Kentang putar untuk anak-anak yang susah dan tidak ada selera untuk makan. Sesuai untuk makan dengan ayam atau daging panggang. Resipi yang sangat mudah untuk dibuat dengan mengunakan bahan-bahan yang ada di dapur anda.

MASHED POTATO

BAHAN-BAHAN KENTANG LENYEK:

IKLAN
  • 5 biji kentang
  • 1 cawan susu penuh krim
  • 1 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh garam
  • Sedikit serbuk lada hitam

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebuskan kentang sehingga empuk. Toskan kentang.
  2. Selepas itu lenyekkan kentang sehingga hancur.
  3. Panaskan susu penuh krim dan mentega. Apabila sudah panas, masukkan ke dalam kentang. Kacau rata.
  4. Ikut tekstur kentang yang kita nak, kalau nak lembut lagi. Tambah lagi susu dan mentega.
  5. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk lada hitam.

 

BAHAN-BAHAN GRAVY:

  • 6 sudu makan mentega
  • 1 bawang holland (potong dadu)
  • 4 sudu makan tepung gandum
  • 2 kiub pati ayam
  • 4 cawan air
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit bancuhan tepung jagung
  • Sedikit kicap pekat (pilihan letak sebab nak bagi warna pada kuah)

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan mentega dan masukkan bawang holland.
  2. Apabila bawang keperangan, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan kiub pati ayam, air, dan lada hitam.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sedikit kuah.
  5. Masukkan kicap untuk bagi warna kuah lebih pekat. Biarkan kuah mendidih. Tutup api dan sejukkan kuah.
  6. Apabila kuah dah sejuk, kisar sehingga halus. Panaskan semula kuah dan boleh hidangkan.

Kredit: Afrina Zulqarnaen