Zaman dulu-dulu agar-agar sirap ros atau dipanggil lengkong ni memang jadi menu ‘wajib’ di majlis kenduri kendara. Aroma pandannya memang buat terliurlah.
Tapi agar-agar siap rose ni dah tenggelam dek penemuan pudding dan agar-agar pelbagai rupa yang menarik dan warna-warni. Yang geli hatinya bila dihidang pada anak-anak muda berebut depa memakannya.
Jom kita cuba agar-agar legend yang resipinya dikongsikan dalam FB Wan Muhammad Hafiz Satar ini. Dahlah bahan-bahannya murah aje, buatnya pun punyalah mudahnya
AGAR-AGAR SIRAP ROS
.
BAHAN-BAHAN :
- 1 paket agar- agar tali(25 gm)
- 2 liter air
- 3-4 helai daun pandan
- 2 cawan gula
- 1 ketul gula batu saiz setengah ibu jari
- 3 sudu teh sirap rose
CARA MEMASAK :
1. Rendam agar-agar hingga lembut
2 . Masak dengan 2 liter air dan pandan
3. Bila mendidih dan pastikan semua agar- agar sudah larut, baru masukkan gula dan sirap rose
4. Tapis dan bekukan dalam loyang @ bekas. Sedap dimakan sejuk-sejuk ni.
.
Kredit resipi : Wan Muhammad Hafiz Satar
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU JUGA RESIPI INI :
JUGA VIDEO INI :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya
Selain kuetiau goreng, kuetiau ini juga sedap dimasak kuetiau kungfu. Dinikmati pula dengan cili padi potong. Fuh! Tak terkata sedapnya.
Bagi yang kurang gemarkan pedas, nikmati sahaja rasa aslinya tanpa cili padi potong. Itupun memang dah sedap. Gandingan kuetiau yang digoreng bersalut telur dan dicurahkan kuah ala sup pekat memang membangkitkan selera.
Lihat sahaja resipi perkongsian daripada Nuraini Munawar ini. Memang licin pinggan dibuatnya. Rugi kalau tak buat.
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak – Boleh beli online di sini
5 biji telur
Secubit white pepper – Boleh beli online di sini
2 – 3 paket kuetiau (bahagikan kepada 5 bahagian)
CARA MEMASAK:
Pukul sebiji telur dan letakkan white pepper.
Cuci dan toskan kuetiau hingga kering. Kemudian, ambil 1 bahagian kecil kuetiau dan masukkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi. Kacau rata.
Masukkan ke dalam minyak yang telah cukup panas.
Biarkan sehingga warna bertukar keperangan. Terbalikkan.
Kemudian, angkat dan ketepikan.
(NOTA: Jika boleh, alaskan tisu masak/ tisu dapur untuk menyerap minyak gorengan kuetiau tadi.)
BAHAN UNTUK KUAH:
3 biji bawang putih (diketuk) – Boleh beli online di sini
1 bahagian fillet ayam (dalam resepi ini tiada kerana bahan dalam peti sejuk tiada ayam)
15 ekor udang
5 ekor sotong putih
5 biji anak jagung (baby corn)
Lobak merah – Boleh beli online di sini
1 pokok sawi
½ sudu white pepper
2 sudu sos tiram – Boleh beli online di sini
Sedikit garam
1 kiub ayam – Boleh beli online di sini
2 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Panaskan sesudu besar minyak masak.
Tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat.
Masukkan pula air dan kiub ayam.
Kemudian, masukkan isi ayam, lobak merah dan anak jagung.
Masak sehingga agak empuk.
Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur.
Masukkan setengah sudu white pepper berserta sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Bancuhan sederhana pekat sahaja. Boleh agak-agak kuah banyak mana. Fungsi tepung jagung adalah untuk memekatkan kuah.
Apabila dah siap, boleh curahkan kuah ke atas kuetiau tadi. Makan dengan cili padi potong pun lazat.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Kredit: Nuraini Munawar
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Nasi Arab Mudah Tanpa Guna Rempah Yang Dijual
Peminat nasi Arab ni memang ramai tetapi kalau makan di restoran agak mahal harganya. Kalau nak jimat, kenalah masak sendiri di rumah. Memasak nasi Arab ni nampak remeh tetapi sebenarnya mudah sahaja jika anda ikut resipi yang dikongsi oleh Norashikin Ismail ini. Resipi yang mudah tetapi sedap. Menariknya resipi ini kerana tidak menggunakan rempah nasi Arab yang dijual di kedai. Jom cuba!
