Ni dia 6 sajian berasaskan ayam dan sayur-sayuran sedap dari penulis buku masakan Azian Hasan. Hidangan mudah dan cepat disediakan.Ada nasi, mi dan spageti dan juga ayam panggang yang pasti menceriakan selera ahli keluarga.

Jom cuba, mudah aje memasaknya. Sajian terbaik bebas msg dan menyihatkan.

1. AYAM PANGGANG DENGAN NENAS

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 biji nenas | sederhana saiz, dikupas dan potong dadu
  • 2 ketul peha ayam
  • 4 sudu makan mentega
  • 1 sudu makan madu
  • 2 biji bawang merah | dicincang halus
  • 2 biji cili merah | dihiris nipis
  • 1 biji oren | ambil jusnya
  • 1/2 cawan apple cider @ cuka epal
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 1 sudu teh garam

CARA MEMASAKNYA :

1. Bersihkan ayam dan tos ayam dengan menggunakan tisu dapur
2. Lumurkan ayam dengan garam,serbuk lada hitam dan lada sulah
3. Sementara itu panaskan mentega didalam kuali
4. Tumis bawang sehingga layu dan kemudian masukkan madu.
5. Masukkan apple cider, jus oren nenas dan cili merah.
6. Bancuhkan tepung jagung bersama air dan masukkan kedalam kuali.
7. Masak sehingga kuah pekat
8. Letakkan ayam keatas dulang pembakar
9. Tuangkan kuah tadi keatas ayam .
10. Panaskan ketuhar, dan bakar ayam di dalamnya dengan suhu 250 C selama 40-45 minit.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Rasa masam manis dari nenas menjadikan ayam panggang lebih lazat
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Sajian barat dengan sentuhan rasa tempatan. Lazat dimakan bersama kentang putar dan coleslaw.

2. CREPE BERINTI BAYAM DAN AYAM

BAHAN-BAHAN :

Bahan crepe :

IKLAN
  • 175 gram tepung serbaguna
  • 3 biji telur
  • 1 sudu makan mentega
  • 1 ½ cawan susu segar
  • ½ sudu teh garam

Bahan inti :

  • 100gm isi ayam | dipotong dadu
  • 1 labu bawang Holland | dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 1 ikat daun bayam | secekak, dibasuh bersih dan ditoskan
  • 3 tangkai daun ketumbar | dipotong pendek
  • 1 sm halia | dicincang halus
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil garam masala
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar minyak

CARA MEMASAK:
Cara membuat Crepe:

1. Ayak tepung bersama garam. Ketepikan
2. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan telur ke dalam adunan.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan terus mengacau adunan.
5. Pastikan adunan tidak berketul.
6. Biarkan adunan seketika untuk 1 jam
7. Selepas itu bolehlah di panaskan kuali dan sapukan sedikit mentega
8. Masukkan satu senduk adunan dan ratakan seperti membuat pan cake atau lempeng.

Cara membuat inti :
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan isi ayam, bawang putih, halia ,serbuk cili, garam masala dan garam.
3. Selepas itu masukkan tomato dan bayam
4. Kacau hingga ayam masak dan akhir sekali masukkan daun ketumbar

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 – 30 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Sajian crepe berkhasiat dengan gabungan inti ayam dan bayam
Anggaran kos : RM 12

INFO CHEF : Usah membuat crepe yang terlalu tebal kerana ia menenggelamkan keenakan rasa inti ayam bayam.

3. SPAGHETTI UDANG

BAHAN-BAHAN :

  • 1 biji bawang holland | dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih | dipotong dadu
  • 1 sudu teh paprika
  • 2 cawan stok ayam
  • 150gm spaghetti | direbus dan toskan
  • 4 ekor udang
  • 2 ekor sotong
  • 2 tangkai daun ketumbar | dicincang halus
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA :
1. Rebuskan dan toskan spaghetti, ketepikan
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan bawang putih dan masak sehingga wangi.
3. Masukkan serbuk paprika, serbuk lada hitam,tomato dan stok ayam
4. Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan udang dan sotong
5. Masak selama 2-3 minit dan perasakan dengan garam dan lada sulah. Akhir sekali masukkan spaghetti tadi dan gaul.
6. Taburkan daun ketumbar

IKLAN

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Pasta
Keistimewaan : Spaghetti Makanan Laut memang lazat dengan ramuan udang segar
Anggaran kos : RM 13

INFO CHEF : Selain udang dan sotong, anda boleh sahaja memasukkan makanan laut yang lain seperti kekapis, kerang, kepah dan sebagainya.

