Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. RASA kongsikan 15 jenis puding yang anda boleh cuba dan hidangkan kepada keluarga atau para tetamu yang datang. 

PANNA COTTA BUAH MARKISA DENGAN PURI MANGGA

BAHAN-BAHAN:

  • 600ml krim putar
  • 375ml susu segar
  • 185ml isi buah markisa (jika tidak mahu biji, boleh ditapis)
  • 115gm gula kastor
  • 1 sudu makan air panas mendidih
  • 3 sudu teh serbuk gelatin
  • 2 biji mangga bersaiz sederhana
  • 1 sudu teh perahan limau nipis
  • 3 sudu makan gula

CARA MEMASAK:

  1. Satukan krim putar, susu segar, isi buah markisa dan gula kastor di dalam periuk, masak di atas api sederhana selama 15 minit sambil selalu dikacau (elakkan daripada mendidih). Setelah adunan panas, matikan api dan ketepikan.
  2. Masukkan air panas ke dalam gelas dan campurkan serbuk gelatin. Kacau menggunakan garpu hingga gelatin larut.
  3. Masukkan air gelatin ke dalam adunan susu tadi dan kacau sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian. Simpan di dalam peti ais selama sekurang-kurangnya 6 jam untuk panna cotta mengeras.
  5. Untuk puri mangga, masukkan isi mangga ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga menjadi puri.
  6. Masak puri bersama perahan limau nipis dan 3 sudu makan gula hingga gula larut. Ketepikan.
  7. Apabila panna cotta sudah keras, paipkan puri mangga di atasnya dan sedia untuk dihidang.

INFO CHEF: Anda boleh menggunakan apa-apa isi buah dan puri untuk menggantikan markisa dan mangga.

Saiz hidangan: 10 orang

Waktu masak: 20 minit

Jenis hidangan : puding

Keistimewaan : Rasa mangga yang sedap dan manis.

Jenis masakan : Pencuci mulut

Cara memasak : Rebus

Anggaran kos: RM30

PUDING CHIA SEED DENGAN BUAH KUNDANG DAN OREN

BAHAN A (PUDING):

  • 1 1/2 cawan susu segar
  • ½ cawan air kelapa
  • 5 sudu makan isi buah kundang
  • 5 sudu makan isi buah oren
  • 100gm chia seed
  • 1 sudu makan madu
  • 5 sudu makan gula

BAHAN B (TOPPING):

  • 50gm isi buah kundang | potong kasar
  • 50gm isi buah oren | potong kasar
  • 3 sudu makan gula

CARA MEMASAK:

  1. Satukan semua bahan A kecuali chia seed ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga gula larut dan adunan menjadi halus.
  2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan chia seed. Kacau sebati dan tuang ke dalam bekas yang diingini. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  3. Untuk topping; campurkan semua bahan B dan kacau sebati. Simpan di dalam peti ais.
  4. Untuk menghidang, letakkan topping di atas puding dan taburkan kelapa parut jika mahu. Atau boleh juga paipkan krim putar di atasnya dan hiaskan dengan hirisan oren, blueberi dan strawberi untuk warna.

INFO CHEF: Untuk yang sedang berdiet, boleh tukarkan susu segar kepada susu rendah lemak dan gula kepada madu.

Saiz hidangan: 12 orang

Waktu masak: 10 minit

Jenis hidangan : Puding

Keistimewaan : Hidangan sihat kerana mengandungi chia seed

Jenis masakan : Pencuci mulut

Cara memasak : Rebus dan didih

Anggaran kos: RM35

PUDING AISKRIM OREO

BAHAN-BAHAN:

  • 8gm serbuk agar-agar
  • 100gm gula
  • 500gm air
  • 250gm krim putar
  • 200gm susu segar
  • 4 sudu makan aiskrim vanila
  • 200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut

CARA MEMASAK :

  1. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
  2. Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
  3. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga beku.
  4. Keluarkan dan sedia dinikmati.

Size Hidangan : 4-5 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Kerangupan serpihan biskut Oreo memberi kontra tekstur pada puding yang lemak manis berkrim.

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Rebus

Anggaran Kos : RM 15-20

INFO CHEF : Untuk hidangan yang lebih menarik, pukul krim putar bukan tenusu sehingga kental, paipkan ke atas puding dan hiaskan dengan biskut Oreo sebagai hiasan.

IKLAN

PUDING TEH HIJAU

BAHAN-BAHAN:

  • 10gm serbuk gelatin
  • 2 sudu makan air sejuk
  • 300gm susu segar
  • 50gm gula
  • 1 ½ sudu makan serbuk teh hijau

CARA MEMASAK :

  1. Taburkan serbuk gelatin ke dalam air sejuk. Biarkan selama 10 minit sehingga kembang. Panaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro teknik ‘double-boil’ sehingga gelatin mencair. Sejukkan seketika tetapi jangan sampai memekat.
  2. Panaskan susu segar dan gula. Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
  3. Masukkan larutan gelatin ke dalam sebatian teh hijau. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan sejuk di dalam bekas puding.
  4. Sedia dinikmati.

INFO CHEF : Hidangan mesti disajikan sejuk-sejuk kerana gelatin akan cair semula pada suhu bilik. Boleh gantikan dengan serbuk agar-agar untuk puding yang lebih stabil.

Size Hidangan : 4-5 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Memberi keunikan cita rasa ala Jepun dalam hidangan

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Double boil

Anggaran Kos : RM 10-RM15

PUDING SUMI KASTARD

BAHAN-BAHAN:

  • *10gm serbuk agar-agar
  • *200gm gula pasir
  • *1000gm air
  • *4 sudu makan tepung kastard
  • *400gm susu cair (1 tin)
  • 1 bungkus sumi atau secukupnya

BAHAN UNTUK SOS KASTARD:

  • 400ml susu cair
  • 200ml air
  • 2 sudu makan gula
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:

  1. Susun sumi di dalam bekas dan bekukan sebentar (15-20 minit) di dalam peti sejuk dingin beku.
  2. Satukan semua bahan bertanda * di dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas api sehingga agar-agar larut.
  3. Angkat periuk dan biarkan adunan sedikit suam (tidak terlalu panas). Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan jika suka. Tuang adunan kastard ke dalam bekas yang berisi sumi beku. Sejukkan semula sehingga kastard mengeras.
  4. Untuk membuat sos kastard untuk dituang di bahagian atas; satukan kesemua bahan untuk sos kastard dan masak di dalam periuk. Kacau dan masak hingga sos memekat. Angkat dan sejukkan.
  5. Untuk menghidang, keluarkan puding dan tuangkan sos kastard di atasnya hingga meleleh untuk lebih sedap dan lemak.
  6. Hiaskan dengan strawberi segar untuk warna yang lebih menarik.

INFO CHEF : Tujuan sumi dibekukan adalah untuk mengelakkan sumi mencair apabila kastard panas dituang.

Saiz Hidangan : 10-15 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Hidangan rasa lemak dan berwarna-warni

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Rebus

Anggaran Kos : RM 10-15

PUDING PISANG COKLAT

IKLAN

BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):

  • 500gm susu segar
  • 80gm gula halus
  • 25gm mentega
  • 120gm coklat hitam | dipotong kecil
  • 25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu

UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:

  • 5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
  • 200gm gula
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 500gm susu segar
  • 4 biji kuning telur
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh esen perasa pisang

CARA MEMASAK:

  1. Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
  2. Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
  3. Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
  4. Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
  5. Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
  6. Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.

INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.

Saiz Hidangan : 8-10 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Gabungan rasa pisang dan coklat sedap dimakan sejuk

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Masak dan sejukkan

Anggaran Kos : RM 20-RM25

PUDING COKLAT HERSHEY’S

BAHAN-BAHAN:

  • 50gm gula
  • 400ml susu penuh krim
  • 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
  • 1 sudu makan serbuk agar-agar
  • 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
  • ½ sudu makan coklat Hershey’s

UNTUK HIASAN:

  • Sedikit krim putar
  • Sedikit kepingan coklat

CARA MEMASAK:

  1. Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
  2. Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
  3. Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  5. Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
  6. Sedia dinikmati ketika sejuk.

Info chef: Hiaskan dengan kepingan coklat dan sedikit parutan coklat untuk lebih menarik.

Saiz Hidangan : 8-10 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Rasa coklat yang sangat lazat

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Didih

Anggaran Kos : RM20-RM30

IKLAN

PUDING PADDLE POP

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan susu tepung
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu teh serbuk agar-agar
  • 1000ml air
  • ½ cawan gula halus
  • Pewarna dan perisa makanan /esen makanan
  • (Strawberry paste/emulco, Pandan paste, mangga)

CARA MEMASAK:

  1. Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air ke dalam periuk dan kacau rata.
  2. Pastikan ia dimasak sehingga mendidih.
  3. Bahagikan kepada beberapa warna dan letakkan perisa. Sebagai contoh  pewarna kuning untuk mangga, pink dengan strawberi, hijau dengan pandan atau epal.
  4. Tuang satu adunan satu perisa/warna ke dalam botol dan sejukkan.
  5. Jika ingin pelbagai lapisan warna dalam satu botol; tuangkan satu lapisan warna contohnya kuning dan sejukkan. Bila lapisan tersebut mengeras tuangkan pula lapisan yang lain dan ulang proses tersebut sehingga habis.

Info chef: Anda boleh membuat lapisan pelbagai warna dalam satu botol atau satu warna sahaja untuk setiap botol. Terpulang pada cita rasa anda.

Saiz Hidangan : 8-10 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Rasa manis dan pelbagai perisa

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Didih

Anggaran Kos : RM20-RM30

PUDING BLUEBERI

BAHAN-BAHAN:

  • 5gm serbuk agar-agar
  • 2 ½ cawan air
  • 4 sudu makan gula
  • 200ml susu cair/ susu segar
  • 300gm buah blueberi

UNTUK HIASAN:

  • Sedikit krim putar
  • Sedikit buah blueberi
  • Sedikit daun pudina

CARA MEMASAK:

  1. Kisarkan buah blueberi bersama susu dan tapiskan.
  2. Satukan gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air sehingga mendidih.
  3. Masukkan susu cair dan buah blueberi yang telah dikisar dan ditapis.
  4. Kacau rata dan tuangkan ke dalam bekas kaca kecil. Simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
  5. Keluarkan dan hiaskan dengan sedikit krim putar, buah blueberi dan daun pudina untuk lebih menarik.
  6. sedia dinikmati.

Info chef: Sedap dimakan ketika sejuk.

Saiz Hidangan : 8-10 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Rasa masam manis blueberi yang sedap

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Didih

Anggaran Kos : RM20-RM30

PUDING FRUITS DELIGHT

BAHAN-BAHAN A:

  • 15gm serbuk agar-agar
  • 600ml air
  • 150gm gula
  • 2 biji putih telur

BAHAN B:

  • 10gm serbuk agar-agar
  • 600ml air
  • 120gm gula

UNTUK HIASAN:

  • Sedikit buah strawberi dipotong nipis
  • Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain

CARA MEMASAK:

  1. Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
  2. Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
  3. Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
  4. Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
  5. Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
  6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
  7. Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.

Saiz Hidangan : 8-10 orang

Jenis Hidangan : Puding

Keistimewaan : Aneka buah-buahan

Jenis Masakan : Pencuci mulut

Cara Memasak : Didih

Anggaran Kos : RM20-RM30

Selamat mencuba!