Bihun goreng memang jadi kegemaran ramai. Dapat pula bihun goreng yang enak rasanya. Terkenang zaman atuk nenek kita dulu, masak simple seperti bihun goreng ni memang bertambah makan. Mungkin air tangan orang lama lain macam sedapnya. Jom kita cuba resepi yang dikongsikan oleh Mohd Shukur Mohd Shukur ni. Khabarnya ia juga resepi dari arwah tok neknya. Jomlah kita cuba
BIHUN GORENG UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
1 paket bihun (rendam air biasa)
1 paket kecil udang kering
3 biji bawang rose*
2 ulas bawang putih*
4 biji cili kering*
Belacan bakar (sikit saja)*
Asam Jawa (Agak besar duit 20 sen)*
12 sudu teh gula
2 sudu teh MSG
½ sudu teh × 7
1/2 sudu teh serbuk kunyit*
Ads
CARA MEMASAK:
Bakar belacan.
Kisar bahan yang bertanda*sampai hancur (air jangan banyak)
Goreng udang kering dalam minyak. Bila agak masak, masukkan bahan-bahan kisar tadi. Tumis sampai naik bau.
Masukkan perasa, tumis seketika lagi. Bila nampak pecah minyak baru masukkan bihun.
Kacau sebati bihun, buka api slow untuk dapatkan hasil bihun tak hancur. Biar bihun jadi lembut sendiri. Kalau perlu hanya masukkan sedikit air. Nak tahu bihun dah masak elok, kita akan nampak asap di permukaan atas bihun.
Nak masak apa hari ini, asyik nasi aje bosan gak. Jom goreng kuew teow atau nak masak berkuah pun best gak.Kuey Teow ni memang sedap kalau masak taruh kicap kan.
Jom kita cuba tiga resipi ini… Adik-adik dan anak-anak pun boleh cuba belajar masak resipi kuew teow ini senang aje.
KUEY TEOW LADNA
Bahan-bahan :
4 paket kuey teow (leraikan)
2 sudu sos tiram
1/2 cawan kicap lemak manis
1 sudu sos ikan
Sedikit air
Bahan Kuah:
6 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan isi ayam hiris
1 cawan daging (dah direbus empuk dan hiris)
1 paket serbuk mee sup
Air secukupnya (dalam 3 ke 4 cawan)
2 biji telur
2 sudu sos ikan
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Sayuran pilihan (cendawan hitam yang direndam sampai kembang dan digunting, kailan, kobis cina, carrot dan cendawan enoki)
3 ke 4 sudu tepung jagung bancuh dengan 1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula buat kuey teow dulu. Panaskan kuali, masukkan semua kuey teow. 2. Gaul kicap, sos tiram dan sos ikan dan tuangkan kedalam kueyteow. Kacau guna api kecil sampai semua sebati dan hampir masak. 3. Tutup api, angkat.
4. Sekarang buat kuah. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga keperangan dan naik bau. 5. Masukkan ayam dan daging. Kacau. 6. Masukkan air. Tambah serbuk mee sup, carrot dan batang kailan.
7. Perasakan dengan sos ikan. Kacau dan biar mendidih. 8. Masukkan cendawan hitam. Kacau. 9. Bila semua sudah mendidih, masukkan kailan dan kobis cina yang dipotong. 10. Tambahkan telur. Kacau perlahan. 11. Masukkan air tepung jagung dan kacau sampai pekat dan mendidih. Tutup api. 12.Tuang kuah atas kuey teow. Makan dengan cili potong dan sos ikan. 13. Siap.
Kredit: Kuali Mama
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
by sue
BAHAN-BAHAN : (A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
(B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
minyak secukupnya untuk menumis
(C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis – Sue tambah
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang – Sue tambah
1 sdm sos cili – Sue tambah *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA MEMASAK : 1) Tumis bahan (B), bawang dahulu sehingga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna. 2) Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering. 3) Kemudian masukan bahan (C) dan goreng lagi sehinnga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api. *Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teaw tidak hancur*
kredit: Sue FB :Pesan Bonda
KUEY TEOW TH’NG..
