Brokoli sayuran hijau tinggi serat dan memang banyak manfaat kesihatannya. Tapi sebelum masak tu pastikan ulat kecil sudah dinyahkan terlebih dahulu. Rendam dalam garam sekurang-kurangnya 30 minit atau campurkan sedikit cuka. Kemudian basuh bersih-bersih.


.

Foto : cookinglight.com

Tapi paling best manfaat brokoli hijau dipercayai boleh menjadikan tulang anda sihat, mencegah kanser serta meningkatkan vitamin D. Ia juga diyakini sebagai makanan yang boleh membuatkan anda kelihatan awet muda.

Kaya dengan sumber serat ia mampu membantu sistem penghadaman tubuh. Jom semak 3 resipi dari brokoli.Senang aje buatnya.

  1. BROKOLI WITH LEMON BUTTER SAUCE


.

Foto : allrecipes.com

BAHAN-BAHAN :

  • 1/4 cawan mentega
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 sudu teh air
  • 1 biji perahan jus lemon
  • 1/4 sudu teh cayenne
  • Lada hitam secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 400 gm @16 auns brokoli

CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega, air, jus lemon , lada cayenne, garam dan lada hitam ke dalam kuali.
2. Biarkan mereneh atas api yang sederhana.
3. Masukkan brokol, kacau dan tutup.
4. Masak antara 10-15 minit di bawah api sederhana.
5. Biarkan ia masak hingga lembut namun msih mengekalkan warna hijaunya.
6. Hidangkan panas-panas dan jika mahu dihidang sejuk anda boleh masukkan dalam peti sejuk.

2. BROKOLI GORENG TEPUNG


.

Foto : bettycrocker.com

BAHAN-BAHAN :

  • 1 genggam brokoli | dipisah dari tangkai
  • 1 biji telur ayam
  • 4 sudu makan tepung serbaguna
  • Air sejuk (ais) secukupnya
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Cuci bersih brokoli yang siap dipotong.
2. Kemudian rendam dalam air garam agar ulat-ulat kecil dalam brokoli keluar.
3. Buat adunan tepung , dengan memasukkan tepung serbaguna dan telur serta kacau rata-rata. Masukkkan air sedikit demi sedikit.
4. Salut brokoli dengan adunan tepung dan goreng dalam minyak yang telah dipijarkan dalam kuali. Goreng dalam minyak penuh.
5. Goreng hingga perang keemasan, siap dihidang.

3. BROKOLI MASAK SOS TIRAM DENGAN CENDAWAN


.

BAHAN-BAHAN :

  • 200 gm cendawan butang
  • 200 gm brokoli
  • 50 gm lobak merah
  • 30 gm kobis bunga,

Bahan sos:

  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 biji bawang besar /dihiris
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
  • Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata.
3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa.
4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli.
5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang

4. BROCCOLI PASTA


.

BAHAN-BAHAN:

  • 350gm pasta spageti
  • 2 sudu makan minyak zaitun | untuk spageti
  • 30gm minyak | untuk menumis
  • 10 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 50gm brokoli | dicincang halus
  • 50gm brokoli | potong kasar
  • 1 kiub pati ayam
  • 30gm keju parmesan
  • Air secukupnya untuk merebus spageti
  • Garam dan serbuk lada hitam secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
2. Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
3. Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
5. Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Info chef: Boleh masukkan sedikit cili api jika mahukan rasa pedas.

Saiz hidangan: 2-3 orang
Waktu memasak: 40 minit
Keistimewaan : Ada rasa lemak dan masin keju parmesan
Jenis masakan : Pasta
Cara memasak : Rebus, tumis dan goreng
Anggaran kos: RM15