Dah puas makan rendang dan nasi impit sepanjang raya ni. Tekak teringin pula kuih muih yang manis dan rasa lembut di tekak. Sape suka donut ? Kadang-kadang beli rasanya tidak seperti yang diharapkan. Keras kejung. Ni min kongsi resipi cara membuat donut gebu gebas.
DONUT
Bahan-bahan:
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pkt
2 sudu besar gula halus
Cara memasak:
1.Gaul bg sebati pkai sudu je..
2.Dah sebati masuk tepung 3cawan stgh n mauripan, 3sudu kecik.gaul sebti.. Terus tuang air suam..air suam ni agak2 je.uli samp jdi doh.doh
JGN keras sgt ye…dh siap doh..perap stgh jam..ttup…
3.Slpas stgh jam.pastikan adunan naik 1x ganda ye.pastu bLh Lah uLi doh samp Licin.baru Lah dicanaikan n boleh lah terap dgn acuan donut..nak Canaikan jgn Nipis sgt Ye..biar tggi sikit…baru donut nampak montoks gitew..Pastikn sblm susun dont tabur tepung ye kt dulang..nnt nk angkt melekt plk
4.Biar 5mnt ke 8mnt..atau tgk die dh kmbg sikit..blh lh goreng..api slow…dh siap goreng tabur gula..
*GuLa..sya pkai gula pasir je..bland bg halus..
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Talam cendol mudah tanpa telur ini memang lebih mudah dan cepat siap. Resipi asal ada menggunakan telur, tepung beras dan tepung jagung. Tapi ini versi mudah dan nak cepat siap.
Boleh ikut saja resipi daripada Mariana Zainal ini ye.
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Bahagian Bawah:
260 gram gula merah cap bintang
120 gram gula pasir
900 ml air
2 helai daun pandan (simpulkan)
(Masak semua bahan di atas hingga larut kemudian ambil cuma 700 ml air gula, tak perlu sejukkan)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
20 gram tepung ubi
200 ml santan pekat – boleh beli online di sini
2 cubit garam – boleh beli online di sini
(Satukan bahan-bahan ini dengan 700 gram air gula tadi dan kacau rata.Tapiskan)
Bahan Bahagian Atas:
Cendol (tapis buang airnya)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
30 gram tepung ubi
600 gram air
300 gram santan pekat – boleh beli online di sini
2 sudu besar gula – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu teh garam (rasa dulu ya jika kurang boleh tambah..Lagi sedap kalau rasanya masin-masin sikit)
(Satukan semua bahan kecuali cendol..kacau sebati dan tapiskan)
Cara Memasak Talam Cendol Mudah Tanpa Telur:
Untuk masak bahagian bawah, panaskan kukusan hingga air mendidih. Guna api sederhana perlahan.
Sapu minyak dan lapik plastik dalam Loyang (saiz 10×10). Jika guna acuan lompang (boleh beli online di sini) sapu minyak pada tiap Loyang. Tuang bancuhan bahagian bawah dalam loyang. Kkus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Untuk masak lapisan atas, buka tudung kukusan. Biarkan seketika dalam 3 minit. kukus tanpa penutup. Cucuk-cucuk bahagian gula merah guna garfu. Masukan cendol dan tuang bancuhan bahagian atas. Kukus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Buka tudung kukusan dan kukus selama 5-7 minit untuk hilangkan air di permukaan talam cendol. Biar betul-betul sejuk baru boleh potong guna pisau plastik. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Turun Temurun, Enaknya Kuih Peria Putar Guna Daun Pinang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Sayur Lemak Putih Paling Sedap & Ringkas, Rugi Kalau Tak Pandai Masak Ni.
Asyik dengan menu lauk pauk, ini RASA kongsikan dua menu sayur kampung yang dari dulu sampai sekarang diminati. Ia tidak pedas dan sesuai juga untuk anak-anak. Kepada sesiapa yang ingin mencuba ini resipinya, sangat mudah disediakan tak sampai 20 minit ye…
KUBIS BULAT MASAK LEMAK PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 350gm kubis |dihiris nipis
- 1 ulas bawang merah | dihiris
- 1 ulas bawang putih | dihiris
- 1 biji cili merah | dihiris
- 1 biji cili hijau | dihiris
- 10gm suhun | direndam
- 10gm fucuk |direndam
- 1 helai daun kunyit | dihiris
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Campurkan air bersama santan dan panaskan menggunakan api sederhana.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, cili dan daun kunyit. Biarkan mendidih.
3. Seterusnya masukkan kubis yang telah dihiris nipis. Masak sehingga lembut.
4. Akhir sekali, masukkan suhun, fucuk dan sedikit garam. Kacau sekata dan biarkan mendidih seketika.
5. Sedia untuk dinikmati.
PUCUK MANIS KELEDEK MASAK LEMAK PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 450gm pucuk manis
- 2 biji keledek |potong kiub
- 1 biji bawang merah | dihiris
- 1 ulas bawang putih | dihiris
- 1 biji cili merah | dibelah dua
- 1 biji cili hijau | dibelah dua
- 1 helai daun kunyit | dihiris
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Campur air bersama santan dan panaskan di dalam periuk.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, cili merah, cili hijau dan daun kunyit.
3. Apabila mendidih, masukkan keledek dan biarkan sehingga lembut.
4. Kemudian masukkan pucuk manis dan perasakan dengan garam secukupnya. Bairkan sayur masak sepenuhnya.
5. Sedia untuk dinikmati.
Wajik Sirat Manisan Tradisi Orang Jawa, Mudah Je Nak Buat
Pernah makan jenang kerisek atau wajik sirat? Kalau di Selangor, biasa dijumpai di meja-meja kenduri kahwin orang-orang Jawa.
Kalau teringin nak makan, boleh buat versi kurang manis (bukan versi kenduri) ini dengan resipi yang dikongsi Cik Siti Abu Sujak.
Bukanlah embah (atok/nenek) sangat kan kalau kurang manis ni. Sebab embah-embah yang dulu-dulu selalu buat kuih ni manis macam dodol tu. Jadi kuih tahan lama sikit.
JENANG KERISEK/WAJIK SIRAT
BAHAN-BAHAN:
300g beras pulut – beli online di sini
300ml santan – beli online di sini
100g gula merah (kalau ada gula kabung lagi sedap) – beli online di sini
50g gula perang (boleh je guna gula putih) – beli online di sini
Sedikit garam (optional)
1 cawan air panas (sebab macam tak berapa cukup air santan tu)
Daun pandan
Kelapa parut | disangan (optional, saja letak)
TONTON Lasagna Lemang Kari Ayam | Dapur Rasa Live
TONTON Kue Teow Goreng | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Basuh beras pulut, toskan dan jemur hingga kering.
2. Sangan (sangai) pulut hingga kekuningan. Kemudian kisar halus. Asingkan sedikit untuk dibuat bedak dodol nanti.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Masak santan, gula, garam dan pandan hingga mendidih.
4. Jika nak letak kelapa sangan, masukkan dulu dan kacau-kacau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Masukkan pulut kisar dan kacau sebati hingga likat dalam 15 min. Kalau pulut nampak belum masak elok, tuang sedikit demi sedikit air panas dan kacau. Saya tutup sebentar, biarkan dengan api kecil (boleh tengok video DI SINI)
6. Matikan api dan boleh masuk ke dalam bekas. Tekan-tekan sampai nampak kemas. Taburkan bedak pulut kisar yang diasingkan tadi. Siap!
7. Potong bila dah sejuk.
Kredit resipi: Cik Siti Abu Sujak
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: