Bihun goreng Singapore guna rempah sup? Ha jangan ingat rempah sup hanya untuk masak sup semata-mata, untuk buat bihun goreng pun boleh.

Rasanya memang sedap dan cukup rasasebab menurut empunyai resipi, bihun goreng Singapore yang dimasak cara ini dapat permintaan ramai hingga jadi jualan.

Tak rugi cuba kerana hidangan ini sesuai dimakan bila-bila sama untuk sarapan, minum petang, menu potluck pun boleh.

Resipi Bihun Singapore Guna Rempah Sup

 

Ads

Bahan-bahan

Sebungkus bihun -rendam dulu
Bawang merah dan bawang putih -dikisar
Minyak untuk menumis
Isi ayam -dipotong kecil
Rempah sup -3 sudu besar
Serbuk lada putih -secukup rasa
Serbuk lada hitam -secukup rasa
Sayur-sayuran ikut suka (carrot, sawi, tomato lagi sedap)
Hiasan -cili merah, daun sup, telur gulung atau telur cincang

Bihun Goreng Singapore Sedap, Tambah Rempah Sup

Cara memasak

1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

2. Masukkan rempah sup, tambah air sedikit dan biarkan rempah masak betul-betul.

3. Masukkan isi ayam dan carrot, biarkan sampai ayam masak sempurna.

4. Perasakan dengan serbuk lada putih dan lada hitam.

5. Masukkan bihun yang dah direndam. Kalau tak nak rendam, boleh lebihkan air dan masak bihun terus dalam rencah sampai air kering.

Ads

6. Gaul rata supaya rencah sebati dengan bihun.

7. Masukkan sayuran lain seperti sawi dan tomato kalau suka.

8. Akhir sekali, taburkan cili merah, daun sup, dan hidang bersama telur gulung atau telur cincang serta cili kicap.

Ads

INFO
Jika rempah sup yang digunakan sudah bergaram, tak perlu tambah garam. Jika kurang masin boleh tambah.

Kredit resipi & foto: Nurrussaadah Mohd Azila

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI