Telur mata antara hidangan yang boleh dikatakan setiap hari kita nikmati terutama pada waktu pagi. Namun kejadian dua kematian akibat keracunan makanan yang  dikatakan berpunca daripada makan telur mata baru-baru ini mengundang kerisauan.

Justeru bagi mengelakkan kemudaratan berlaku akibat memakanan hidangan telur ini sebaiknya kita menitikberatkan kebersihan dan keselamatannya supaya tidak membawa mudarat kepada kesihatan.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu kita praktikkan dalam penyediaan telur untuk dimakan.

IKLAN

Menurut laporan Public Health Malaysia telur ayam terutamanya telur separuh masak/ telur mata sangat bahaya jika tidak dimasak dengan betul kerana risiko bakteria Salmonella yang boleh membawa maut.

  • Untuk menyediakan telur mata, kulit telur perlu dibasuh dibawah air mengalir untuk memastikan ianya bebas daripada najis sebelum dimasak.
  • Pastikan capai suhu memasak yang betul dan masa memasak yang cukup untuk memastikan semua bahagian makanan masak serata (tidak ada bahagian yang mentah/ separuh masak).
  • Jika menyediakan dalam kuantiti yang banyak dan akan dihidangkan lewat, elakkan menyediakan menu telur mata separa masak kerana bakteria dalam telur mata ada tempoh masa yang banyak untuk membiak!

Cara Betul Goreng Telur Mata Supaya Tak Jadi Punca Keracunan Makanan

IKLAN
  • Bakteria salmonella boleh menyebabkan keracunan makanan serius dan boleh menyebabkan kematian.
  • Telur mata juga hendaklah dimakan dalam tempoh empat jam disediakan.
  • Kena pastikan telur masak sempurna jika masak dalam kuantiti banyak.

Sumber: Public Health Malaysia

IKLAN

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI