajian popular di Johor dan sedap diratah juga.
2. TAUHU BEGEDIL DAGING
BAHAN-BAHAN :
4 biji tauhu kering
BAHAN BEGEDIL :
2 biji kentang | saiz sederhana dikopek dan rebus hingga empuk
1/2 cawan daun sup @daun bawang
1/2 cawang bawang goreng
1 cawan daging cincang
1 sudu teh lada sulah
2 biji telur
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Lenyekkan kentang rebus masa masih panas.
2. Daging kisar digoreng hingga kering air. Masukkan garam dan serbuk lada sulah.
3. Satukan dengan kentang yang telah dilenyek tadi dengan daging.
4. Masukkan bawang goreng dan daun sup. Gaul sebati
5. Potong tauhu kering bentuk X ditengah
6. Sumbat adunan kentang dan daging di dalam tauhu hingga penuh
7. Pecahkan telur dan pukual
8. Celup tauhu yang telah disumbat tadi di dalam bancuhan telur dan goreng menggunakan minyak panas hingga perang.
Saiz hidangan : 4-6 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Lauk utama / snek
Keistimewaan : Boleh dijadikan snek dan dicicah dengan sos.
INFO CHEF : Pastikan daging cincang digoreng hingga terbit minyak dan kering air untuk supaya daging lebih berperisa dan tidak berbau ‘hamis’.
3. STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
4. TAUHU GORENG BERLADO
BAHAN-BAHAN :
400 gm tauhu putih/ belah dua bentuk segitiga
2 sudu makan kicap manis
2 helai daun salam
2 sm lengkuas
1 sudu makan gula merah
garam secukupnya
300 ml air
minyak untuk menumis
BAHAN BAHAN/ DIKISAR :
5 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
3 biji cili hidup
10 biji cili kering
3 biji buah keras
CARA MEMASAK ::
1. Perapkan tauhu dengan garam dan bawang putih.
2. Biarkan kurang lebih minit dan goreng hingga masak. Ketepikan
3. Ambil bahan dikisar dan tumis dengan sedikit minyak, biarkan hingga naik minyak. Masukkan daun salam dan lengkuas. Tumis hingga harum
4. Masukkan kicap manis gula dan garam secukupnya.
5. Tuangkan air dan biarkan hingga mendidih. Masukkan tauhu goreng dan biarkan hingga ia sebati dengan perencah yang ditumis. Biarkan hingga air hampir kering.
Saiz hidangan : 4 orang
Masa : 15 – 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Bagi penggemar tauhu, sajian ini sedap juga diratah begitu sahaja.
INFO CHEF ;Anda boleh juga memerah sedikit jus limau kasturi jika mahu rasa masam .
5. TEMPE GORENG SAYUR
BAHAN-BAHAN:
250 gm daging |goreng
200 gm hati ayam |goreng
100 gm kentang |goreng
3 keping tempe |goreng
100 gm kacang buncis
30gm cili merah |hiris nipis
30gm bawang merah |kisar
30gm bawang putih |kisar
20ml kicap pekat
300ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau wangi
2. Masukkan daging, hati ayam, tempe dan kentang
3. Akhir sekali masukkan santan serta garam secukup rasa
4. Sedia dihidangkan.
Jumlah hidangan : 5-6 orang.
Masa memasak : 30 minit.
Cara memasak :Goreng dan tumis
Jenis masakan : Lauk pauk.
Keistimewaan : Sedap dimakan dengan nasi atau nasi himpit
Lidah Melayu kadangkala kalau tak pedas, tak lalu nak makan. Bila ada rasa pedas, barulah datang selera tu. Nah, kalai ni RASA kongsikan resipi ikan cencaru. Hidangan ni dimasak pedas dengan gabungan cili merah dan cili hijau. Siap ada perahan jus limau kasturi dan belacan. Terbayang rasa sedapnya kan? Jom cuba.
CENCARU SUMBAT PEDAS
.
BAHAN-BAHAN
• 20 biji cili merah + hijau
• 3 labu bawang besar (1 biji dibelah empat dan dikisar), (2 biji dihiris bulat)
• 3 biji tomato
• 6 biji bawang putih
• Belacan
• Sedikit air
• 1 biji air perahan limau kasturi
• Garam, gula secukup rasa
• Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Siang ikan cencaru dan belah belakang. Ketepikan.
2. Cili merah, cili hijau, bawang besar, tomato, bawang putih dan belacan bersama sedikit air dikisar sedikit hancur.
3. Kalau suka masam tambahkan air perahanan limau kasturi.
4. Tambah perisa garam dan gula.
5. Masukan bawang besar yang dihiris bulat. Kacau sebati.
6. Sumbat ke dalam ikan cencaru yang dilumur dengan sedikit garam. Biarkan dalam 25 minit.
7. Siap sedia untuk goreng.
8. Pastikan goreng dengan menggunakan minyak masak yang banyak dan api perlahan.
9. Pastikan ikan betul-betul masak baru terbalikkan.
10. Lebihan bahan kisar tadi boleh dicurahkan pada ikan. Nak pekat boleh panaskan seketika.
Kalau kat kampung, boleh bakar pakai arang. Lagi sedap rasanya. Tapi sesiapa yang tinggal di bandar, boleh je bakar atas dapur. SuiSan Aliezsha kongsikan resipi ayam percik yang dia buat untuk meniaga. Nampak sedap. Boleh try resipinya ya.
Nah saya share resipi ayam percik yang saya buat jual ni. Moga ilmu yang kita kongsikan manfaat buat semua. Nak potong-potong pun boleh seperti post saya share sebelum ni.
AYAM PERCIK
BAHAN AYAM PERCIK
7 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm Halia
3 tangkai serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
Garam dan gula secukupnya
1 ekor ayam
Sedikit minyak zaitun (minyak masak pun boleh)
CARA MEMBUAT AYAM PERCIK
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan kunyit hidup.
2. Kisar halus ketumbar dan jintan manis.
3. Tumis semua bahan kisar tanpa minyak. Masukkan garam dan gula.
4. Kemudian masukkan ayam. Biarkan ayam setengah masak.
5. Keluarkan ayam dan letak di atas stand.
6. Renjiskan ayam dengan minyak zaitun.
7. Bakar pada suhu 200 darjah selama 15 minit. Bakar atas dapur pun boleh.
Masak macam ni tau.
Bakar jadi macam ni.
BAHAN KUAH
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 sudu sos cili
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT KUAH
1. Kisar cili kering bersama bawang putih.
2. Panaskan kuali. Masukkan cili kering dan bawang putih tadi. Masukkan sedikit air. Kacau perlahan sehingga cili masak.
3. Masukkan sos cili, gula merah yang telah dibancuh dengan sedikit air, gula pasir dan tepung jagung.
4. Kacau sampai kuah jadi pekat.
5. Jika suka, boleh tambah bijan.