Kadang kala buat kita malas nak membuat kek kerana menggunakan banyak bahan. Namun dengan resipi ini korang tak kan rasa terbeban kerana hanya menggunakan empat bahan. Sangat mudah kan. Jom kita buat
CHEESECAKE
250gm cream cheese 250gm susu pekat-BELI ONLINE DI SINI 5 biji telur 1/2 cawan tepung gandum (ayak)-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
Ads
1.Asingkan putih telur dan kuning 2.Adunkan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh) 3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati. 4. Masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati. 5.Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula. 6.Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30 minit api atas bawah 180c. mengikut oven masing-masing.
Kredit: homemadebyshaianne
Nak cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang terbaik & ‘value for money’? Boleh dapatkan DISINI.
Jika anda tercari-cari resipi biskut raya yang mudah dan sedap, resipi Biskut Coklat Chip Nestum perkongsia saudari Midah Mohamadini antara yang sangat berbaloi untuk dicuba. Bahan-bahannya mudah sahaja namun rasanya sangat luar biasa. Anak-anak tentunya sangat suka. Jom cuba! Anda pun pasti bakal gemarinya.
Sesekali terasa nak makan kek coklat, pasti tercari-cari resipi yang sedap tetapi nakkan cara penyediaannya yang mudah dan ringkas. Ini resipi yang anda perlukan. Memang terlajak mudah. Comfirm puas hati.
KEK COKLAT KUKUS BERSAMA CHOCOLATE GANACHE
BAHAN KEK:
BAHAN A:
1 1/2 cawan tepung superfine
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
BAHAN B:
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
BAHAN C:
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Gaulkan rata semua bahan A dalam satu bekas.
Masakkan semua bahan B dengan api sederhana hingga sebati.
Pukul bahan C sehingga kembang dan bebuih.
Masukkan bahan B ke dalam bahan C dan kacau sebati.
Akhir sekali masukkan bahan A ke dalam sebatian B dan C.
Letakkan dalam loyang dan kukus selama 45 ke 50 minit.
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
350gm coklat masakan
200ml susu cair
100ml susu pekat manis
1 sudu makan butter
CARA MEMASAK:
Panaskan periuk secara double boil dan masukkan semua bahan dan kacau sebati.
Sejukkan sebelum di tuangkan atas kek.
Info Chef: Untuk rasa kek yang lebih enak, pastikan anda meletakkan chocolate ganache dalam kuantiti yang banyak.
Menu bakeri dan pasteri dari Hotel Armada PJ kali ini cukup istimewa. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru.
Ni min kongsikan 2 daripada resipinya, Lemon Meringue Tart dan Pistachio Biscotti. Kalau tart rapuh dan lembut, bicotti sejenis biskut berasal dari Itali ni pulak garing dan ringan.
Cuba tengok 2 resipi, ni ringkas aje bahannya…
1. LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kulit (sugar dough) :
125gm mentega
125gm gula
50gm telur
250gm tepung gandum
3gm garam
1gm esen vanila
Bahan untuk inti lemon :
220gm gula
200gm telur
1 biji lemon | diambil jusnya
260gm mentega
Bahan ‘topping’ meringue:
50gm telur putih
100gm gula halus
CARA MEMASAK : Cara buat inti lemon : 1. Didihkan gula dan jus lemon, api perlahan dan kacau 2. Tuangkan larutan jus lemon yang mendidih tadi ke dalam telur. Biarkan sehingga menjadi pekat. Cara buat meringue (topping): 3. Masukkan putih telur dengan gula ke dalam mangkuk, pukul sehingga adunan seakan-akan berkilat dan pastikan pukul telur putih dengan kecepatan sederhana dalam ‘mixing bowl’ Cara masak lemon meringue tart: 4. Campurkan tepung, gula mentega dan garam, gaulkan hingga sebati 5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur dan adunkan sehingga menjadi doh. 6 .Masukkan ke dalam acuan tart, tekan dan ratakan doh dan di sekeliling acuan. 7. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar dalam 15 minit. 8. Tuangkan inti lemon ke atas pai lalu hiaskan dengan meringue. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Pencuci Mulut Keistimewaan : Gabungan rasa masam dan manis yang enak
Info Chef: Bakar kulit tart tidak melebihi 15 minit. Pembuatan pastri tart dan inti yang sedap kunci kelazatan pai
2. PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
TERIMA KASIH : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Selangor Darul Ehsan,Petaling Jaya, Selangor . www.armada.com.my
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...