Acar rempah timun telur puyuh ni memang sedap dimakan dengan nasi tumis sperti Nasi Minyak, Nasit Tomato dan juga nasi biasa. Lagi lama disimpan lagi sedap rasanya.

Acar Rempah Timun Telur Puyuh Terlampau Lah Sedapnya.

Keenakkan hidangan ini bila sayur dikunyah rangup dan telur puyuh rebus lembut. Rasa rempah diseimbangkan dengan rasa masam cuka. 

ACAR REMPAH TIMUN TELUR PUYUH

BAHAN-BAHAN

IKLAN

BAHAN A:

  • Telur puyuh (rebus dan kopek kulit)
  • 1 biji timun – di potong jejari
  • 1 biji lobak merah – di potong jejari
  • Bawang merah ros – dibelah dua
  • Cili merah dan hijau
  • 3 sudu besar rempah kurma
  • 3 sudu besar kerisik
  • Cuka
  • Garam
  • Gula
  • Biji Sawi

BAHAN-BAHAN B (DIHIRIS):

  • 2 biji bawang merah ros
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia 

BAHAN-BAHAN C (DIKISAR):

IKLAN
  • 3 biji bawang merah ros
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • Segenggam udang kering
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil ketumbar

CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hirisan hingga naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (Bahan C) kemudian masukkan rempah kurma. Tumis hingga garing.
3. Masukkan sedikit air dan kerisik
4. Masukkan semua bahan-bahan utama (Bahan A)
5. Perasakan dan biar hingga kuah agak pekat.
6. Akhir sekali, taburkan biji sawi
7. Siap dan boleh dihidangkan.

 

IKLAN

KREDIT GAMBAR & RESIPI: Nadia Arissa

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

https://www.rasa.my/buat-stok-sambal-kicap-johor/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI