Pernah tak anda terasa nak makan kueyteow goreng tapi kurang rajin nak pi beli dekat kedai? Ye lah..kalau keluar beli kueyteow, comfirm bukan tu je beli. Mesti ada banyak lagi benda yang anda borong kan? Kalau macam tu, anda memang sesuai belajar cara-cara buat kueyteow homemade ni. Memang mudah, lebih bersih serta jimat!

KUEY TEOW HOMEMADE

  • 2 3/4 cawan tepung gandum (340g)
  • 1 cawan tepung pulut (125g)
  • 1/2 cawan tepung beras (60g)
  • 1 biji putih telur
  • 1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat

CARA-CARA:

1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.

2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.

IKLAN

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.

IKLAN

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.

7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.

IKLAN

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.

Anda Rajin? Meh Belajar Cara-Cara Buat Kueyteow Mentah Homemade.

Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Yana Ima Shida