Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari ketuhar, memang sedap dapat makan roti buatan sendiri.
Lagi-lagi makan bersama keluarga, memang puas hati. Jika biasanya sebelum ini, beli di kedai, nah dah boleh buat sendiri di rumah. Lagi menjimatkan.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar ) 20gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 450gm air sejuk 120gm serat gandum kasar 20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar (5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. Keluarkan doh yang sudah kembang. 9. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
Ads
INFO CHEF: Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Roti yang menyihatkan Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur /untreated 70gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 450gm air sejuk 50gm serat gandum kasar 150gm bijian campuran (7 jenis) 20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Mengandungi tujuh jenis bijirin Anggaran harga: RM20-RM30
GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 250gm air sejuk 30gm serbuk teh hijau 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 6. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 7. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
HONEY OAT LOAF
Ads
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 80gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 60gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 350gm air sejuk 150gm oat bermadu (seperti di atas) 150gm oat 100gm madu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk membuat oat madu; campurkan oat dan madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk mengelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa madu dan oat yang sedap Anggaran harga: RM20-RM30
DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 350gm air sejuk 30gm black charcoal powder 20gm brown malt flour
Ads
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan: 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa yang amat berbeza Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih: Chef Sharizat, Golden Republic
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sambal belacan kalau masak sikit senang aje anggarannya. Tapi kalau untuk makan ramai sukar jugak bagi orang yang tak pandai menganggar ni.
Ni resipi yang dikongsikan Suriani Mohd yang mendapat resipi ini dari arwah kakak iparnya (arwah Kak Ton), bagi yang tak tahan pedas boleh kurangkan cili api dan lebihkan cili besar merah. Jom cuba resipinya, masak lebih boleh simpan dalam peti sejuk dan makan berulang.
SAMBAL BELACAN UNTUK BUAT STOK
.
BAHAN-BAHAN:
20 biji cili merah besar 20 biji cili api merah 20 biji cili api hijau
.
3 biji tomato 1/2 belacan (kalau guna belacan tg dawai) *bakar dulu Garam sikit je tau Ajinomoto sikit 3 sudu makan gula (gula secukup rasa) 10 biji air perahan limau kasturi Pati air asam jawa (secukupnya)
CARA MEMBUAT :
1. Blender semua bahan-bahan guna pati air asam jawa + perahan air limau sahaja (Tak guna air kosong). Tak digoreng ye.
2. Suriani suka buat banyak-banyak simpan dalam peti ais. InsyaAllah sebulan pun tak rosak. Lagi bertambah sedap.
Mohon sedekahkan Al-Fatihah buat Shapitah binti Ishak @ Awang .
Kredit: Suriani Mohd (MAHN)
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR YANG BARU, JOM LAYARI LINK DI SINI.
Anda teringin nak minum petang dengan bakeri dan pastri yang enak, lima resipi bakeri dan pastri kali ini pasti memenuhi citarasa selera anda sekeluarga. Macaron yang cair di mulut dan roti bun yang panas dan segar dari oven mampu menceriakan ‘mood’ anda sekeluarga.
.
RASA menampilkan menu dari blogger dan pengajar masakan online, Zalina Zainal @ Zalynz Oven untuk dicuba.
ROTI KEJU GULA
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur Gred B | (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
10gm atau 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan tabur permukaan:
Parutan keju cheddar secukupnya
Gula pasir secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh air suam dan gula, selepas itu masukkan yis. Kacau dan biarkan ia berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata. 4. Keluarkan doh dan uli atas permukaan rata atau tikar silikon. Ulit guna tangan lebih kurang lima belas minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepukkan untuk buang angin. 7.Timbang doh 25gram. Susun 6 biji doh di dalam bekas roti saiz 15sm (6 inci). 7.Biarkan doh kembang bercantum. 8. Sapu susu cair. Tabur keju cheddar yang telah diparut dan tabur sedikit gula pasir. 9. Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 10. Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : 21 ketul (25gm tiap satu) Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Taburan keju dan gula menambahkan keenakan roti Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan keju cheddar tidak hangus bila dibakar.
ROTI TUNA KARIPAP
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh @10gram susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan inti tuna :
1 tin tuna
1 biji bawang besar didadu
1 sudu makan parsli kering
1 biji cili besar | dicincang kecil jika suka pedas
1 sudu kecil jus lemon
* gaul semua bahan di atas dan masakkan sekejap dalam kuali hingga bawang layu.
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan ulis di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukkan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 50gm satu, bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Gelek doh memanjang dengan penggelek. Sudukan inti tuna secukupnya. Tutup doh rapat dan picitkan bahagian tepi doh yang dicantum atau ditutupkan itu.
Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin atau dialas dengan kertas parchment.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair. Gunting bahagian tepi doh membentuk seperti karipap. Paipkan mayonis di bahagian tengah dan tabur sedikit daun parsley kering.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, boleh sapu roti dengan mentega atau marjerin untuk nampak berkilat.
Saiz hidangan : Satu adunan , 20 ketul Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Rasa tuna berperisa yang enak Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Jika nak pendekkan waktu memasak boleh juga menggunakan tuna dalam tin yang sudah siap dimasak.
ROTI MINI NUGGET FROGGY
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein @ tepung roti
100gm gula kastor
100gram Margerin Pelangi atau Butter
2 biji telur Gred B (100gram)
210gram Air suam kuku utk uli tangan
1 sudu kecik (5gram) Garam Halus
2 sudu kecik (10gram) Susu Tepung
1 sudu kecik Bread Improver
1 peket yis kering
1 sudu kecik pewarna hijau.
Kepingan nugget secukupnya
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian baru masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Keluarkan doh dan uli di atas permukaan rata atau gunakan tikar silicon.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Kemudian tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit.
Selepas 30 minit doh kembang, tepuk-tepukan doh untuk buang angin.
Timbang doh seberat 25gram setiap satu.Bulatkan doh dan terus susun doh atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan parchement paper.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Tekan sedikit bahagian atas doh menggunakan tapak tangan. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 12 hingga 15 minit sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh dipotong bahagian tengah dan diletakkan nugget. Paipkan sos dan mayonis.
Lekat candy mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Sungguh mengenyangkan dengan inti nugget yang sedap Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Nugget juga boleh digantikan dengan daging burger saiz mini atau homemade patty.
Bahan inti di lapisan tengah
Mentega kacang atau krim coklat spread secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul putih telur hingga berbuih.
Masukkan gula kastor, pukul lagi pada kelajuan tinggi hingga meringue bertanduk. Diterbalikkan bekas, meringue tak jatuh.
Masukkan gula aising yang telah diayak.
Masukkan serbuk badam dan tepung jagung.
Kacau perlahan semua bahan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Masukkan pewarna kesukaan, kacau lagi sehingga adunan licin dan bertali.
Sediakan dulang pembakar, Alaskan dengan kertas parchment berwarna putih.
Masukkan adunan ke dalam beg piping yang telah dimasukkan nozzle bulat terlebih dahulu.
Paipkan adunan mengikut garisan bulat yang telah dilukis di atas kertas parchment(contoh duit 20 sen) kemudian diterbalikkan . Atau ikut saiz yang dikehendaki.
Hentak dulang sebanyak dua kali, cucuk dengan pencungkil gigi sekiranya terdapat lubang udara pada macaron.
Rehatkan macaron dan keringkan di bawah kipas lebih kurang sejam atau sehingga disentuh dengan jari permukaan macaron tidak melekit.
Panaskan oven selama 15 minit, bakar pada suhu 150 darjah Celsius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Bakar selama 15 hingga 20 minit atau sehingga permukaan bawah macaron nampak sedikit perang.
Selepas siap dibakar, biarkan macaron sejuk selama 10 minit, kemudian baru ditanggalkan dari kertas parchment.
Boleh paipkan inti coklat atau mentega kacang di tengah macaron.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 3jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa macaron yang manis , cair di mulut dengan rasa lemak badam Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Pastikan bahan-bahan dalam keadaan kering sebelum mula membuat macaron. Macaron perlu direhatkan dan dikeringkan di bawah kipas angin sebelum membakarnya.
RED VELVET CHEESE BROWNIE
.
BAHAN-BAHAN :
120m mentega | salted
200gm gula kastor
100gm tepung gandum
20gm serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
3/4 sudu kecil cuka masakan
1 sudu teh pewarna merah
Bahan adunan Cream Cheese :
250gm keju krim
30gm mentega (berkrim)
60gram gula kastor
1 biji telur B
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: Cara penyediaan krim keju :
Pukul krim keju hingga lembut, masukkan mentega dan gula kastor. Pukul rata.
Kemudian masukkan telur dan esen vanilla
Pukul rata dan kemudian masukkan adunan ke dalam beg piping.
Cara penyediaan brownies :
Gaul tepung gandum, serbuk koko dan garam halus , gunakan whisk.
Cairkan mentega secara keadaan ‘double boil’ atau boleh panaskan dalam microwave.
Mentega yang dicairkan masih suam tadi dicampurkan dengan gula kastor, kacau guna whisk.
Kacau perlahan mentega dan gula, kemudian masukkan telur, kacau lagi dan masukkan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung gandum, serbuk koko dan garam halus tadi dan kacau guna spatula sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan pewarna merah dan cuka. Gaul rata.
Asingkan sedikit adunan ke dalam beg piping dan baki adunan masukkan ke dalam loyang bersaiz 20sm x 20sm ( 8inci x 8inci).
Paipkan creamcheese dan ratakan.
Paipkan adunan red velvet yang kita asingkan tadi dan lorekkan guna pencungkil gigi. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selaa 40 minit atau mengikut kesesuaian oven.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 1jam Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownie dengan rasa berkeju dan lembab padat Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Untuk membakar selepas dimasukkan lapisan keju, gunakan api bawah sahaja apabila permukaan keju mula menampakkan warna keperangan.
Sambal Totok memang cukup sinonim dengan orang yang berketurunan Jawa. Nampak ringkas je tapi sekali cuba memang terpukau habis! Jamah dengan nasi putih je pun dah cukup untuk buat anda tambah nasi dua kali. Nak buatnya pun sangat mudah dan hanya guna bahan-bahan ringkas. Nak cuba rasa kehebatan sambal perkongsian saudara Jamil Rozali ni? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
RESIPI SAMBAL TOTOK JAWA SEDAP, MUDAH & TAK GUNA BANYAK BAHAN
BAHAN-BAHAN
Ikan bilis ikut suka banyak mana – beli online disini
Segenggam cili api
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan – beli online disini
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Jus limau nipis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Ikan bilis digoreng garing kemudian tos dan asingkan.
2. Cili api, bawang besar, bawang putih, belacan digoreng hingga layu dan ketepikan.
3. Kemudian tumbuk bahan-bahan tadi agak-agak hancur sekali dengan ikan bilis.
4. Tambah garam gula sesedap rasa dan perahan jus limau kalau suka. Sambal Totok Jawa sedia untuk dinikmati.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...