
Isi Kandungan
ToggleKuih kuci antara kuih tradisi yang jadi kegemaran ramai. Rasa manis inti kelapa, masin lemak santan bila bersatu memang enak sekali.
Jika biasa membuat kuih koci ini menggunakan daun pisang, untuk lebih mudah boleh gantikan dengan acuan plastik.
Cara membuat kuih koci moden ini dikongsi oleh Rose Aien Ramli.
Cara buat kuih koci moden
Bahan kuih koci
250g tepung pulut
20g tepung beras
200ml air
Pewarna
Bahan inti
1 cawan kelapa parut
5 sudu palm sugar
Secubit garam
1 sudu besar gandum
Bahan santan
250ml santan (Thai)
200ml air
Secubit garam
2 sudu besar tepung beras
Bahan lain : Acuan plastik
Cara membuat:
1. Untuk membuat doh, satukan semua bahannya kemudian uli hingga menjadi doh. Bentuk menjadi bulat.
2. Untuk menyediakan inti kelapa, masukkan semua bahan inti kedalam kuali dan kacau sebati. Apabila agak kering masukkan tepung gandum dan gaul lagi.
3. Ambil doh bulat tadi dan masukkan inti. Tutup dan bulatkan Kembali.
4. Didihkan air dan rebus doh seperti merebus doh buah melaka. Bila doh terapung, angkat dan toskan airnya.
5. Bagi menyediakan santan, satukan semua bahannya dalam periuk dan masak hingga pekat.
6. Sejukkan dulu santan kemudian tuang ke dalam acuan selepas itu masukkan kuih koci yang sudah ditos tadi.
Sumber: Rose Aien Ramli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Keria Montel, Budak-Budak Gerenti Suka!

Salah satu kuih tradisi Melayu ialah kuih keria. Bentuknya seperti donat iaitu kuih bulat yang berlubang pada bahagian tengah. Namun ada juga yang membuat kuih keria bentul bebola dan ianya kelihatan menarik!
Jom kita tengok resipinya.
KUIH KERIA MONTEL
BAHAN-BAHAN
2 biji keledek putih (saiz besar)
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng
4 sudu besar gula
CARA MEMBUAT KUIH KERIA
1. Rebus keledek putih sehingga empuk dan lenyek ketika masih panas.
2. Kemudian satukan keledek yang telah dilenyek bersama tepung gandum dan garam. Sebelum mengadun keledek bersama tepung, tunggu keledek sejuk sedikit.
3. Uli adunan sehingga menjadi doh.
4. Bentukkan menjadi bulat-bulat kecil. Sapukan tepung pada tapak tangan supaya semasa membentuk, adunan tidak melekat.
5. Letak atas lapik yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
6. Setelah siap, panaskan minyak masak dan goreng menggunakan api sederhana panasnya sehingga kuih keria kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Biarkan sejuk.

CARA MENYALUT KUIH KERIA
1. Masukkan gula pasir dan air dalam kuali dan kacau sehingga gula pekat. Guna api sederhana.
2. Kemudian, masukkan keria dan gaul rata sehingga adunan gula tadi melekat sempurna.
3.Tutup api apabila gula hampir kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.
4. Hidang dan kuih keria sedia untuk dinikmati.


TIP: Kalau guna keledek oren, sila lebihkan kuantiti tepung gandum sebab keledek oren sangat lembut. Gula juga boleh digantikan dengan gula melaka.
KREDIT: Instagram Syira Lokman
ENTRI MENARIK SETERUSNYA UNTUK ANDA!
SAMBAL TANPA BELACAN
https://www.rasa.my/sambal-tanpa-belacan-tetap-sedap-dinikmati-orang-ada-resdung-pun-boleh-makan/
KARIPAP REMPAH GILING FREE UNTUK IBU HAMIL
https://www.rasa.my/bos-sendiri-turun-padang-pemilik-karipap-rempah-giling-buktikan-jual-rm2-50-sebiji-tetap-diserbu-pembeli/
OKU INI JUMPA APA DALAM SEMAK?
https://www.rasa.my/oku-bersihkan-semak-jumpa-buah-letup-rupa-rupanya-banyak-khasiat-buah-ini/
ASBAB PKP, IBU ANAK 5 NI JADI BAKER
https://www.rasa.my/pkp-punya-pasal-ibu-anak-5-ini-jadi-baker-selepas-setahun-belajar-buat-roti-secara-pjj/
RESIPI IKAN SIAKAP SOS THAI SENANG NAK BUAT
https://www.rasa.my/ikan-siakap-sos-thai-paling-senang-nak-buat-tapi-power-makan-dengan-nasi-panas-perghhhh/
CAFE DIMSUM @ PARIT SULONG, BATU PAHAT, JOHOR
https://www.rasa.my/cafe-dimsum-tawar-dimsum-halal-di-parit-sulong-kekal-konsep-tempat-lepak-santai-seisi-keluarga/
3 Idea Jamu Selera Tetamu Yang Pasti Buat Mereka Teringat-Ingat

