
Ayam masak taucu pedas, mudah nak disediakan dengan hanya gaul sebati bahan-bahan dan kukus. Resipi orang teow chew versi halal dan sihat.
AYAM MASAK TAUCU PEDAS
BAHAN-BAHAN:
Ads
- 6 ketul ayam bahagian paha dan betis-bersihkan dan potong kecil
- 1 biji bawang holland-dicincang
- 1 labu bawang putih-dicincang
- 6 cili merah dicincangkan-jika mahu pedas boleh gantikan densgan cili api
- 1 sudu besar taucu
- 1 sudu besar gula perang-boleh ganti gula putih
- 4 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar minyak bijan
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu kecil serbuk pati ayam
- Sedikit lada sulah
- 1 batang daun bawang-dihiris
CARA MEMASAK:
- Gaulkan sebati bahan-bahan dalam mangkuk. Alihkan ie dalam dulang dan kukus dalam 40 minit.
- Kukus ayam tanpa campur air. Selepas kukus akan penuh juice ayam dalam dulang.
- 1 batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam sudah hendak masak dalam 30 minit dan kacaukan kejap dan kukus balik 10 minit.
- Siap boleh hidangkan.
INFO:
- Resipi ini tidak menggunakan garam sebab sudah ada kicap cair. Tapi kalau yang ingin rasa masin boleh letakkan garam secukup rasa.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Mary Teo Lee Na
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ads
Resipi Nasi Butter Sedap, Lembut & Wangi Hanya Guna Beras Biasa.
Cili & Bawang Kisar Tahan Lama, Mudah Nak Masak Tinggal Ambil Je!
Ads
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI