
Resipi kuih bahulu yang paling mudah dengan menggunakan hanya 3 bahan sahaja. Bahulu yang sangat lembut dan boleh bertahan dalam 4 hari.
BAHULU CINA
BAHAN-BAHAN:
- 10 aun/250gm tepung naik sendiri
- 10 aun/250gm gula castor
- 10 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Putar gula dan telur hingga kembang.
- Bila sudah kembang masukkan tepung. Putar lagi hingga kembang.
- Akhir sekali letak dalam acuan dan bakar hingga masak. (ikut acuan masing-masing)
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Omu Habibah Ismail
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuih Tepung Gomak, Antara Kuih Tradisi Yang Masih Popular Sehingga Sekarang!

Tepung gomak merupakan kuih tradisi Melayu yang digemari ramai. Ia adalah salah satu jenis kuih yang menggunakan tepung kacang hijau. Jom kita cuba buat di rumah, resipinya tak susah pun..Boleh lah dihidangkan ketika sarapan atau minum petang nanti..kena pula dengan air kopi panas atau ais..Alahai nikmatya..
TEPUNG GOMAK
BAHAN TEPUNG
- 300 gm tepung pulut
- 1 cwn air
- Secubit garam
CARA PENYEDIAAN
- Campurkan tepung dan garam.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Sekiranya air tidak mencukupi boleh la di tambah lagi.
BAHAN INTI
- 200 gm gula merah
- 1/2 cwn gula putih
- 1/2 cwn air
- 1 bj kelapa parut
- 2 st tepung gandum
- 2 helai daun pandan
CARA PENYEDIAAN
- Campurkan gula merah, gula putih, air dan sehelai daun pandan.
- Masak sehingga gula larut. Tapis air gula.
- Masukkan semula air gula di dalam kuali.
- Campurkan kelapa dan sehelai lagi daun pandan.
- Masak sehingga kering.
- Akhir sekali masukkan tepung.
TEPUNG KACANG HIJAU
- 200 gm kacang hijau
CARA PENYEDIAAN
- Basuh kacang hijau sehingga bersih.
- Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan.
- Kemudian dikisar halus.
- Ayak tepung sebelum digunakan untuk mendapat hasil tepung yang halus.
CARA MEMBUAT TEPUNG GOMAK
- Ambil sedikit adunan tepung, leperkan dan masukkan inti.
- Bulatkan dan tekan sedikit sebelum direbus. apabila kuih telah timbul didalam air rebusan, angkat dan salutkan dengan tepung kacang hijau.
INFO: Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 20 biji kuih tepung gomak.
Selamat mencuba!
Kredit resipi: MeLL MeRah
4 Kuih Tradisional Goreng, Boleh Jadi Sarapan Esok

Kuih tradisional bukan sahaja sesuai dibuat sarapan, malahan kudapan petang pun menyelerakan juga. Tak payah kukus, tak payah bakar tiga kuih ini boleh digoreng sahaja. Mudah aje buatnya. Resipi kuih yang tak lekang dek zaman ni, generasi muda patut lah cuba.
1. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- Minyak masak untuk menumis
- 1/2 biji kelapa parut
- 100 gm udang kering /direndam dulu
- 1 ulas bawang putih
- 3 biji bawang kecil
- 7 biji cili merah
- 1 sm halia
- 1 batang serai
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu makan gula
- 1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
- 250 gm keledek /rebus dan lenyek
- 4 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
2. Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
3. Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
1. Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
2. Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
3. Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
4. Ulang sehingga doh dan inti habis
5. Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
2. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan air
- Secubit garam
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
1. Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
2. Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
4. Kemudian perap 8 jam atau semalaman
5. Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
6. Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
7. Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
8. Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
9. Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
10. Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
3. SARDIN GULUNG
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500 gm tepung gandum
- 150 gm marjerin @ mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
- 1 tin kecil sardin
- 2 sudu makan cili kisar
- 3 ulas bawang putih /ditumbuk
- 3 biji cili padi /dicincang
- 1 biji bawang besar /dicincang
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 biji ubi kentang /dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.
2.Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
3.Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
4.Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
2. Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
3. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
4. Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
5. Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
6. Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
7. Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
8. Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
9. Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Terima kasih : KUeh Cafe , Seksyen 13,Jalan Renang 13/26, Tadisma Business Park, Shah Alam, Selangor.
Resipi Pau Sambal Kampung Sedap & Tak Berminyak. Begini Cara Buatnya

Sedapnya Pau Sambal ala kampung ni. Kalau makan masa minum petang, aduhhh…alangkah nikmatnya. Malah ia juga sesuai dijadikan menu sarapan. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini antara yang berbaloi untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT PAU SAMBAL KAMPUNG HOMEMADE
BAHAN A:
- 1 1/2 cawan air suam kuku
- 1 paket yis kering (beli online disini)
- 2 sudu makan gula pasir (beli online disini)
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)
BAHAN B:
- 4 1/2 cawan tepung gandum (beli online disini)
- 2 sudu makan mentega (beli online disini)
- 2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
- 1 sudu teh double action baking powder (guna baking powder biasa pun boleh)
- 1/2 sudu teh baking soda – untuk effect rangup pada kulit pau (beli online disini)
(Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi seakan serbuk)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan larutan yis (bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama 8–10 minit. Peram dalam bekas bertutup selama 10 minit.
2. Tabur tepung dalam talam. Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang dikehendaki.
3. Tekan sikit atas doh tu. Susun dalam talam dan buat hingga siap dan habis adunan tepung. Peram lagi doh selama 18-20 minit.
4. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng doh hingga garing dan keperangan menggunakan api sederhana. Sentiasa balik-balikkan supaya doh masak sekata.
RESIPI SAMBAL BILIS (khas untuk burger Malaysia sahaja)
BAHAN-BAHAN:
- 2 genggam ikan bilis – digoreng & toskan (beli online disini)
- 1 biji bawang besar – hiris
- 2 sudu makan sos cili (beli online disini)
- 1 1/2 sudu makan gula
- Sedikit garam
- Bahan perasa jika perlu
- 1/2 cawan air
- 1 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 10-12 tangkai cili kering (beli online disini)
- 1 biji bawang besar
- 3- 4 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan gula. Tumis lagi hingga pecah minyak dan cili berubah warna.
3. Masukkan sos cili. Kacau seketika. Masukkan bawang hiris, ikan bilis serta air.
4. Bila sambal sudah agak pekat, masukkan garam dan bahan perasa dengan secukupnya.
5. Angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama pau yang dimasak tadi.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Roti Sosej Bersos Ala Oriental. Macam Ni Baru Syok Makan!
Resipi Kuih Lompang Labu Tak Guna Banyak Bahan. Mudah & Sedap
Resipi Kuih Cara Berlauk Daging Paling Mudah & Adunan Tak Melekat Pada Acuan.
Cara Buat Ayam Masak Ungkep Yang Sedap, Pedas & Membuka Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official