BAHAN-BAHAN :
Bahan sup ayam :
Isi ayam dan rangka ayam
Bwg putih 4biji(ketuk)
Halia 3 inci(ptong nipis)
Sengkuang 1biji kecil@gula batu(ptong nipis)
Kiub pati ayam (2 kiub)
4 sekawan
Fish ball n fish kek
Garam
5 sudu minyak bawang butih goreng
CARA-CARA MEMASAK : 1. Rebus semua bahan di atas sampai masak dan angkat tos kan isi ayam, fish boll n fish kek.. Biar kuah dgn api perlahan selama 10 minit siap.
Bahan hiasan :
Isi ayam koyak nipis
Fish kek n fish boll potong nipis
Daun sup dan daun bwang
Taugeh mentah
Bawang putih goreng
Kuey teow kecik @ besar
Bawang putih goreng 2. 4 labu bwg putih potong dadu klu malas tumbok ja.. Goreng dgn minyak banyak sampai garing siap.
Bahan cabai kicap:
Cili padi 1 gengam
Bawang putih 4 biji
Limau 2 biji
Kicap manis
Sedikit belacan
CARA MEMASAK : 3. Goreng semua bahan diatas separuh masak masak dan kisar , dah siap
Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk, kita ubah selera dengan soto ayam pasti sekeluarga suka. Apa yang penting sekeluarga bakal kenyang dari air tangan anda.
SOTO AYAM & BERGEDIL
Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit 1 sudu teh
2 batang serai
1 inci lengkuas
Bahan-bahan ini semuanya dikisar halus. Untuk serai tu terpulang kalau nak kisar sekali boleh nak titik aje pun boleh. Kalau kisar ambil bahagian perdu serai yang putih sahaja. Kalau nak kisar sekali serai tu, guna dua batang sahaja pun cukup.
Bahan tumis:
Kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
1 peket kecil rempah kurma 1 bunjut Sup bunjut
Bahan lain:
1 ekor ayam – potong 4
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
2 kiub ayam
Cara memasak:
1.Mula-mula panaskan minyak. 2.Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, tumis hingga harum. 3.Kemudian masukkan bahan yang dikisar halus. 4.Masukkan rempah kurma. 5.Masak hingga garing dan terbit minyak ( rempah kurma kena masak lama) 6.Kemudian masukkan air secukupnya. 7.Biarkan air mendidih.Bila dah didih, masukkan sup bunjut, ayam dan kiub ayam.Biarkan kuah mereneh 8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 9.Angkat ayam dan toskan. Ayam kemudian digoreng. Kemudian siat-siat halus. 10.Baki kuah tambahkan air. Biarkan didih 11.Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.
12.Keluarkan ayam dan toskan. Ambil sedikit ayam untuk dibuat begedil ayam. 13.Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan.Kemudian bolehlah disiat halus.
14.Dah siap kuah soto.
BERGEDIL DAGING
4 biji kentang
200 gm daging cincang
Cara membuat:
1.Kupas kulit kentang dan potong bulat nipis. 2.Kemudian goreng sampai masak. 3.Angkat, toskan minyak dan tumbuk lumat. 4.Daging pun digoreng sekejap. 5.Angkat dan tumbuk lumat.
1 pokok daun sup – cincang halus
1 pokok daun bawang – cincang halus
bawang merah – cincang halus
bawang goreng
dua biji kuning telur – putih telur untuk celup sebelum begedil di goreng
1 sudu besar perencah sup
2 biji putih telur
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali putih telur. 2.Perasakan dengan garam. 3.Bulat-bulatkan. 4.Celupkan dalam putih telur. 5.Goreng dalam minyak panas hingga masak. 6.Sedia dihidangkan
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:
15 tangkai cili padi
6 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
secubit garam
2 biji limau kasturi
Cara memasak:
1.Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layur. 2.Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam. 3.Kisar halus. 4.Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.
Soto ni dimakan bersama nasi himpit,taugeh, ayam yang di siat-siat halus,daun sup dan daun bawang dihiris,kacang goreng,bawang goreng,bergedil dan sambal kicap