Stok pisang masih ada di dapur. Bolehlah buat kuih untuk minum petang nanti. Buat apam pisang pun sedap ni. Selain dibakar sedap jika dikukus menggunakan acuan lompang. Lembut dan gebu. Buat dalam acuan kecil begini mudah nak makan.

Apam Pisang

Bahan-bahan:

5 – 6 biji pisang berangan

3 biji telur gred B

1 cawan minyak masak

3/4 cawan gula perang/gula kastor – nak manis lagi tambah

1 sudu kecil esen pisang/vanila

(kisar semua bahan atas)

IKLAN

2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI

1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI

2 sudu kecil soda bikabonat-BELI ONLINE DI SINI

Secubit garam

(ayak bersama)

Cara membuat:

IKLAN

1.Bahan kisar masukkan ke dalam bekas tepung.

2.Kacau sebati.

3.Perap 15 – 20 minit.

4.Hiris nipis pisang untuk hiasan, tak letak pun boleh.

IKLAN

5.Kukus selama 15 – 20 minit

Kredit: Zura Zul

Buat Lempeng Guna Baki Nasi Sejuk, Elok Je Jadi Lembut & Gebu

Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang

Resipi Mudah, Apam Solo Berintikan Kacang Merah Di Dalamnya