4.NASI ISTIMEWA BERLABU

BAHAN-BAHAN :

  • ¼ biji labu | dipotong dadu kecil
  • 4 ulas bawang putih | dicincang
  • 1 sudu makan udang geragau/udang kering | ditumbuk
  • 1 mangkuk nasi putih
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 biji cili merah | dipotong dadu
  • 2 tangkai daun bawang |dipotong pendek
  • 2 tangkai daun sup | dihiris halus
  • 4 sudu makan minyak masak
  • ¼ sudu teh serbuk lada sulah
  • ¼ sudu teh garam

CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak masak kemudian tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan udang kering dan masak sehingga udang garing.
3. Masukkan labu dan kacau sebati. Biarkan labu hingga empuk.
4. Gunakan api besar kemudian masukkan nasi, kicap cair, dan sos tiram.
5. Masak sehingga nasi betul-betul garing dan akhir sekali pecahkan telur ke dalam nasi.
6. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
7. Kacau sebati kemudian masukkan cili merah.
8. Angkat dan hias dengan hirisan daun sup dan daun bawang.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan kacau goreng
Jenis masakan : Sajian Nasi, China Fusion
Keistimewaan : Hidangan nasi berperisa labu yang lazat
Anggaran kos : RM 7

INFO CHEF : Labu kuning kaya dengan beta karotene dan bersifat anti oksidan, ia memberi manfaat kesihatan yang baik kepada tubuh seperti menajamkan penglihatan dan mencegah kanser.

IKLAN

5. NASI PULAO SAYUR-SAYURAN

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan beras basmathi | dibersihkan dan direndam selama sejam
  • 1 ¾ cawan air
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 biji bawang merah | dimayang
  • 2.5 sm halia | dihiris memanjang
  • 2 biji tomato | dipotong dadu
  • 1 batang lobak merah | dipotong dadu
  • 2 biji ubi kentang | dipotong kecil
  • 200gm kobis bunga | dipotong kecil
  • 1 cawan kacang pis hijau
  • 4 biji cili hijau | dipotong pendek
  • 2 cekak daun ketumbar | dihiris halus
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji pelaga
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan kemudian masukkan minyak sapi.
2. Tumis bawang merah , halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, jintan manis, tomato dan cili hijau sehingga terbit bau wangi.
3. Masukkan beras, ubi kentang, lobak merah, kobis bunga , daun pandan dan air.
4. Tutup periuk dan masak sehingga nasi masak.
5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan kacau nasi sehingga sebati. Taburkan dengan daun ketumbar.

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan didih
Jenis masakan : Sajian Nasi
Keistimewaan : Hidangan nasi sayur-sayuran tinggi serat
Anggaran kos : RM 10

INFO CHEF : Selain Pakistan nasi pulao juga terkenal di India, Afghanistan., Bangladesh, Turki dan beberapa negara Timur Tengah dengan panggilan nama berbeza seperti ilaf, Palao, Pilau dan lain-lain.

6. BIHUN YING YONG

BAHAN-BAHAN :

  • 100gm bihun
  • 100gm isi ayam | dipotong dadu
  • 1 biji lobak merah | dipotong memanjang
  • 3 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 2 sudu teh pati serbuk ayam
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • ¼ sudu teh garam
  • ¼ sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 3 sudu makan air
  • Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dan goreng mihun sehingga keperangan. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan dalam 2 sudu makan minyak.
3. Masukkan udang dan masak sehingga kemerahan. Angkat dan ketepikan.
4. Masukkan bawang putih . Masak sehingga wangi.
5. Masukkan isi ayam, stok ayam, serbuk lada sulah, garam dan sedikit air. Masak sehingga mendidih.
6. Campurkan tepung jagung bersama air dan tuangkan ke dalam kuah.
7. Letakkan bihun ke dalam pinggan dan tuangkan kuah ke atasnya.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan didih
Jenis masakan : Sajian mi, China Kantonis
Keistimewaan : Hidangan bihun istimewa enak berperisa
Anggaran kos : RM 7

INFO CHEF : Bihun yang digoreng memberikan rasa rangup. Anda boleh aje menggandingkannya atau menambah ramuan kuey teow.