Bukan donut biasa-biasa, untuk kamu yang suka makan donut wajib cuba resipi ni. Namanya BOMBOLINI NUTELLA yang tengah viral sekarang orang sibuk buat malah ada buat untuk di jual. Yelah kalau beli mahal harganya sebiji RM4, tak cukup sebiji apa kata kamu cuba sendiri resipi yang dikongsikan ini.

BOMBOLONI NUTELLA

Resipi untuk setengah doh:

IKLAN
  • 225g tepung high protein
  • 6g yis
  • 55g castor sugar
    (campurkan sebati semua bahan diatas)
  • 120ml fresh milk sejuk
  • 1 egg grade A
    (campurkan2 bahan basah ini)
  • 55g butter / margerine
    Secubit garam

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Masukkan sikit demi sedikit wet ingredient dalam dried ingredient sambil uli. Uli sampai sebati & bergumpal.
  2. Masukkan butter & garam. Uli sampai tak melekat kat jari. Nak tau dough dah ready ke belum, bila tarik dough sampai nipis tu tak koyak/elastik. Saya just guna hand mixer je guna hook dalam 30-40min macam tu.
  3. Tutup dough dengan plastic dalam 30min pun ok.
  4. Bila dah kembang double size, tumbuk dough bagi keluar angin. Nipiskan & turap dengan acu.
  5. Goreng dengan api paling low. Jangan bolak balik selagi 1 side belum tukar warna coklat.
  6. Bila donat dah suam, golek atas powdered sugar / gula castor + cinnamon. Sedap oouhh wangi2. Pastu cocok lubang guna straw. Saya guna cake tester jurr sebab straw nak HARAM dah kan😂 pastu barula picit nutella dalam tu.

IKLAN

 

Kredit resipi: Aqel Orked