Agak unik cara penyediaan Ayam Goreng Pedas ilham dari Tuanku Permaisuri ni. Macam Rendang tapi bukan Rendang, bahan yang digunakan juga seperti nak masak Rendang Ayam. Kelapa parut juga disoreng kering secara asing sebelum di masak sekali dengan bahan lain.
Bahan-bahan dan cara penyediaan akan dikongsikan dibawah, nanti kalau teringin bolehlah cuba ya!
Ads
AYAM GORENG PEDAS
Ads
Ads
BAHAN-BAHAN:
Bawang merah*
Bawang putih*
Kunyit*
Serai*
Cili kisar ( cili kering )
Halia*
Lengkuas*
Kisarkan bahan bertanda *
Cili kering (dikisar)
Asam keping
Garam
Santan pekat
Kelapa parut goreng
Daun kunyit hiris
Masuk kelapa
Masuk ayam
Daun limau purut
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebuskan Ayam dan digoreng di dalam minyak yang panas.
2. Kisar kesemua bahan bertanda *.
3. Goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
4. Tumiskan bahan-bahan kisar di dalam kuali bersama minyak goreng ayam tadi.
5. Masukkan cili kering dan masak sebati.
6. Bila dah pecah minyak, masukkan asam keping, gula melaka, garam dan perasa.
7. Masukkan sedikit air rebusan ayam, santan pekat, ayam, dan akhir sekali masukkan kelapa parut goreng tadi.
8. Taburkan daun kunyit dan juga daun limau. Dah siap!
Untuk cara penyediaan yang lagi jelas boleh tonton video ini:
*Tahap kepedasan rendah. Sesuai untuk kanak-kanak. Jika suka lebih pedas, boleh tambah serbuk cili atau kisar cili padi hijau untuk ditambah dalam adunan.
1. Ayam dipotong comel. Kemudian dalam satu bekas, satukan ayam dengan serbuk cili, ketumbar, jintan putih, stok ayam, garam, lada hitam dan tepung gandum.
2. Gaul dengan sedikit air sehingga bahan-bahan menyaluti ayam. Agak-agak macam pakai bedak sejuk tu.
3. Goreng minyak dalam dengan api sederhana. Mak Maryam (ibu mertua saya) ajar tutup supaya ayam masak elok sebelah dalam. Selepas kalih, baru biarkan terbuka. Ayam garing, tidak lembik, berjus di dalam dan tiada darah pada bahagian yang dekat dengan tulang.
4. Sementara ayam dalam kuali, hiris bawang besar dan gaul dengan tepung gandum. Saya guna bekas jarang begini supaya tepung lebihan senang jatuh ke bawah.
5. Segenggam daun kari. Jika mahu, boleh ganti dengan daun pandan, daun limau purut atau daun kunyit. Aromanya akan berbeza.
6. Jika kuali besar macam rumah kenduri atau kedai mamak, memang mudah masukkan terus bawang dan daun kari selepas kalih ayam. Kuali saya comel jadi separuh jalan, saya keluarkan ayam dahulu untuk elakkan rentung. 7. Teruskan goreng bawang dan daun kari. Dah garing keemasan, boleh angkat dan masukkan pada ayam yang sudah siap.
8. Sentiasa selang-selikan menggoreng ayam dan campuran bawang dengan daun kari supaya seimbang dan tidak perlu gaul-gaul lagi kerana setiap lapis ayam, ada lapisan rangup bawang. Makan dengan nasi panas-panas sedap ni.
Lemon chicken menjadi menu kemestian masyarakat Cina. Enak dimakan bersama nasi panas-panas. Anda boleh mencuba untuk sekeluarga nikmatinya.
Bahan-bahan:
2 ketul isi dada ayam – potong panjang kecil dan tos kering (anggaran sebesar jari manis)
1/2 sdt minyak bijan
Sedikit lada sulah
Sedikit garam dan gula
Tepung jagung untuk membalut ayam
Minyak secukupnya untuk menggoreng
400ml air masak
1 sdm sos plum
4-5 keping hirisan lemon
2 sdm madu
Sedikit garam
1 – 11/2 sdm gula (lebihkan sedikit manis)
sdt tepung jagung + 2 sdm air untuk memekat kuah
1 sdt parutan kulit lemon
11/2 sdt pati sunquick (mandarin) – beli online disini
Cara-cara:
1.Satukan isi ayam, minyak bijan, lada sulah, sedikit garam dan gula.
2.Kemudian panaskan minyak, golek ayam kedalam tepung jagung dan goreng sehingga ayam timbul dan garing.
3.Goreng sehingga habis dan letak kedalam bekas sederhana besar untuk di gaul bersama kuah kemudian.
4.Sediakan periuk kemudian masukkan air, sos plum, gula, sedikit garam, hirisan lemon dan madu.
5.Masak sehingga mendidih menggunakan api sederhana dan rasa kan kuahnya. Ianya sedikit manis.
6.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati dan diikuti parutan kulit lemon dan pati sunquick.
Kerala adalah sebuah daerah yang terletah di utara India. Terkenal dengan masakan menggunakan kelapa, santan, pelbagai rempah ratus dengan aroma dan warna yang amat menarik serta rasa yang sungguh lazat.
Jadikan kari ayam kampung Kerala nih kalau jadikanjuadah sahur pun sedap sangat nih Lagi pula makan dengan capati, memang terbaiklah.
KARI AYAM KAMPUNG PEKAT KERALA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung- dipotong kecil dan dicuci bersih.
2 biji bawang merah besar-dihiris
1 sudu makan halia-ditumbuk halus
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan rempah ketumbar
2 biji tomato-dipotong kecil
2 biji cili hijau-dipotong empat
*5 biji gajus
*5 biji badam
*3 biji buah keras
*2 sudu makan serbuk kas kas
*2 sudu makan kelapa
2 helai bay leaf
1 batang kayu manis
2 biji pelaga
2 kuntum cengkih
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak kelapa (gunakan minyak kelapa untuk kekalkan rasa kari ayam cara Kerala tapi boleh tukar dengan minyak biasa)
Daun kari segenggam
Sedikit daun ketumbar dan pudina
SEMUA TANDA (*)DIKISAR DENGAN SEDIKIT AIR.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak kelapa dalam kuali dan masukkan bay leaf, kayu manis, cengkih dan pelaga. Tumis sampai bau wangi.
Selepas itu masukkan bawang dan daun kari, tumis sampai layu.
Masukkan halia yang sudah ditumbuk dan cili kering kisar. Tumis lagi sampai wangi dan masukkan tomato, cili hijau, semua rempah dan bahan kisar tadi. Tumis sampai pecah minyak dengan api paling perlahan.
Bila sudah pecah minyak, masukkan ayam kampung tadi dan gaul sebati. Tutup kuali dengan penutup sampai ayam masak. Ayam kampung ambil masa untuk masak jadi masak dengan api kecil sampai masak ayam. Tidak perlu tambah air sebab air dari ayam sudah cukup.
Tambahkan garam secukup rasa.
Akhir sekali taburkan daun pudina dan daun ketumbar..
Siap untuk makan bersama nasi putih, chapati atau roti putih.
INFO: Resipi yang sama boleh digunakan untuk masak kambing dan gunakan periuk tekanan tinggi dengan air yang minima sebelum campurkan dengan rempah diatas dan masak seperti biasa.
CHAPATI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung atta alagapas
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak zaitun
1/4 air suam (atau secukupnya sampai boleh bentuk doh lembut tidak melekat dekat tangan)
CARA MEMASAK:
Masukkan tepung, minyak dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati.
Selepas itu masukkan air sedikit demi sedikit sampai boleh bentuk doh yang tidak melekat dekat tangan dan boleh dibentuk bulat.
Masak chapati atas kuali leper tanpa minyak. Selepas masak sapukan ghee atau butter pada permukaan chapati dan simpan dalam hot box.
1. Bentukkan chapati bulat-bulat.
2. Doh yang dibulatkan di masak atas kuali leper. Selepas ada dot dot dekat atas baru terbalikkan. Jangan tekan dengan sudip pada masa ini.
3. Selepas terbalikkan tunggu dalam 2 saat.
3. Terbalikkan lagi dan baru tekan dengan sudip kayu di bahagian tengah dan tepi chapati supaya chapati kita kembung.
4.Masak kedua dua belah sampai kembung macam ini.
5. Chapati ketika masak mesti berpisah macam nie untuk lembut.
6. Chapati kembung dengan elok dan boleh sapu ghee atau butter. Simpan dalam hot box atau roll dengan aluminium foil untuk kekal panas.
Resipi sambal paru ini boleh disediakan buat peminat hidangan ini tapi pada masa yang sama tak berapa rajin nak masak selalu.Sebabnya sambal paru yang...