3. Penambahan kicap ini untuk menghasilkan warna maroon ayam madu yang cantik. Gaul rata.
4. Seterusnya pindah masuk dalam periuk. Saya buat cara rebus dulu sebab nak dapatkan warna yang cantik tadi. Tak payah perap pun kalau guna kaedah ni.
5. Saya tambah lagi ¾ sudu besar rempah ayam madu cikgu afy sebab nak tambah air pula selepas ini.
6. Rebus kira-kira 10 hingga 15 minit dalam api kecil. Balik-balikkan untuk kedua bahagian. 7. Ayam siap direbus separa masak. Air yang terhasil tu jangan buang ya.
8. Goreng dulu ayam yang direbus tadi. Tak perlu lama sebab ayam dah masak separa.
9. Nampak tak beza warnanya (tengok gambar). Kalau digoreng tanpa direbus dulu, warna ayam tidak merah menyerlah sebab masa gorengan yang lama.
10. Ataupun lepas goreng tak sira balik, warnanya pun jadi kurang cantik juga.
BAHAN BUAT KUAH SIRA AYAM:
Kuah lebihan rebusan ayam 1 sudu besar rempah ayam madu cikgu afy 1 senduk kecil minyak goreng ayam ½ sudu besar gula perang – beli online di sini
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di dalam periuk. 2. Kacau rata seketika dalam api perlahan. 3. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balikkan bagi sebati dan siap.
Ads
4. Atau kalau nak bau ‘smokey’ macam ayam madu bakar, letak pelapik macam saya tu atas api gas (tengok gambar). Susun ayam. Buka api tak sampai seminit. Jangan lama-lama. Siap!
Tak tahu nak masak apa hari ini? Kalau mahukan sajian yang ringkas, mudah tapi sedap, bolehlah cuba masak Ayam Masak Kunyit Halia. Menu yang mungkin nampak biasa-biasa tapi bila makan, boleh bertambah-tambah nasi. Kena pula dengan nasi panas-panas dan sambal belacan, lagilah ‘terangkat’ habis. Mari kita cuba resipi Ayam Masak Kunyit Halia yang dikongsikan oleh Habeebah Md Daud. Nak tukar ayam dengan daging pun boleh.
RESIPI AYAM MASAK KUNYIT HALIA
BAHAN-BAHAN:
1 sudu kecil secukup rasa Maggi 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu kecil garam – BELI ONLINE 1 senduk/2 sudu besar cili boh 1 ibu jari halia (hiris) – BELI ONLINE 1 keping asam keping – BELI ONLINE 1/2 cawan minyak masak – BELI ONLINE Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIASAN:
Bawang besar dan cili merah (dihiris)
CARA MEMBUAT:
1. 1/2 ekor ayam potong kecil-kecil, bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan hiasan. Jangan lupa, masukkan air dalam 1 1/2 cawan (bagi ayam separa tenggelam) untuk rebuskan dengan bahan-bahan.
3. Rebuskan ayam dalam 10-15 minit sehingga air rebusan ayam kering, api perlahankan.
4. Perasakan ikut cara masing-masing. Nak lebihkan gula dan garam, ikut suka.
5. Hiris bahan hiasan. Sediakan 1/2 cawan minyak masak.
6. Masukkan minyak masak, api perlahan. Masak dalam 5 minit supaya ayam sedikit garing dan kering.
7. Akhir sekali masukkan bawang serta cili. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.
Ayam masak merah ni sememangnya hidangan kegemaran seisi keluarga. Makan dengan nasi putih atau nak special sikit buat Nasi Tomato dan jelatah, complete lah hidangan makan malam atau siang anda sekeluarga.
Bagi yang suka pedas, boleh tambah cili padi dalam masakan. Makan macam ni memang boleh buat suami dan anak-anak makan bertambah.
Tak perlu tunggu hari minggu atau majlis istimewa untuk memasak ayam masak merah, hari biasa pun boleh kerana ia mudah dan senang untuk dimasak.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – digaul garam dan kunyit, digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 biji bawang besar – dimayang bulat
1 biji cili merah – diambil kulitnya dan dihiris memanjang
1 batang serai – dititik
BAHAN TUMBUK:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
(bahan menumis kalau lagi banyak, lagi sedap)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak, tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan serai, tumis hingga wangi.
3. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan sos cili dan sos tomato, tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
6. Masukkan bawang besar, cili merah dan ayam goreng. Kacau rata dan masak hingga bawang besar dan cili layu. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Menu ayam goreng memang jadi kesukaan ramai. Nak pula dapat yang rangup memang tak cukup satu. Hari ni jom buat ayam goreng upin ipin. Boleh tengok resepi yang dikongsikan oleh Jimmy ni.Kombinasi pelbagai jenis tepung menjadikan ayam yang digoreng jadi rangup.Selamat mencuba.
Ayam goreng upin ipin:
Peha ayam
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
1/2 inci halia ditumbuk halus
# gaul ayam dengan dua bahan ni dan letak tepi dulu
Untuk tepung gorengan:
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil white pepper
1 sudu kecil black peppercorns
1 sudu kecil ketumbar *
1 sudu kecil jintan manis *
2 sudu kecil jintan putih *
Pink Salt Himalayan secukup rasa
Perasa secukup rasa
Cara memasak:
1.Masukkan kesemua tepung dalam satu bekas dan gaulkan sehingga rata,
2.Sangai bahan yang bertanda* dan kisar halus.
3.Masukkan ke dalam tepung dan gaul rata.
4.Kemudian masukkan baking powder , garam , perasa , white pepper dan black peppercorns dan gaul rata. Nak pedas boleh tambah chilli powder.
5.Anda perlu salut dengan telur sebab dah ada tepung ubi dan baking powder tu dia dah lekat,tepung tak kan gugur .
6.Ambil sesudu makan tepung yang dah dibancuh dengan bumbu kemudian gaul dengan peha ayam. Biar basah sikit, lepas tu baru gaul dengan tepung yang banyak dan biar dia salut rata macam tepung gomak.
7.Kalau ada periuk nasi yang dah tak guna lagi bagus, ayam cepat masak,pastikan guna minyak yang banyak sehingga ayam tenggelam. Minyak kene betul-betul panas, baru tepung terus lekat, api kena perlahan supaya bahagian dalam ayam masak, kemudian goreng dalam 8 ke 10 minit, jadi 4 minit satu side dan 4 minit lagi satu side.
Nak masak Char Kuey Teow Sedap gaya kedai? Ini resipi lengkap, mudah dan padu untuk hasil yang lebih pekat, wangi dan puas hati. Semua bahan ringkas dan langkah memasak jelas!