Ayam vanggey, merupakan antara menu yang cukup digemari oleh semua tidak kira Melayu, Cina atau India. Kali ini, kami akan kongsikan resipi istimewa ayam vanggey yang telah dikongsi oleh Rani Genga. Memang sedap hingga menjilat jari! Selamat mencuba.

RESIPI AYAM VANGGEY

 

BAHAN-BAHAN:

  • 8 ketul ayam
  • Bunga cengkih
  • Bunga lawang
  • Buah pelaga
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 biji bawang besar – kisar
  • 3 ulas bawang putih – kisar
  • Segenggam cili api
  • Halia – tak perlu buang kulit
  • 2 batang serai
  • 6 tangkai cili kering
  • 4 sudu besar kicap pekat manis
  • Garam secukup rasa

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Bersihkan ayam. Letak serbuk kunyit dan garam pada ayam dan gaul sebati. Kemudian goreng ayam setengah masak.

 

2. Kemudian, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan kisar bersama serbuk kari dan serbuk cili sehingga naik bau.

IKLAN

 

3. Tambahkan sedikit air jika bahan tumisan terlalu kering.

 

4. Selepas tumisan naik bau, masukkan ayam goreng separuh masak tadi. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

IKLAN

 

5. Masukkan 2 sudu besar serbuk kari ayam.

 

6. Masukkan 1 sudu besar serbuk cili kering.

 

7. Masukkan air secawan.

IKLAN

 

8. Masukkan 6 sudu besar gula merah dan juga garam.

 

9. Masak sehingga pecah minyak dan masukkan daun kari. Siap!

 

Kredit Resipi & Foto: Rani Genga

Anda Juga Boleh Cuba Resipi Ini: