Menu sarapan apa yang mudah nak sediakan dan anak-anak pun suka. Boleh cuba buat bebola kentang berkeju ni. Makan panas-panas memang laying. Tambah pula di dalamnya diletakkan keju mozzarella. Gabungan kentang dan keju mozzarella memang kenyang hingga tengah hari.
BEBOLA KENTANG BERKEJU
Bahan-bahan:
5 biji kentang
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
5 sudu makan tepung jagung
Mozarella-potong dadu
Blend halus bahan di bawah:
1 cawan serbuk roti
½ cawan serbuk cheese
Kisar halus dan tuang dalam bekas,ketepikan dulu
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Mayonis
Sos cili
Cara membuat:
1.Kupas kulit ubi kentang.Rebus hingga empuk.Lenyek halus.
2.Masukkan gula,garam dan tepung jagung.
3.Uli sebati hingga tak melekat dekat tangan.
4.Mozarella,potong dadu besar ibu jari.
5.Bulatkan doh.Leper dan letak inti mozzarella.Tutup dan bulatkan.Buat hingga habis.
IKLAN
6.Kemudian gaul dalam tepung jagung hingga rata.Buat hingga habis.
7.Kemudian pecahkan telur.Pukul manja.
8.Masuk satu persatu doh yang digaul dengan tepung jagung tadi ke dalam telur.
Sesekali mengembalikan nostalgia lama apa salahnya. Nak balik kampung pun entah bila. Jadi nak ubat kerinduan , jom kita buat kuih lejen ni. Sambil menggentel, boleh buat senaman tangan juga. Kalau suka pedas boleh tambah cili kering dalam adunan. Buat kuih siput ni elok ramai-ramai barulah tak mengantuk.
Bahan-bahan: 1 ½kg tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 6 sudu penuh marjerin-BELI ONLINE DI SINI 1 senduk sederhana minyak panas 6 sudu tepung serbaguna spicy bestari(kalau nak pedas boleh tambah cili kering) *1 biji atau lebih bawang besar *sedikit ikan bilis *daun kari Air untuk bancuhan Sedikit garam, perasa dan daun kari untuk goreng
Cara membuat:
1.Kisar bahan * gaul tepung dengan tepung serbaguna, marjerin, garam, perasa dan bahan kisar. 2.Gaul rata dan tuang minyak panas.
3.Kacau dengan sudu kemudian uli macam kulit karipap. Jangan terlalu keras nanti susah nak gentel.
4.Dah siap bolehlah menggentel ,kemudian goreng.
5.Dah hampir garing bolehlah masukkan daun kari. Siap
Kredit: Normy Armila
Dah fikir apa kudapan minum petang? Buat crab stick ni memang berebut makan. Biasa crab stick ni kita letak dalam sup, nah boleh cuba resipi yang mudah ni. Sedap ni kalau makan waktu malam sambil layan drama.
CRAB STICK
Bahan-bahan:
Jejari ketam
Telur
Tepung rangup
Sedikit garam
Lada sulah
Brokoli
Oregano
Cara membuat:
1. Sediakan telur, gaulkan tepung rangup bersama. (tidak terlalu pekat, tidak terlalu cair) 2. Masukkan sedikit garam dan lada sulah. 3. Siapa nak letak sayur sikit tambah brokoli yang dicincang.
4. Menyadur dan menggoreng, warna kuning rangup yang cantik, selesai. 5. Elok tabur oregano,tambah wangian
Menu sampingan yang ringkas dan sedap, rasa pedas lemak untuk idea menu berbuka, melengkapkan hidangan makanan di meja utama. Sedap juga makan begitu sebagai snek ringkas.
TEMPE TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang putih – cicang halus
2 tangkai cili kering – potong kecik2 atau boleh tukar cili padi
2 tangkai daun kari
Sepeket tempe – goreng tanpa garam
2 sudu makan susu cair
1 biji telur masin- untuk sepeket tempe
1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
1. Hancurkan telur masin yang siap direbus. Boleh guna kuning telur sahaja dan kalau tidak mahu membazir boleh guna putih telur sekali.
2. Panaskan satu sudu mentega atau boleh gunakan minyak.
3. Masukkan cili kering, bawang putih dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
4. Masukkan telur masin yang sudah dihancurkan tadi dan susu cair. Terpulang pada citarasa anda jika hendak rasa leboh krim boleh lebihkan.
5. Akhir sekali masukkan tempe yang sudah digoreng.