RESIPI NASI ARAB
BAHAN UNTUK REBUSAN AYAM, SUP & NASI
- 1 ekor ayam potong 4
- 1 biji tomato belah 4*
- 1 biji bawang besar belah 4@6*
- 1 sudu kecil jintan manis (biji)*
- 1 sudu kecil ketumbar (biji)*
- 2 sudu kecil lada hitam*
- 3 biji buah pelaga*
- 2 kiub ayam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil rempah kurma (saya guna 2 sudu besar)
- Akar ketumbar
- Garam
CARA PENYEDIAAN:
- Bahan-bahan bertanda untuk rebusan ayam tak payah blend ya, masuk je macam tu. Nak kuah lebih, tambah sikit bahan-bahan.
BAHAN UNTUK NASI
- Bawang besar setengah biji – dimayang*
- Halia seinci & rempah 3 sekawan*
- 2sudu besar mentega *
- Air rebusan ayam
- 1 cawan beras 1 1/2 cawan air (Basmathi)
- Garam
CARA PENYEDIAAN:
- Tumis semua bahan bertanda * di atas. Masukkan dalam beras yang siap dicuci. Tambah air rebusan ayam dan daun ketumbar. Ambil ayam yang direbus, masukkan sekali dalam nasi.
BAHAN SAMBAL ARAB
- Cili api & cili merah
- Tomato
- Bawang putih
- Daun ketumbar
- Garam & Gula
CARA PENYEDIAAN:
- Kisar semua bahan dan tambahkan jus lemon.
BAHAN SALATOH
- Timun
- Tomato
- Bawang besar
- Garam & Gula
CARA PENYEDIAAN:
- Potong dadu timun, tomato dan bawang besar. Kemudian, satukan semua bahan dan perahkan lemon.
BAHAN AYAM VERSI BAKAR
- Serbuk kari
- Serbuk cili
- Sos tiram
- Garam
- Brown sugar / madu (saya guna madu)
- Minyak masak (2 sudu besar)
CARA PENYEDIAAN:
- Perap ayam seketika dengan bahan-bahan di atas dan bakar dalam oven pada suhu 150°c selama 20 hingga 30 minit.
Anda tercari-cari AIR FRYER yang murah dan berkualiti? Cuba cari DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: NORASHIKIN ISMAIL
ANDA BOLEH JUGA CUBA RESIPI INI:
Cara Buat Puding Karamel Tanpa Guna Telur & Tak Perlu Kukus.
Sedapnya Puding Karamel. Makan sejuk-sejuk di musim cuaca panas begini, memang nikmati. Bagi yang nak makan manisan ini tapi ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah.
RESIPI PUDING KARAMEL TANPA GUNA TELUR
BAHAN GULA HANGUS ( jika guna loyang saiz 7 inci):
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 sudu makan air panas
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam loyang masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).
2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan biarkan seketika. Boleh sediakan bahan puding.
Jika guna bekas dadih kecil, sukatan gula berbeza.
BAHAN GULA HANGUS (jika guna bekas dadih):
- 3/4 cawan gula ( hampir penuh)
- 1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam kuali dan masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).
2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.
3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan sejukkan seketika.
4. Masukkan 1 sudu makan gula hangus ke dalam bekas dadih. Biarkan dan boleh sediakan bahan puding.
BAHAN PUDING:
- 1 paket serbuk agar-agar @ 10gm (guna serbuk yang kosong @ jernih. Jika guna agar-agar tali, sukatanya 20gm atau 25gm)
- 4 cawan air
- 3 sudu makan tepung kastard
- 1 tin susu cair
- 1 cawan susu pekat manis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan hingga sebati, tapiskan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga larut.
2. Apabila dah mendidih kuat, tutup api dan tuangkan dalam loyang yang ada gula hangus tadi atau sudukan ke dalam bekas dadih. Biar sedikit suam.
3. Masukkan dalam peti sejuk. Bila dah mengeras, bolehlah dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi: Mariana Zainal
Dekat rumah belum ada PERIUK KUKUSAN @ FOOD STEAMER? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Nak lebih banyak resipi best guna PERIUK KUKUSAN? Boleh cuba resipi di bawah ni:
20 Resipi Lauk Pauk & Manisan Mudah Yang Boleh Dihasilkan Guna Periuk Kukusan.
Cara Asas Masak Pulut Kuning Lembut, Sedap & Berkilat Untuk Sukatan 1Kg Beras Pulut.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official