Memang berbaloi kalau buat kek untuk hidangan raya tapi dalam masa yang sama kalau dapat berkongsi kek dengan jiran tetangga dan sanak saudara lagi meriah. Resipi ni boleh buat sampai 3 adunan jadi boleh lah buat berbekas-bekas memang sedap dan jimat masa! Selamat mencuba.

 

Bekalan untuk seminggu, buat 3 adunan dapatlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tu pun ada lebih lagi 1 cawan nii. Dah biasa makan benda sama beminggu berbulan, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol dan bajet membeli. Makan panas pun sedap, sejuk dari fridge pun sedap, buat simple  jerrr…..

 

RESIPI SUNQUICK MOIST CAKE

Berbaloi 1Kg Tepung Untuk 3 Adunan, Boleh Dapat 9 Bekas Kek Sedap Yakmat!

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
    * satukan ketiga2 bahan, gaul2kan sekejap & ayak.
  • 4 biji telur A @ 5 biji telur B
  • 2 sudu makan parutan kulit buah sunkist
  • 1/2 cawan sunquick (perisa OREN)
  • 2/3 cawan gula
  • 2/3 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan minyak sayur @ minyak masak
  • 1 cawan air panas
  • sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren.
    * boleh kurang @ lebihkan sesudu dua gula @ susu jika nak lebih @ kurang manisnya.

CARA MEMASAK:
* Setelah pecah telur, buangkan tali pusatnya supaya kek tak hanyir, so tak guna esen vanilla puntak pe
– Pukul telur dan gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
* Jika adunan pekat atau berat untuk dipukul boleh selang selikan tepung dengan minyak yer. Buat hingga habis minyak & tepung.
– Tambahkan susu pukul kejap pastu tambah air panas, pukul lagi hingga adunan kelihatan licin & tidak berketul. Terus campurkan sunquick, pukul lagi hingga sebati & adunan pun kelihatan mula kembang naik dah time nii.
– Akhir sekali letakkan parutan kulit sunkist jg pewarna. Pukul sekejap hingga warnapun sekata dan dah boleh mula mengukus @ pun dibakar.

* Sukatan satu adunan di atas untuk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)

IKLAN

* UTK DIKUKUS:
Jika guna tupperware plastik tahan panas macam gambr nii boleh terus tuang & kukus dengan api besar leibh kurang 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus).
* UTK DIBAKAR:
Alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray k

IKLAN

 

Kongsi resipi: Nurazlina Azlin‎

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI