Bebola keledek nampak seakan donat ball, tapi rasanya memang memang berbeza. Ada rasa lemak dari keledek dan tekstur yang rangup.
Bila digaul dengan gula halus lagi sedap rasanya. Kalau dihidang waktu moreh atau selepas tarawih boleh ralit makan sambil bersembang. Boleh cuba malam ini jika keledek memang dah ada di dapur, membuatnya mudah saja.
Cara buat bebola keledek rangup
Ads
Bahan-bahan bebola keledek rangup
500 gram keledek oren -dibersihkan
125 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit majerin
Sedikit garam
Gula kastor secukupnya
Cara membuat
1. Rebus keledek yang sudah dibersihkan hingga empuk. Kemudian tos seketika.
2. Sewaktu keledek masih panas lenyek keledek hingga hancur. Gaul sekali dengan garam. Selepas hancur dan biar kan seju.
3. Selepas keledek sudah sejuk baru baru campur tepung dan baking powder yang telah diayak. Gaul sebati hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
4. Ambil sedikit majerin dan uli sebati. Marjerin ini berfungsi untuk garing dan licinkan kulit bebola keledek nanti.
Ads
5. Seterusnya bolehlah bentukkan. Ambil sedikit doh dan buat bulan sebesar guli hingga selesai semua doh.
6. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng hingga kuning keemasan.
Taburkan dengan gula kastor sewaktu bebola keledek masih panas. Terus hidangkan.
Teringin makan murtabak mi segera? Hari ni jom kita buat sendiri kat rumah, senang sesangat rupanya. Orang-orang bujang mesti suka ni, bahan asasnya hanya mi segera, telur. Isi ayam dan sayur hanya sebagai tambahan je.. Kalaua nak tahu macam mana masak ini DIY yang Rasa kongsikan dengan korang semua.
MURTABAK MI SEGERA
BAHAN-BAHAN:
1 paket mi segera kari | celur dan toskan
2-3 biji telur | ikut suka
1 biji bawang besar | potong dadu
Sedikit kubis | hiris halus
Sedikit lobak merah | hiris halus
Sedikit isi ayam | rebus dan carik-carik
2 bijicili padi | hiris halus
Sedikit garam | jika kurang masin
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Masukkan mi segera di dalam mangkuk bersama hirisan sayur-sayuran dan cili.
LANGKAH 2: Masukkan pula hirisan bawang besar dan dan ayam isi yang telah direbus.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk lain kemudian campurkan dengan serbuk kari mi segera dan kacau sebati.
LANGAKAH 4: Tuangkan di dalam mangkuk campuran mi segera dan sayur-sayuran. Kacau rata.
LANGKAH 5: Kacau sebati supaya telur sekata.
LANGKAH 6: Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian masukkan campuran mi segera. Goreng hingga masak.
Anda penggemar sajian kuih muih tradisional? Salah satu yang mudah, sedap dan boleh cuba buat hari ini adalah Kuih Puteri Mandi ini. Ia merupakan salah satu kuih tradisional popular kegemaran ramai terutamanya penduduk Pantai Timur. Sangat mudah cara pembuatannya. Saudari Aliyaisma Ariffin ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH PUTERI MANDI SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN DOH:
2 1/2 cawan tepung pulut – beli online disini 1/2 cawan tepung beras – beli online disini Air dicampur dengan pewarna hijau secukupnya (kalau nak guna air kisaran daun pandan pun boleh)
BAHAN INTI KELAPA:
1 cawan air 2 ketul gula melaka bersaiz besar – beli online disini 2 helai daun pandan 1 cawan parutan kelapa muda
CARA MEMASAK:
1.Untuk membuat doh, satukan semua tepung dan masukkan air dengan secukupnya. Sukatan air hanyalah hingga mendapat bentuk doh yang elok dan tidak melekat di tangan.
2. Cubit doh, bulatkan ikut saiz sebesar ibu jari dan tekan dibahagian tengahnya. 3. Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan doh-doh tepung yang telah dileperkan tadi. 4. Masak hingga doh timbul di permukaan air. Angkat dan toskan.
5. Untuk hasilkan inti kelapa, masukkan air ke dalam kuali dan didihkan. 6. Masukkan gula melaka. Kacau sehingga hancur sebati. 7. Masukkan juga daun pandan untuk bau yang lebih harum. 8. Seterusnya masukkan parutan kelapa muda dan kacau sebati dalam cairan gula melaka tadi.
9. Bila inti kelihatan sempurna, masukkan adunan pulut yang telah dimasak dan di toskan tadi. Gaul sebati. 10. Kuih Puteri Mandi sedia untuk dinikmati.
Panas panas begini nikmatnya dapat makan cendol. Selain itu korang boleh juga menjadikan cendol sebagai lepat. Lemak dan manis , lembut jer rasa di tekak.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung jagung
3 sudu besar tepung hon kwee
1 cawan gula
5 setengah cawan santan
Sedikit garam
*1 paket kecil cendol (toskan airnya) dan asingkan dlm bekas
Cara memasak:
Satukan semua bahan kecuali cendol dlm periuk dan masak atas api …masak guna api kecil sahaja..kacau sesekali utk mengelakkn bergumpal..kacau sehingga likat dn pekat sedikit dn masukkan cendol..kacau perlahan2 sekejap dan matikan api..msukkan adunan dlm daun pisang..dah siapp😉😉