Bagi penggemar sajian Nasi Ayam, Bihun Sup, Bubur Nasi dan Spageti Carbonara, boleh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Sangat mudah, ringkas dan sedap. Tentunya membuka selera bagi yang mencubanya. Bagi ibu-ibu yang sibuk, keempat-empat resipi ni memang sesuai disediakan kerana sebahagian dari bahan-bahan asasnya boleh disediakan awal dan boleh menjimatkan masa. Menarik kan? Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah. Selamat mencuba.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF: Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Bila nak masak tomyam, mestilah kena ada pes. Tapi macam mana pula bila nak masak, tapi pes tomyam pula habis. Nak keluar ke kedai semata-mata nak beli satu barang, agak kurang rajin. Jadi, cuba buat tomyam tanpa pes ni. Rasanya sedap dan lebih senang nak masak. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Biasa buat carbonara tak pedas. Rasa macam tak ‘kick’ kalau kurang pedas. Resipi ini diolah mengikut tekak orang melayu yang suka pedas.
Bahan carbonara 1 tin prego carbonara Chicken mushroom soup campbell Ayam bahagian dada-cincang Bebola daging boleh tengok gambar yang ni sedap
Cili api -segenggam kisar sama dengan 1 bawang besar atau 2 labu dan bawang putih 4 ulas anggaran je 1 atau 2 sudu lada hitam kisar 2 labu bawang besar- potong dadu
Cara memasak: 1.Tumis bawang potong dadu dengan ayam kisar sampai bawang layu dan naik bau. Angkat dan toskan. Ketepikan. 2.Tumis bahan kisar dengan minyak,jangan lupa. Dah naik bau, masukkan bawang yang digoreng bersama ayam kisar. 3.Masukkan bebola daging 4.Kemudian masukkan Prego dan chicken mushroom soup. 5.Masukkan garam dan kiub ayam(optional) atau perasa jika mahu. 6.Tambah air sikit kalau pekat sangat. 7.Nak tambah sayur apa pun boleh. Siap untuk dihidang.
*Jangan lupa rebus spageti dulu.Makan dengan roti pun sedap. Kredit : Ummi Aqil Fauziah Yusof
Tekak dah bosan dengan nasi dan lauk pauk. Teringin pula nak merasa mi rebus. Mi rebus ni kesedapannya pada kuah dengan menggunakan keledek dan udang kering. Memang menggamit rasa. Letak tauhu dan limau kasturi sebagai pelengkap rasa.
MI REBUS ASLI JOHOR
Bahan-bahan:
2 kilo mee kuning-dicelur
1/2 kilo daging- dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek -direbus dan dikisar
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih -dikisar
3 biji bawang merah – dikisar
1 inci halia -dikisar
1/2 cawan udang kering -dikisar
3 batang serai -dititik
1 inci lengkuas – dititik
5 sudu makan rempah kari daging
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan taburan:
Tepung udang kering
1/2 cawan udang kering -dikisar
80gm tepung gandum
¼ sudu teh serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
BAHAN HIASAN:
Tauhu yang digoreng -dipotong kecil
Daun sup -dimayang
Bawang goreng
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau- dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau kasturi- dibelah dua
Cara-cara untuk buat tepung udang kering:
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk buat kuah:
1.Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
2.Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
3.Masukkan rampah kari kacau rata
4.Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
5.Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
6.Hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.