Hanya sekali masak semua bahan untuk hidangan yang lengkap. Sesuai untuk mereka yang malas untuk masak lauk lebih.

AYAM PAPRIK MARVELLOUS
BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping dada ayam -dihiris nipis
  • 4 biji cili padi -dihiris
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 ulas bawang merah – dihiris
  • 1 bawang besar -dihiris memanjang
  • 2 ulas bawang putih -dihiris
  • 1 biji cili merah -dihiris serong
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1/2 inci halia -dihiris halus
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit garam
  • Sedikit kicap manis

 


BAHAN-BAHAN SAYUR

  • 2 biji putik jagung -dihiris
  • 2 tangkai kacang panjang -dihiris pendek
  • Sedikit bunga kobis -dipotong kecil
  • 1/2 batang carrot – dihiris memanjang
  • Sebatang serai yang diketuk

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng hirisan ayam hingga warnanya bertukar menjadi keputihan. Angkat dan toskan.

IKLAN

2. Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia dan bawang putih hingga harum. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.

 

3. Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram dan sos tomato, kemudian kacau rata.

IKLAN

4. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata.

5. Masukkan cili padi, cili merah, serai, air dan daun limau purut. Gaul.

6. Masukkan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata.

IKLAN

7. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang dihiris tadi ke dalam kuali serta bawang besar.

8. Masak sehingga sayur agak empuk.

9. Akhir sekali, bila dah masak. Angkat dan hidangkan bersama-sama nasi suam panas.

Info: Boleh tukar atau tambah dengan sotong, udang, lala , daging dan sebagainya.


Kredit: Maslinda Kamaruddin