Di waktu pandemik ini, nak makan di kedai pun tak boleh , Jadi apa yang mudah dan tak perlu difikirkan ialah bawa balik ke rumah makanan yang disukai dan nikmatinya bersama keluarga.

Jika anda masih buntu nak masak menu apa, boleh saja tapau di daporoy_.Masakannya ternyata sempurna macam masakan homemade.

Menurut Rohaya Mohamad Yusoff, sudah lapan tahun dia berniaga secara online kerana minatnya suka memasak dan arwah ibu banyak mendorongnya untuk memasak dengan ikhlas kerana keikhlasan hati akan menjadi makanan ini sedap dinikmati oleh semua orang.

Bermula dengan tempahan kecil-kecil dari kenalan rapat. Mereka order untuk majlis hari jadi, kenduri doa selamat dan juga jamuan rumah terbuka. Pada awal bisnes saya hanya menjual nasi lemak, nasi minyak bersama lauk pauk seperti ayam masak merah, dalca, rendang ayam, daging dan banyak lagi. Semua masakan ini adalah resepi tersendiri dan ada sesetengahnya resepi dari ibu.

Kini Rohaya lebih fokus menyediakan makanan seperti bihun soto, nasi goreng petai, tauhu bergedil, sambal petai bilis dan lain-lain lagi untuk bisnes onlinenya. Ada juga diselitkan menu tradisional seperti rendang dan daging dendeng yang mempunyai peminatnya tersendiri.

IKLAN

Makanan yang menjadi best seller ialah bihun soto, nasi goreng petai, tauhu bergedil dan sambal petai bilis.

Bagi sambal petai bilis sebekas RM25 untuk 250gram dan 500gram RM45. Nasi Goreng Petai sebekas RM10. Bihun soto dan bergedil ayam semangkuk RM8. Daging dendeng 500gram RM40 manakala 1kg RM80. Sambal kicap dijual dengan harga RM10.

IKLAN

Penyediaan bahan-bahan dilakukan sehari awal dan biasanya memasak pada awal pagi.Sekiranya ada personal order saya akan masak 3 atau 4 jam sebelum makanan akan diambil atau dihantar pada pelanggan.

Buat mereka yang ingin merasa keenakkan masakan daporoy_ , boleh buat tempahan melalui online seperti di intagram dan WhatsApp (0126912110). Penghantaran adalah menggunakan perkhidmatan grab dan lalamove.

Selamat mencuba.

IKLAN

Wanita Ini Kongsi Ubah Suai Dapur Kosong Kepada Gaya Moden Minimalis

Rindu Nak Makan Nasi Kandar? Wanita Ini Kongsi Resipi Lengkap & Petua Yang Padu

Ayam Pandan Air Fryer, Aroma Yang Memikat Selera