Isi Kandungan
Toggle
Hujung tahun seperti sekarang selalu dijadikan peluang untuk bercuti sambil menziarahi teman-teman. Kalau ada tetamu nak datang datang rumah,
korang jangan pening nak masak apa. Nah, RASA kongsi resipi mudah yang mesti buat tetamu teringat-ingat keenakan masakan korang nanti.
Pastri Puff Kastard Buah-Buahan
Bahan Pastri Puff
2 peket Square Pustry Puff
1 biji kuning telur-untuk sapuan
Serbuk gula (hiasan)
Buah-buahan (kiwi, anggur dan strawberi)
Bahan Filling Kastard
400 ml susu segar
100 gm gula kaster
60 gm tepung kastard
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar mentega
Cara memasak
1. Pastri Puff: Ambil sekeping pastri lipat menjadi segitiga. Gunting atau potong 1/2 inci kedua bahagian sisinya dengan pisau tajam tetapi jangan
sampai putus.
2. Buka semula lipatan, ambil bahagian yang putus dan lipat ke arah bertentangan, temukan kedua bahagian hujungnya. Tekan sedikit atau sapu sedikit
air supaya hujungnya tidak terbuka.
3. Sapu dengan kuning telur dan bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 25-30 minit. Ketepikan.
4. Filling Kastad: Satukan semua bahan filing kastard kecuali mentega.
5. Masak atas api sederhana hingga kental. Masukkan mentega dan kacau hingga licin dan berkilat.
6. Masukkann ke dalam mangkuk, biarkan seketika.
7. Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam pastri puff, hias dengan hirisan buah kiwi, anggur dan strawberi.
8. Akhir sekali hiaskannya dengan serbuk gula.
Pulut Dendeng
Bahan-bahan
1 kg pulut susu
3 cawan santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit garam dan gula
1 helai daun pandan
2 mangkuk serunding dendeng
Cara memasak
1. Cuci beras pulut, kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan rendam sekurang-kurangnya satu jam.
2. Panaskan pengukus. Kukus pulut bersama daun pandan hingga masak lebih kurang 20 minit.
3. Keluarkan pulut dari pengukus dan masukkan dalam bekas.
4. Gaul pulut dengan santan yang dicampurkan dengan sedikit garam dan gula.
5. Setelah sebati, masukkan semula dalam pengukus dan kukus lebih kurang 5-10 minit lagi.
6. Cara melapis pulut: Alaskan loyang dengan plastik empat segi (agar mudah dikeluarkan dari dalam loyang).
7. Masukkan pulut dalam loyang, tekan dan padatkannya lebih kurang ½ inci.
8. Kemudian lapiskan pula dengan serondeng daging dendeng di seluruh permukaan pulut.
9. Seterusnya, lapiskan pulut sekali lagi di atas lapisan serondeng daging dendeng.
10.Kemaskan seperti membuat lapisan pertama tadi.
11. Akhir sekali potong bentuk empat segi tepat dan hidangkan.
Roti Jala
Bahan Roti Jala
500 gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Air secukupnya
Sedikit pewarna kuning
Bahan Kari Ayam
1 kg ayam-potong kecil, bersih dan tos
3 cawan santan
3 sudu besar rempah kari
Rempah penumis-kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
1 sudu pes cili kering
4 ulas bawang putih-hiris
5 ulas bawang merah-hiris
3cm halia-hiris
1 batang serai-titik
1 tangkai daun kari
Sedikit air asam Jawa
Garam gula dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara memasak roti jala
1. Campurkan semua bahan dalam pengisar kecuali pewarna.
2. Kisar hingga halus, kemudian titikan beberapa titik pewarna kuning dan jika terlalu pekat tambahkan sedikit air dan kisar semula.
3. Tapiskan adunan dalam bekas.
4. Panaskan kuali leper non stick atas api kecil. Untuk pertama kali sapukan dengan sedikit minyak.
5. Dengan menggunakan acuan roti jala mulakan proses menjala dan melipat sehingga habis. Ketepikan.
6. Kari Ayam: Panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah, putih dan halia hingga naik bau, diikuti pula rempah penumis dan daun kari. Kacau lagi.
7. Masukkan pes cili dan kacau seketika, kemudian masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air.
8. Setelah pecah minyak masukkan ayam, gaul rata dan tutup periuk seketika hingga ayam kecut.
9. Masukkan santan dan serai. Seketika kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.
10. Kecilkan api dan biarkan kari mereneh lebih kurang lima minat atau sehingga pecah minyak.
11. Angkat dan hidangkan bersama roti jala.
Selamat mencuba!
Cara Buat Cucur Kentang Yang Mudah & Sedap.

Terasa nak makan ‘something’ tapi tak ada idea nak masak apa? Ha…Ini ada resipi Cucur Kentang perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan. Sangat mudah untuk dibuat dan kanak-kanak pasti suka. Jika nak pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi. Sesuai sangatlah untuk dicuba. Buat minum petang boleh , untuk sarapan pun sesuai. Malah kalau nak dijadikan kudapan sewaktu menonton televisyen pun ‘best’. Jom cuba dan lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI CUCUR KENTANG MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji ubi kentang – dipotong dadu & tak perlu rebus
- Ikan bilis secukupnya – boleh juga ganti dengan isi ikan tenggiri potong dadu /isi udang atau isi ayam
- Sedikit hirisan kacang panjang – jika suka
- Daun sup dan daun bawang hiris
- Sedikit lobak merah – hiris memanjang. Jika tak suka, boleh abaikan.
- Cili merah – hiris
- 1 biji bawang Holland / bawang merah – potong dadu
- Bahan perasa secukupnya
- 1/2 gelas air sejuk (dari peti ais)
- 4 sudu makan tepung beras
- 3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan ke dalam bekas dan adun hingga sebati hingga mendapat tekstur seperti dalam gambar.
2. Resipi ini tidak menggunakan banyak air dan tepung. Tepungnya hanya cukup setakat untuk menyaluti kentang.
3. Sudukan adunan dan goreng hingga keperangan.
4. Angkat, toskan minyak dan bolehlah dinikmati bersama sos kegemaran.
Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan