Menu Arab memang kesukaan rakyat Malaysia. Aromanya yang berempah dan cukup wangi tu dari jauh dah boleh bau. Dah nikmati makanan berempah tu dibalas pulak dengan pencuci mulut lemak berkrim, terbaiklah.

Manisan Arab lemak berkrim dan manis itu kaya dengan rasa susu, mentega dan krim masakan yang lazat. Resipi dah ada dah ni, jomlah cuba asah skil masak menu Timur Tengah dulu, mesti famili anda teruja.

1. MANAKKISH

BAHAN-BAHANNYA :

  • 1 keping roti pizza
  • 10 gm zaitun hitam | dicincang halus
  • 10 gm bijan
  • 1/2 biji cili benggala hijau dan merah | dihiris hiris
  • 1 biji tomato | dipotong bulat
  • 3 sudu makan minyak zaitun
  • 1 sudu teh garam

CARA MEMASAK :
1. Campurkan minyak zaitun, zaitun hitam yang telah dicincang tadi ke dalam mangkuk adunan.
2. Kemudian lenserkan minyak zaitun ke atas roti pizza dan taburkan kesemua bahan campuran tadi ke atas roti pizza tadi.
3. Akhir sekali hiaskan dengan cili benggala dan tomato di atas inti yang telah ditabur ke atas roti pizza tadi.
4. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180 c.

Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Arab untuk sarapan dan minum petang
Keistimewaan : Gabungan zaitun dan bijan yang enak

Info Chef : Sesuai untuk mereka yang gemarkan ‘topping’ bukan daging. Sajian berkhasiat tanpa lemak atau rendah lemak.

2. LAMB SHANK BUKHARY

BAHAN-BAHAN :

  • 4 ketul daging kambing shank (bahagian kaki bawah lutut /betis)
  • 4 sudu makan rempah bukhary
  • 3 sudu makan puri tomato
  • 1.5 liter air stok rebusan daging
  • 2 biji bawang besar /dikisar
  • 10 ulas bawang putih/ diketuk
  • 5 sm halia
  • 2 batang kayu manis
  • 50 gm daun ketumbar /dihiris halus
  • 5 biji bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 biji bunga lawang
  • 5 biji cili hijau /dipotong 2.5 sm
  • 2 biji tomato dipotong empat
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit pewarna saffron

CARA MEMASAK :
1. Rebus daging sehingga 30 minit
2. Angkat dan keluarkan daging, ketepikan.
3. Panaskan oven pada suhu 250 celcius selama 10 minit.
4. Panaskan minyak masak dan masukkan sekali minyak sapi.
5. Tumis bawang besar dan bawang putih dan masukkan cili hijau berserta rempah ratus empat sekawan.
6. Masukkan pula rempah bukhari dan puri tomato, kacau dan tumis hingga pecah minyak.
7. Masukkan hirisan daun ketumbar dan tomato
8. Masukkan air rebusan kambing
9. Masukkan garam dan pindahkan kesemua bahan di dalam dulang pembakar dan tutup dengan kertas aluminium
10. Bakar di dalam oven selama 1 setengah jam pada suhu 250 celcius. Keluarkan dan ia siap dihidang.

IKLAN

Saiz hidangan : 4 – 6 orang
Waktu memasak : 1jam 40 minit
Cara memasak : Rebus, tumis dan bakar
Jenis hidangan : Lauk utama Arab
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama nasi bukhari atau roti Naan/roti Arab

INFO CHEF : Semasa membersihkan daging buangkan tisu liat agar ia mudah empuk.

3. AYAM HANITH PANGGANG

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam (2 kg) / dipotong empat
  • 2 sudu rempah hanith
  • 1/2 sudu makan garam halus
  • 1/2 sudu pewarna saffron
  • 2 biji bawang holland /dimayang
  • 1 biji lemon /dihiris bulat

CARA MEMASAK :
1. Campurkan dan gaul rata rempah hanith, garam dan pewarna saffron.
2. Ayam yang telah dibersihkan ditabur rata dengan rempah
3. Lapik lapisan aluminium di atas dulang, dan susun ayam di dalam dulang pembakar.
4. Taburkan bawang holland dan susun hirisan lemon di atas ayam.
5. Bakar dalam oven yang dipanaskan dengan suhu 250 darjah celcius selama 2 jam
6. Ayam masywi sedia dihidang

Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis hidangan : Lauk utama Arab
Keistimewaan : Jus ayam yang terhasil bercampur rempah sungguh lazat

IKLAN

INFO CHEF : Ayam biar diperap dengan bahan-bahan ramuan agar rasanya lebih sebati dan meresap ke dalam daging

4. BASBOSA

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm semolina @ suji (tepung berbiji /kasar dibuat dari gandum durum )
  • 250 ml air
  • 250 gm gula
  • 50 gm mentega @ minyak sapi /dicairkan
  • 8 gm serbuk penaik
  • 10 gm serbuk kulit kayu manis
  • 1 sudu makan tahina (pes@ sos bijan)
  • 350 gm sirap (campuran gula dan madu,)
  • 300 gm kacang pistachio

CARA MEMASAK :
1. Campurkan semolina dengan serbuk kulit kayu manis, serbuk penaik dan gula hingga sebati.
2. Masukkan mentega yang dicairkan dan kemudian masukkan air secara sedikit sedikit sedikit. Gaulkan dan campurkan sekali sahaja.
3. Sapukan sos bijan di atas dulang pembakar.
4. Tuangkan campuran tadi perlahan-lahan di dalam dulang pembakar (ketebalan hanya 2 sm sahaja.
5. Biarkan campuran berehat selama 8-12 minit dalam suhu bilik, sebelum ia dibakar ( boleh juga dibuat pada sebelah malam untuk dibakar esoknya)
6. Letakkan kacang pistachio di atasnya dan tekan perlahan agar ia melekat pada permukaan.
7. Masukkan dulang ke dalam oven yang sudah dipanaskan, dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
8. Keluarkan dulang dan potong bentuk empat segi (5-6 sm)
9. Sambung bakar dalam suhu yang sama. Lagi 20 minit atau sehingga perang keemasan.
10. Keluarkan dulang dan tuangkan sirap panas di atas barbosa tadi.
11. Basbosa siap dihidang.

Saiz hidangan : 35 keping
Masa memasak: 1 jam 40 min
Jenis masakan : Manisan
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Tepung semolina memberikan rasa lembut berbiji. Rasa yang manis dan berkacang dengan aroma kayu manis .

INFO CHEF : Untuk mendapatkan rasa yang lebih ‘kaya’ berkrim anda boleh menambahkan dua sudu makan susu tepung.

IKLAN

5. MOHALABIA MILK PUDDING

BAHAN-BAHAN :

  • 1000 ml susu segar
  • 80 gm tepung jagung
  • 60 ml air
  • 2 ml blossom water (esen dari bunga)
  • 5 ml air mawar
  • 100 gm gula
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 gm mastic @mistekah /jadikan serbuk (sejenis gam arab memberi perisa)
  • 100 ml krim putar
  • 100 gm kacang pistachio
  • 5 gm serbuk kulit kayu manis

CARA MEMASAK :
1. Campurkan susu dan vanila ke dalam periuk, nyalakan api.
2. Selepas 10 minit apabila susu sudah menjadi panas, masukkan gam arab dan gula sambil mengacau hingga gula larut dalam susu.
3. Campurkan air dan tepung jagung sehingga pekat melekit.
4. Apabila susu mula mendidih, masukkan campuran tepung jagung sambil mengacau selama lima minit.
5. Perlahankan api selama lima minit.
6. Masukkan krim putar dan air mawar,sambil kacau perlahan-lahan.
7. Setelah itu alihkan periuk dari api, dan tuangkan mohalabia panas ke dalam bekas sesuai.
8. Biarkan sejuk selama 20 minit dan hiaskan dengan pistachio dan kulit kayu manis di atas
9. Simpan dalam peti sejuk dulu, setelah sejuk baru dihidang.

Saiz hidangan : 7 mangkuk (150 gm tiap satu)
Masa memasak : 1 jam 30 min
Jenis masakan : Puding
Cara memasak : Didih dan reneh, dan dinginkan dalam peti sejuk
Keistimewaan : Puding dingin lemak berkrim dan rasa susu yang enak

INFO CHEF : Anda boleh menambahkan biskut mentega sebagai lapisan bawah atau memasukkan serbuk koko di dalam susu jika anda mahukan rasa bercoklat.

6. UMM ALI

BAHAN-BAHAN :

  • 8 biji telur
  • 500 gm susu segar
  • 500 gm krim masakan
  • 200 gm gula halus (castor)
  • 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 70 gm kelapa parut
  • 500 gm puff pastri gulung * boleh dibeli di pasaraya

CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven ke suhu 190 C, bentangkan gulungan pastri dan letakkan di atas kertas minyak yang dialas atas dulang pembakar. Bakar selama 15 minit atau sehingga perang.
2. Campurkan kesemua bahan-bahan hingga sebati dan masukkan di dalam satu bekas/kuali dan panaskan hingga suam.
3. Kemudian potongkan puff pastri yang dibakar kepada ketulan kecil dan masukkan di dalam mangkuk. Kemudian tuangkan campuran susu tadi ke atas puff pastri, biarkan direndam selama beberapa minit
4. Masukkan ke dalam bekas pembakar.
5. Masukkan ke dalam oven yang dipanaskan, dan bakar secara ‘steam bake’(meletakkan bekas berisi air di bawah loyang pembakar puff pasti tadi).
6. Sajian siap dihidang

Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding tradisional negara Timur Tengah
Keistimewaan : Lemak berkrim dan manis berempah

INFO CHEF : Boleh juga diletakkan kekacang seperti pistachio atau badam ke dalamnya. Umm Ali adalah pencuci mulut berasal dari Mesir. Ia seakan puding roti.