Menu bakeri dan pasteri dari Hotel Armada PJ kali ini cukup istimewa. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru.

Ni min kongsikan 2 daripada resipinya, Lemon Meringue Tart dan Pistachio Biscotti. Kalau tart rapuh dan lembut, bicotti sejenis biskut berasal dari Itali ni pulak garing dan ringan.

Cuba tengok 2 resipi, ni ringkas aje bahannya…

1. LEMON MERINGUE TART

BAHAN-BAHAN :

Bahan untuk kulit (sugar dough) :

  • 125gm mentega
  • 125gm gula
  • 50gm telur
  • 250gm tepung gandum
  • 3gm garam
  • 1gm esen vanila

Bahan untuk inti lemon :

  • 220gm gula
  • 200gm telur
  • 1 biji lemon | diambil jusnya
  • 260gm mentega

Bahan ‘topping’ meringue:

  • 50gm telur putih
  • 100gm gula halus

CARA MEMASAK :
Cara buat inti lemon :
1. Didihkan gula dan jus lemon, api perlahan dan kacau
2. Tuangkan larutan jus lemon yang mendidih tadi ke dalam telur. Biarkan sehingga menjadi pekat.
Cara buat meringue (topping):
3. Masukkan putih telur dengan gula ke dalam mangkuk, pukul sehingga adunan seakan-akan berkilat dan pastikan pukul telur putih dengan kecepatan sederhana dalam ‘mixing bowl’
Cara masak lemon meringue tart:
4. Campurkan tepung, gula mentega dan garam, gaulkan hingga sebati
5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur dan adunkan sehingga menjadi doh.
6 .Masukkan ke dalam acuan tart, tekan dan ratakan doh dan di sekeliling acuan.
7. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar dalam 15 minit.
8. Tuangkan inti lemon ke atas pai lalu hiaskan dengan meringue.
9. Siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pencuci Mulut
Keistimewaan : Gabungan rasa masam dan manis yang enak

Info Chef : Bakar kulit tart tidak melebihi 15 minit. Pembuatan pastri tart dan inti yang sedap kunci kelazatan pai

2. PISTACHIO BISCOTTI

BAHAN-BAHAN:

  • 3 biji telur
  • 200gm tepung gandum
  • 140gm gula
  • 3gm tepung penaik
  • 150gm kacang pistachio | panggang

CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan

Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup

Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup  kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh

TERIMA KASIH : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Selangor Darul Ehsan,Petaling Jaya, Selangor .  www.armada.com.my