
Isi Kandungan
ToggleSalah satu kuih tradisi daripada negeri Pantai Timur adalah belebat ubi. Rasanya yang lemak manis memang enak. Cuma sekarang kuih ini semakin jarang dijual atau dibuat. Supaya tak hilang ditelan zaman, elok kiranya kita belajar cara membuatnya.
Cara buat kuih belebat ubi
Bahan-bahan
Ubi keledek oren/ unggu -dipotong dadu
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan (1 kotak santan bersama 3 cawan air)
1 kotak santan segera
3 cawan air
2 sudu minyak
3/4 cawan gula
Secubit garam
Daun pisang
Cara memasak
1. Terlebih dahulu kukus keledek yang dipotong dadu hingga empuk. Ketepikan.
2. Kemudian di dalam periuk satukan tepung beras, santan yang dicampur dengan 3 cawan air. Masukkan sekali gula dan garam. Masak menggunakan api perlahan hingga pekat.
3. Adunan hendaklah selalu dikacau supaya tidak berketul.
4. Selepas adunan pekat, tutup api. Masukkan ubi yang dikukus tadi dan kacau sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam daun pisang dan bungkus. Kukus selama 10 minit kemudian tutup api. Sedia dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Yushailie Yusof
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
4 Resipi Berasaskan Keledek, Sedap & Sangat Mudah Nak Buat!

Keledek antara ubi yang sangat digemari dan boleh dipelbagaikan menunya, termasuklah buat kuih dan bubur.
Selain sedap direbus, keledek juga boleh dibuat bermacam jenis kuih dan dessert yang lain, asal kreatif macam-macam buat pasti menjadi.
Berikut empat jenis hidangan yang boleh dibuat daripada keledek yang dapat dikongsikan di sini.
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi keledek kuning
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – beli online di sini
2 keping gula melaka – beli online di sini
1 sudu gula pasir
½ cawan air
Secubit garam
Dapatkan Mitsutoyo Rechargeable Personal Blender Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk. Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
2. Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
3. Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria. Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
5. Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat. Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
6. Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria. Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN LAPISAN BAWAH:
500gm keledek ungu | kukus
2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 sudu makan tepung ubi
¾ cawan gula pasir
1 liter santan
1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
100gm tepung beras
3 sudu makan tepung jagung – beli online di sini
1 liter santan dari sebiji kelapa
2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur. Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
2. Tapiskan ke dalam periuk. Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api.
3. Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
5. Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garfu.
6. Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi. Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus. Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
3 cawan keledek (yang telah direbus)
2 cawan tepung pulut
1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut. Tambah sedikit air jika perlu.
2. Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula. Kembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
3. Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
4. Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
5. Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi. Sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
½ cawan gula pasir
Secubit garam
500 ml santan
150ml susu cair
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
2. Cuci sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
3. Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
4. Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
5. Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
6. Sebelum angkat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api. Bubur sedia dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kuih Muih Kampung Yang Tetap Menjadi Pilihan Ramai

Kuih muih kampung tetap menjadi pilihan walaupun banyak lagi kuih-kuih yang sedang viral di media sosial. Kami kongsikan beberapa resipi kuih yang tetap menjadi pilihan ramai untuk dinikmati ketika minum petang.
1. KUIH CARA MANIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan santan kelapa (saya guna santan kotak)
- 2 biji telur
- 10 helai daun pandan
- Beberapa titik pewarna hijau
- Gula pasir secukupnya (untuk inti)
- Garam secukup rasa (untuk rasa lemak masin)
- Sedikit minyak masak (untuk diletak pada acuan)
CARA PENYEDIAAN:
- Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
- Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapu sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
- Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaan acuan dengan tudung atau penutup periuk. Masak hingga kuih tidak melekat bila disentuh atau lekang daripada acuan.
- Berhati-hati semasa nak keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
2. TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut
- Sedikit garam
- 2/3 cawan air
CARA PENYEDIAAN:
- Campurkan tepung pulut, garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan. Pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
- Bulatkan adunan ini (besar 2 kali dari onde-onde gula melaka).
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA MANIS:
- 1 biji kelapa parut/kelapa segera/kelapa kering (guna sedikit air panas untuk lembapkannya)
- 1 biji gula melaka
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air sahaja
- Daun pandan disimpul
CARA PENYEDIAAN:
- Masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir, daun pandan dengan sedikit air.
- Masak sehingga gula melaka hancur, kemudian tapis.
- Masukkan kelapa parut tadi. Kalau tiada kelapa parut, boleh guna kelapa kering. (Kelapa kering tambah sedikit air panas untuk lembapkannya)
- Masak sekejap atas dapur. Agak-agak dah kering, masukkan bancuhan tepung gandum tadi. Masak sehingga ia lembap-lembap, kemudian sejukkan.
- Bulatkan inti-inti tersebut.
BAHAN-BAHAN SERBUK TEPUNG GOMAK:
- 1 cawan kacang hijau
CARA PENYEDIAAN:
- Bersihkan kacang hijau dan goreng sebentar. Goreng sekejap sahaja, jangan sampai hangit.
- Kemudian, kisar kacang sehingga hancur.
- Tapis atau ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak. Lebihan tepung boleh disimpan.
CARA PENYEDIAAN KUIH TEPUNG GOMAK:
- Masukkan inti kelapa yang telah dibulatkan ke dalam adunan tepung dan bulatkan.
- Sementara itu, panaskan air dan rebus adunan ini.
- Bila dah terangkat, angkat dan toskan ia.
- Salutkan adunan ini dengan tepung kacang hijau yang telah diayak tadi.
- Siap!
Kredit resipi & foto: Pn. Tahrunnisah Jali
3. KUIH BOM BIJAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut *
- 1/2 cawa tepung gandum *
- 1 sudu besar gula *
- Secubit garam *
- Air secukupnya *
- Bijan
- Inti ikut suka
CARA PENYEDIAAN:
- Sediakan bekas dan masukkan semua bahan-bahan bertanda *.
- Uli sehingga rata. Pastikan adunan tidak terlalu lembik.
- Kemudian, isi inti ke dalam adunan dan golekkan ke dalam bijan. Bulat-bulatkan bagi rata semua bijan tadi.
- Perap di dalam peti ais selama 1 jam.
- Goreng di atas api sederhana.
- Siap!
Kredit resipi & foto: Sis Eita Emie
4. BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan ubi kayu siap diparut
- 2 cawan santan pekat daripada sebiji kelapa
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan oven pada suhu 200 ℃ api atas bawah, masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inch. Gaul semua bahan sehingga santan sekata dan gula hancur. Ratakan.
- Masukkan loyang dalam oven dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bingka hingga 1 jam atau 1 jam setengah atau hingga bahagian atas bingka keperangan (20 minit terakhir bakar, sy tukar api atas sahaja untuk dapatkan kerak pada bahagian atas bingka)
- Setelah siap bakar, keluarkan bingka. Tunggu bingka sejuk, baru potong. Siap untuk dimakan.
Kredit resipi & foto: Ruhana Parmen
5. KUIH ABUK-ABUK
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan sagu biji
- 1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
- Garam secukup rasa
- Gula melaka (dipotong halus) atau gula merah
- Daun pisang
- Lidi (kerat kecil) untuk sematan
CARA PENYEDIAAN:
- Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
- Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
- Masukkan campuran biji sagu tadi untuk penuhi kelongsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong).
- Lipatkan kelongsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
- Kukus selama 10-15 minit.
Kredit resipi & foto: Illyani Mokhtar
6. KUIH KOCI LABU BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung pulut
- Labu (guna separuh sahaja)
- 1 sudu kecil garam
- Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
- Kukus labu sehingga empuk. Sejukkan seketika.
- Satukan labu yang telah disejukkan bersama tepung pulut dan garam. Uli seketika untuk sebatikan sahaja.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik ya. Masukkan inti kelapa dan bulat-bulatkan.
CARA MEMASAK:
- Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi. Bila doh dah terapung, maknanya doh dah cukup masak.
BAHAN-BAHAN INTI:
- 1 1/2 cawan kelapa parut (ambil putih sahaja)
- Gula melaka/gula merah (saya guna 1 1/2 gula kabong)
- 2 sudu besar gula pasir
- Air setengah cawan untuk larutkan gula
- 1 sudu besar tepung gandum dicampur dengan sedikit air (untuk pekatkan inti)
CARA MASAK:
- Masukkan air dan gula merah atau gula kabong. Masukkan juga gula pasir, biar gula mendidih bersama air sehingga larut.
- Kemudian, masukkan kelapa parut.
- Akhir sekali, masukkan tepung yang telah dilarutkan dengans sedikit air tadi. Biarkan kering seketika, kemudian sejukkan.
BAHAN UNTUK SANTAN CAIR:
- 2 cawan (saya tambah sedikit air supaya tak terlalu pekat)
- 3 sudu besar tepung beras
- Sedikit garam
CARA MASAK:
- Satukan semua bahan. Kena sentiasa kacau ya. Masak menggunakan api perlahan sehingga pekat.
- Kemudian, dah boleh masukkan koci yang telah direbus tadi ke dalam adunan santan.
- Seterusnya, boleh mula membungkus koci.
TIP UNTUK MEMBUNGKUS KUIH KOCI:
- Semasa nak bungkus koci, sapukan sedikit minyak pada daun pisang yang telah dilayurkan terlebih dahulu.
- Kemudian, ambil doh yang sudah dimasukkan ke dalam santan tadi menggunakan sudu, letak di tengah-tengah daun pisang.
- Lipatkan daun pisang (cara melipat daun boleh rujuk di Google atau YouTube)
- Dah siap lipat, panaskan air dalam kukusan. Pastikan air betul-betul dah mendidih dengan api perlahan. Kukus kuih koci selama 7 minit supaya aroma daun pisang naik.
- Siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Wirawati Negara
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
SUMBER: ORESEPI
Artikel menarik untuk anda:
Ini Resipi Kuih Lopes Yang Sedap & Mudah, Hanya Tekap Guna Cawan
Resipi yang boleh anda cuba di rumah:
Apam Pisang Coklat Makan Satu Tak Cukup

Pagi ni sis manfaatkan pisang yang dah masak ranum… Toingggg mulalah mereka menu… Inilah hasilnya. Sis namakan Apam Coklat. Bila anak-anak suka coklat sis tambahlah serbuk koko dan tabur coklat urai.. Itu je yang ada kat umah…. kalau nak cuba boleh je… Resipi sis share sini.
APAM PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan pisang berangan
3/4 cawan gula
3/4 cawan minyak
1/2cawan santan
2 biji telur – kacau dulu sekejap
BAHAN KERING:
2 cawan tepung gandum
3 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh soda baikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
BAHAN HIASAN:
Coklat urai secukupnya:
CARA MEMBUAT:
1. Pisang dilenyek hingga hancur.
2. Tambah ke dalamnya gula, minyak dan telur dan santan, kacau sebati dan gula hancur.
3. Masukkab bahan kering yang telah diayak bersama.
4. Kacau sebati, ketepikan.
5. Panaskan pengukus, sementara itu oleskan acuan dgn sedikit minyak.
6. Asukkan adun dlm acuan pada paras 3/4 acuan.
7. Taburkan coklat urai di atasnya.
8. Masukkan dlm pengukus dan kukus lebih kurang 15-20 minit.
9. Setelah masak, keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan panas
Kredit: Syida Yasin
https://www.rasa.my/buat-pau-senang-dan-gebu/