Ikan cencaru antara ikan yang menjadi kegemaran ramai dan menjadi ikan yang sering digunakan di dalam masakan. Dalam kepelbagaian masakan tersebut, pernah cuba acar ikan cencaru?

Ikuti resipi perkongsian daripada Nurul Jannah Zakariar. Cukup dapat makan dengan nasi putih pun dah sedap. Tak perlu lauk lain dah. Jom cuba.

BAHAN-BAHAN:

Ikan cencaru 

Rempah 4 sekawan 

Bawang merah (dihiris) – Boleh beli online di sini

Bawang putih (dihiris)

Halia (dihiris) – Boleh beli online di sini

Biji halba – Boleh beli online di sini

Cili boh / cili kisar

Serbuk kunyit

Serbuk kari ayam/daging – Boleh beli online di sini

Belacan – Boleh beli online di sini

Sedikit air

Sedikit cuka – Boleh beli online di sini

Cili merah

Cili hijau

Timun (dibuang biji dan dihiris)

IKLAN

Bawang merah (dibelah empat)

CARA MEMASAK:

Goreng ikan cencaru yang telah diletakkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.

Tumis 4 sekawan, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris hingga naik bau. 

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Kemudian, masukkan biji halba. Tumis lagi sehingga naik bau.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Kemudian, masukkan beberapa sudu cili boh atau cili kisar diikuti serbuk kunyit, serbuk kari ayam atau daging, dan sedikit belacan.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Tumis sehingga jadi begini.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Tambahkan sedikit air masak ke dalam tumisan tadi.

IKLAN

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Masak lagi hingga terbit minyak.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Kemudian, tuangkan sedikit cuka. Perasakan garam dan gula. Lebihkan gula daripada garam.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Selepas itu, masukkan sedikit kerisik dan kacau rata.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Setelah itu, masukkan lobak merah, timun dan bawang besar yang dibelah empat.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Gaul rata.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Kemudian, tambahkan air agar tidak terlalu kering. Masak sehingga sayur sedikit layu.

IKLAN

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Masukkan ikan cencaru yang telah digoreng tadi.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Masukkan cili merah dan hijau yang dihiris kasar. Gaul rata dan masak seketika.

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Siap!

Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Kredit: Nurul Jannah Zakariar

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Pisang Mentega Dengan Sos Kastard Sedap Dimakan Bila-Bila Masa

Abang Ni Kongsi Resipi Mi Goreng Nostalgia, Siap Bungkus Guna Surat Khabar

Telur Dadar Bayam, Hidangan Ringkas Tapi Menyelerakan

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8jc8rq

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI