Anak-anak sangat sukakan snek. Jika beli yang ready made atau sejuk beku, kandungan yang terkandung ada kalanya tinggi lemak, garam serta punya MSG. Jom belajar buat Cheesy Ball secara homemade. Lebih sihat, sedap dan bersih. Kandungan garam pun puan-puan boleh kawal.
Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masaf
TAUHU TERBALIK
.
BAHAN-BAHAN :
tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
isi ayam | dicincang
isi udang |dicincang
jejari ketam| dicincang
bawang besar | dihiris halus
daun sup | dihiris halus
kiub ayam
lada hitam
telur ayam
CARA MEMASAK : 1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan 2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos : cili merah bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
. Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
Daun Bawang | dihiris
Karot | dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, dadu dan goreng
1 keping tauhu, didadu dan goreng
1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan isi udang
1 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 kuib ikan bilis (optional)
1 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar. 2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum. 3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air. 4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata. 5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.
Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin! Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!
1. Masak marjerin secara double boiler hingga marjerin cair.
2. Masukkan dark coklat pada marjerin hingga coklat cair. Kemudian, angkat dan ketepikan.
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur. Kacau. Masukkan gula castor dan gula perang. Gaul hingga sebati sahaja.
4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.
5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.
6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160 darjah Celcius selama 45min atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.
Nuget Homemade memang mudah dibuat, resipi yang di kongsi oleh Ku Nor Ashikin yang menggunakan nasi panas untuk menghasilkan nuget memang menarik. Asalnya nuget ini dibuat untuk anaknya yang berumur 10 bulan. Tetapi sesuai dijamu untuk makan sekeluarga. Ikut kreativit jika mahukan sebarang penambahan rasa. Senang sangat! Boleh juga jadi bekal bento utk anak-anak ke sekolah.
NUGET NASI PANAS HOMEMADE
Bahan-Bahan:
4 ketul dada /bahagian isi ayam
2 ulas bawang putih
1 biji telur
Batang daun sup
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu minyak masak
2 senduk nasi panas-panas
1 sudu air @ ikut mana sesuai..tujuannye supaya senang masa nk blend nnti.
Lobak merah diparut (letak last sekali selepas blender)
Cincang daun sup sedikit
Bahan salut:
Telur dan serbuk roti secukupnya
Cara-Cara:
Kisar semua bahan diatas hingga halus
masukkan kedalam bekas bsesuaian dan kukus hingga masak
dah masak,potong ikut bentuk disukai,celup dalam telur dan salutkan dgn serbuk roti
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.