Kalau makan nasi di restoren mamak atau nasi kandar, sayur kubis tumis atau kubis goreng ini jadi sebahagian lauk yang kita akan ambil.
Warna kuningnya salah satu sebab buat kita terpanggil untuk kaut masuk pinggan. Selain itu kerangupannya kubis ini juga buat ia jadi tambah sedap.
Bagi yang teringin nak buat sendiri di rumah, boleh cuba ikut cara yang dikongsi oleh @Mayahkitchen.
Buat sendiri kubis tumis ‘Indian style’
Bahan-bahan
Kubis – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris nipis
Cili kering & cili api – dipotong
Segenggam daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 sudu serbuk kunyit
Serbuk perasa
Daun ketumbar – dipotong
Cara membuat:
1.Panaskan minyak masak, masukkan 2 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih yang dihiris nipis.
IKLAN
2. Tumis hinggga layu, kemudian masukkan lada kering dan cili api yang dipotong. Tumis hingga bahan layu, guna api sederhana.
Hanya guna empat bahan mudah. Anda boleh hasilkan sos bertaraf kafe secara homemade. Caranya pun mudah. Jom tengok resipi perkongsian saudari Fyda Nz ni.
BAHAN-BAHAN:
Sos lada hitam secukupnya ( ikut citarasa atau letak sehingga sos berwarna hitam.)
CARA MEMASAK:
1. Campur kiub ayam, cream of mushroom dan tepung gandum tadi . Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tidak berketul.
2. Bila dah tak berketul, masukkan lebihan air dalam anggaran setengah periuk macam dalam gambar. Bila dah masukkan air setengah periuk, baru hidupkan api dan masak atas dapur sambil dikacau hingga mendidih. Jika tidak dikacau, bancuhan akan berketul dan kuah menjadi tidak cantik.
3. Bila dah mendidih, baru masukkan sos lada hitam dan kacau sebati.
4. Siap! Padamkan api. Sos lada hitam ini sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.
Peminat tegar nasi ayam mesti suka kalau ayam yang dihidangkan sedap, rangup di luar dan lembut di dalam. Pasti mendapat pujian keluarga kalau sediakan ayam sebegini, rasa terliur boleh lah cuba buat untuk makan tengahari ni.
BAHAN-BAHAN:
(1 ) AIR UTK REBUSAN AYAM
Garam sikit
Gula lebih / madu maltose
Limau nipis
Kicap pekat(pastikan bila masuk kicap dalam air mndidih tu jangan terlalu banyak..agak2 warna air tu jadi mcm teh o nipis)
(2) Ayam bulat seekor
CARA MEMASAK:
Didihkan air masukkan bahan-bahan no.1
Dah mendidih rebus ayam seekor tadi selama 4 minit
Angkat ayam tadi dan sejukkan sampai kulit ayam tadi nampak kering, kalau nak cepat kering kulit ayam tu kipaskn atau jemur dalam 15minit macam tu..
Ok cara paling baik untuk goreng sebaiknya pakai minyak yang banyak sekurang2 boleh tenggelamkan seluruh badan ayam tu
Panaskan minyak selama 15min dengan kadar api sederhana jangan terlalu kuat jangan terlalu perlahan..
Minyak dah panas masukkan ayam tadi & set masa 15-18min untuk seekor ayam tu..dah siap angkat ayam toskn minyak..selepas tu boleh potong & sedia dihidangkan..
Selamat mencuba kawan2..kita berkongsi ilmu yg ada je
Tahun Baru Cina Bakal menjelang tiba. Bagi yang meraikan apa menu yang anda ingin sediakan. Selain menu utama disediakan, menu dari sayuran jadi kemestian. Boleh buat menu ini, golden mushroom dengan brokoli pasti sekeluarga menyukainya.
Golden Mushroom Dengan Brokoli
Bahan-bahan:
1 brokoli, potong-potong dan bersihkan dengan rendam dalam air dengan sedikit garam dan kukuskan atau rebuskan dengan air dan sedikit minyak. Kemudian siramkan dengan air tapi untuk sejukkan supaya tak terlebih masak.
Cendawan cina yang hitam-rendam dan rebuskan dengan air sehingga lembut.
Cendawan bulat dalam tin( tak guna pun tak apa)
Sedikit bawang putih- cincang halus Sedikit bawang merah- cincang halus
Sos Stok air udang yang saya prepare sendiri, bila kopek udang, rebuskan kulit udang dan tapiskan untuk dapatkan air rebusannya.
2 sudu besar sos hoisin 1 sudu besar sos tiram cendawan 1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis Sedikit minyak bijan Sedikit lada sulah Secubit gula (menggantikan ajinomoto) Garam secukup rasa Sedikit air tepung jagung untuk pekatkan kuahnya
Cara memasak: 1. Susunkan brokoli dalam pinggan. 2. Tumiskan bawang-bawang tadi. 3. Masukkan stok air rebusan udang yang cukup untuk buat kuahnya. 4. Masukkan bahan-bahan sos tadi dan gaul rata. 5. Masukkan cendawan dan masakkan lebih kurang 5 minit dan tuangkan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. Pastikan kuah cukup unutk tuangkan ke atas sayur brokoli juga. Dah siap. 6. Angkat cendawan terlebih dahulu dan susunkan di tengah-tengah brokoli, ambilkan kuah tadi dan siramkan ke atas sayur brokoli dan cendawan.