Waktu ni bila anak-anak sibuk dengan kelas online dan ibu bapa pun bekerja dari rumah cepat terasa lapar. Takkan nak membeli sahaja. Kenalah rajinkan diri untuk mengisi perut seisi keluarga. Tak usah buat menu yang susah, buat yang mudah dan jimat. Bolehlah buat cakoi nanti untuk minum petang.
CAKOI Bahan-bahan: 1 cawan air suam (jangan terlalu panas) 1.5 sudu teh yis-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar gula 1/2 sudu teh garam 1/2 sudu teh sodium bikarbonat 2.5 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar minyak-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Sediakan air yis – masukkan yis dan gula dalam air suam.Biarkan 10 minit hingga berbuih. 2.Masukkan garam, sodium bicarbonate dalam tepung dan air yis. 3.Uli sebati. Masukkan minyak.
Ads
4.Uli rata. Rehatkan 1 jam.
5.Selepas satu jam. Canai, potong empat segi panjang. Basahkan lidi/chopstik.
6.Tekan tengah doh. Tindih 2 doh yang dah dipotong 4 segi. 7.Taburkan tepung sebelum dan semasa mencanai supaya doh tidak melekat.
8.Goreng dengan minyak panas. Tarik sedikit doh sebelum masukkan dalam kuali. Goreng sehingga garing.
Kalau ada jagung lebih di rumah, boleh cuba resipi muffin jagung yang mudah dan sedap ini.
Rasa bawakan resepi muffin jagung untuk anda buat sebagai menu minum petang. Senang sangat nak hasilkan muffin ni. Sedap pun sedap.
Resipi yang dikongsi oleh Zainoor Aliza Ali ini, menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati. Jom buat!
MUFFIN JAGUNG
BAHAN A:
¾ cawan jagung mentah | dihancurkan ½ cawan jagung dikisar kasar 2 sudu besar susu tepung (tablespoon-sudu metrik) dibancuh bersama ½ cawan air suam ½ cawan minyak masak – beli online di sini ¾ cawan gula – beli online di sini 2 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla Pewarna kuning Sedikit garam
Dapatkan Haushalt Origami 3-Tierd Folding Shelves dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bahan A dikacau sekata.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
3. Sudukan bancuhan ke dalam acuan. Bakar pada suhu 150C selama 20 minit api atas bawah dan 5-10 minit api atas sahaja (untuk lebih garing di bahagian atas).
Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim.Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK COKLAT KUKUS LAYER MOUSSE
BAHAN KEK COKLAT MOIST
3 biji telur gred A
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula (saya blend gula pasir)
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: 1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. 2. Satukan telur,gula dan esen vanilla dlm bekas. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi. 5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je. 6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas. 7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih. 8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek. 9. Sejukkan kek seketika kemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT:
1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK: 1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk. 2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika. 3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK 1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua. 2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat secara double boiler. 2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati. 3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...